"Nu vor sa se complice, nu vor sa riste". Parcul Natural Vacaresti si birocratia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Proiectul de transformare a Deltei Vacaresti in oaza de verdeata treneaza de cativa ani in hatisurile birocratiei romanesti. In conditiile in care Bucurestiul pierde de la an la an suprafete de verdeata, si ne aflam pe unul din locurile codase in Europa la calitatea aerului, Vacarestiul ar fi o solutie minunata pentru a mai castiga putin oxigen. Evident, daca s-ar dori asta...

Cristian Lascu este editor at large la National Geographic, si Președinte de Onoare al Asociatiei Parcul Natural Vacaresti. L-am intrebat ce se mai intampla  cu zona respectiva si ce sanse sunt sa se aprobe infiintarea parcului urban.

Care e stadiul in care va aflați cu aprobarea pentru zona protejata a Parcului Vacaresti?

Am avansat. Dar eram si mai vansati de Ziua Mediului, in 6 Iunie 2014, cand Primul Ministru Ponta a declarat public, la un eveniment puternic televizat, ca va da in cel mai scurt timp Hotararea de Guvern pentru declararea Parcului Natural Vacaresti.

A urmat sesiunea de consultare publica ceruta de lege, de 30 de zile. Care ne-a convins inca odata ca Bucurestii isi doresc un parc natural acolo. Apoi o aprobare cvasiunanima a consilierilor din Primaria Generala si asigurarea din partea primarului General ca doreste ca Bucurestiul sa devina primul oras din Romania cu o arie protejata de amploare.


De cine depinde decizia finala?

De inaltii factori de decizie mentionati mai sus, Ministrul Mediului, Primarul General, Primul Ministru - care au promis in principiu, doar ca pana la Dumnezeu te mananca sfintii.

Cand s-a trecut la concret, au aparut tot felul de functionari nehotarati. Si care la drept vorbind nu pare ca mor de dragul biodiversitatii si al interesului bucurestenilor, nici ca ar avea orgoliul profesional de a pune umarul la cel mai important proiect de mediu al Capitalei. Nu vor sa se complice, sa riste.

Din fericire sunt si exceptii si cu ajutorul unor persoane cu viziune din institutiile de profil, se vor depasi aceste piedici birocratice.  

Care sunt criteriile pe care le intruneste zona Vacaresti pentru a fi declarata zona protejata?

Cel mai important criteriu este cel al complexitatii si bogatiei biodiversitatii. Toti cercetatorii care au studiat zona au ramas umiti de acest paradox: in centrul unui oras aglomerat de constructii si trafic, in numai 25 de ani, s-a constituit un ecosistem viguros.

Nu pur si simplu cateva specii de vietuitoare ratacite pe acolo, ci numeroase specii, din foarte multe  grupele zoologice-aflate intr-un echilibru. Pentru ca suprafata de care vorbim are mai putin de 180 de hectare, faptul este un caz rar in ecologie. Oaze de biodiversitate create pe terenuri abandandonate de oameni sunt cunoscute in zona Cernobal si zona demilitarizata dintre cele doua Corei. Dar acelea au o intindere mult mai mare.

Ecosistemul Vacaresti rezista desi peste el au trecut ani de seceta severa, incendii de vegetatie, animalele sun braconate, arborii sunt taiati ca lemn de foc. Daca acest impact uman va disparea, in numai cinci ani aici va fi un paradis verde.


De ce important sa existe astfel de arii urbane? Care e rolul lor ecologic?

Astfel de zone umede sunt puternic incurajete in lumea intraeaga. In cadrul conventiilor zonelor Umede RAMSAR Romania s-a angajat sa le dezvolte.  Ele exista in Praga, Londra, Hong Kong, Buenos Aires, alte cateva zeci de capitale. Valoarea lor consta in faptul ca reprezinta oaze de termoreglare climatica si de biodiversitate, sursa de oxigen, loc pentru recreere, educatie, turism, stiinta.

Vestitul cercetator si realizator TV britanic David Attenborough spunea ca parcurile naturale din orase ne pot da speranta ca omul si animalele salbatice pot in final convietui.
Avem scrisori si alte semnale de incurajare din parte unor importante personalitati internationale. Constituirea Parcului ar fi si o excelenta imagine  pentru Romania, un semn de civilitate europeana.


Ce e special in parcul Vacaresti si nu exista in alta zona din Bucuresti?

Parcul Natural Vacaresti ar fi cel mai mare din Bucuresti, putin mai mare decat  Parcul Herastrau. Dar in Herastrau noi putem vedea doar cateva pasari ratacite pe acolo, ciori si vrabii ciugulind firmituri de la restaurante. E plin de alei asfaltate, chioscuri, carciumi unde boxele rasuna zgomotos. Bun, stai pe banca, citesti o carte, admiri niste statui sau o expoflora laborios facuta. E altceva. 

In Parcul Natural Vacaresti te vei plimba pe anumite alei si poteci pietruite, inconjurate de flora spontana, ce conduc spre foisoare si platforme pentru observat pasarile (pe parcurusul anului au fost identificate si fotografiate aici de ornitologi 94 specii pasari- lebede, egrete, starci, rate salbatice, chirighite, fazani…).

Poti vedea rapitoarele cum pornesc la vanatoare, serpii si testoasele de apa alunecand printre nuferi. Fotografii inarmati cu teleobiective si rabdare pot surprinde bizamii, vulpile, vidrele.  Comparativ cu parcuri similare din alte capitale, la Vacaresti sunt cateva izvoare care nu au secat nici in cei mai secetosi ani, astfel ca fauna acvatica si restul biodiversitatii nu a fost  afectata.

Un alt avantaj unic ar fi existenta digului, inalt de pana la 15 metri. Initial executat pentru a delimita  lacul irealizabi , el devine acum o bariera vizuala si fonica, ce separa oaza verde de orasul aglomerat. Digul va fi si o excelenta zona tampon, pentru promenda si divertisment.

 

Pe aceeasi tema:


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa e jurnalista, scriitoare și mare amatoare de cafea. În restul zilelor, e cetățean revoltat. citeste mai mult

Website
iulialexa.com
Facebook
facebook.com/iuliana.alexa.7

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE