Mituri si adevaruri despre limite in familie si infidelitate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In familia moderna una din principalele probleme este data de tematica limitei. Ca sa intelegem aceasta problema este necesar sa ne imaginam familia ca o entitate delimitata, care are un interior si un exterior, ceva care poate sa contina anumite elemente si sa excluda altele. Aceasta ar putea sa fie o schema orientativa in demersul actual.

Daca vom concepe asa familia, atunci vom putea sa imaginam si o piele a familiei. Aici o referinta importanta o poate aduce, Didier Anzieu care propune conceptual de Eupiele, adica o similaritate intre piele si functiile Eului.

Pielea este un sistem care permite delimitarea corpului, este peste tot, are capacitatea de a acoperi integral si are buzunare, locuri in care se situeaza partile corpului care asigura receptarea lumii externe. Pielea are multe functii ca si Eul.

Sursa foto

Dar una din cele mai importante este ca situeaza o adunare a lumii interne si a celei exterioare si permite trecerile din una in alta intr-un mod optim, permite transformarile stimulilor externi in lumea interna, este permeabila, nu inchide un sistem ci il face adaptat.

In acest context, putem construi un model care sa asigure intelegerea familiei. Pielea are o functie importanta – asigura identitatea. Este un inconstient dat prin care familia se delimiteaza de alte familii, de straini si are reguli interne din care cele fundamentale sunt doua – cea a interdictiei uciderii si interdictia incestului.

Aceste doua reguli sunt cele fundamentale care definesc familia. Intre membrii aceleasi familii nu se practica uciderea si nici actul sexual. Aceste lucruri devin posibile numai in relatie cu cei din exteriorul pielii. Numai cei din exterior pot sa fie ucisi sau pot sa fie parteneri sexuali.

Care sunt idealurile unei familii

Pe urmatorul nivel de referinta, vom vorbi despre idealurile familiei si de tragediile pe care familiile le-au parcurs. Ca este vorba despre navalirea tatarilor, de razboaie, foamete, sinucideri, decese, plecari in lagar sau canal, indiferent de natura lor, in istoria fiecarei familii exista multe tragedii.

Ele se mentin in interiorul familiei si urmeaza sa functioneze ca secrete de familie. Idealurile sunt indreptate spre exterior, familia va dori sa obtina stabilitate, recunoastere, faima sau putere. Membrii familiei vor avea intre ei un pact care este orientat inconstient spre exterior. Obiectul lor de actiune va fi mereu in afara familiei.

Sursa foto

Daca mergem mai departe vom descoperi ca in fiecare familie exista un set de reguli interioare si unele exterioare, de comportament extern. Noi le denumim in mod normal mentalitati.

Faptul ca sotia gateste cand vine sotul acasa este o regula interioara a familiei pe care ei o vor pune in practica si care este consecinta intalnirii legaturilor familiale anterioare, originare. Modul de educatie al copiilor va urmari aceiasi directie. Dar exista si un comportament exterior, de obicei dat de realitatea imediata, de necesitatea de a castiga bani.

Aici disponibilitatea spre migratie, spre mentinerea obiceiurilor de stabilitate cu carte de munca si un post la stat sau deschiderea unei afaceri proprii va fi iarasi indreptat spre un obiect situate in afara pielii familiei.

Cand apar crizele in familie

Ce se intampla cand aceste reguli sunt incalcate, cand ceea ce este exterior si ceea ce este interior se amesteca, se confuda, se izoleaza? Atunci apare o problematica familiala care se va duce intr-o dificultate si / sau patologie individuala, de cuplu sau familiala.

Un cuplu se adreseaza unui profesionist pentru ca viata lor de familie de mai bine de 2 ani a devenit un calvar, se cearta continuu. Constatand lucrul acesta decid sa divorteze.

Sursa foto

Mai incearca, nu prea convinsi, sa mai dea o sansa cuplului lor si apeleaza si se adreseaza pentru psihoterapie de cuplu. Unul din motivele de cearta era atunci cand se intalneau cu altii si erau impreuna.

Dupa aceste intalniri de grup, unul din motivele cele mai frecvente era faptul ca unul din ei a spus celorlalti, lucruri care nu erau de spus in opinia celuilalt.

Exemple de genul – unul a spus despre fratele celuilalalt ca s-a angajat si acesta era un secret. Problema se traduce cu usurinta in – ce este de spus si ce nu este de spus altora.

Cu alte cuvinte care este regula acestui cuplu privind propria intimitate. Exemplul ales de mine este superficial in raport cu randurile de mai sus dar ceea ce este important aici este faptul ca evidentieaza cu usurinta problema pielii cuplului care delimiteaza interiorul (micile secrete ale cuplului) de exterior (ceea ce se vorbeste in general).

Cum nu au o regula implicita, apare necesitatea crearii unei reguli prin care ambii sa stie ce este secretul (deci interiorul) si ce este public (deci exteriorul). Dar de aici se pune o alta problema – cum facem sa avem aceasta regula? Iar de aici este drumul deschis spre psihoterapia de cuplu.

Vom vedea totusi, ca ceea ce nu mai functioneaza in interiorul unui cuplu, va exista tendinta sa fie situate in afara. Iar acest lucru va conduce la regrete, vinovatie, rusine, dezgust, cearta, etc. toate aceste sentimente care fac ca interiorul cuplului sa nu mai fie satisfacator pentru a fi creat in afara.

Prin aceasta grila vom intelege multe cazuri de infidelitate, de acte facute fata de ceva din afara care devine tratat ca ceva interior.

Despre infidelitate

Situatia de infidelitate este cel mai usor de inteles – nevoia de tandrete, iubire sau nevoia sexuala devine satisfacatoare in cuplu ceea ce va conduce la situarea in afara a acestei situatii.

Cu alte cuvinte, un obiect exterior (amantul, amanta) va intra in interiorul cuplului. Momentul intrarii va fi format de cel in care partenerul va face o greseala intamplatoare prin care celalalt va afla ca este inselat.

Sursa foto

Din acest moment cel de-al treilea va deveni parte din cuplu, va deveni subiect de discutie pentru cei doi, un subiect cvasi-permanent. Si cand vin la terapie, vor incerca sa se comporte la fel, fie care va povesti despre cum vede el.

Dar subiectul nostru este sa redam pielea cuplului care a fost puternic zdretuita de actul infidelitatii. Suntem in situatia unui medic care are un pacient care a suferit o arsura puternica.

Mai intai vom salva viata pacientului, apoi frumusetea pielii.

Claudiu Ganciu este psihoterapeut, presedinte executiv al Asociatiei de Psihanaliza legaturilor "Enrique Pichon Riviere".

Sursa fotoNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Claudiu Ganciu

Claudiu Ganciu

Claudiu Ganciu este psihoterapeut, presedinte executiv al Asociatiei de Psihanaliza legaturilor "Enrique Pichon Riviere". citeste mai mult

Website
psihanaliza-de-familie.com

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE