Mama lor de ardeleni

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Sunt ardeleanca. Ardeleanca de la mama ei de acasa, dintr-un oras intre Targu Mures si Cluj. Vorbesc uneori cu “no” sau cu accent si niciodata nu am putut sa pronunt altfel decat “cafia”. Am invatat sa zic multumesc cat inca nici nu ma tineam bine pe picioare, in acelasi timp in care invatam sa zic koszonom szépen si danke schön. La noi oamenii nu erau nici aprigi si nici cu tupeu, pentru ca nu aveau nevoie de tupeu.

Locuiesc in Bucuresti de 14 ani, dar primul an nu am cum sa il uit.

M-am adaptat nu pentru ca am invatat sa ma comport “ca aici” - sunt mai rapida in reactii, vorbesc un pic mai repede si sustinut, dar nu am logoree, tupeu si nu dau cu umbrela-n cap.

M-am adaptat pentru ca am tacut in stilul meu ardelenesc, am observat, apoi am invatat sa fac din punctele mele slabe un avantaj:

 • Am vazut ca ardelenii sunt simpatici, mai usor de tolerat si ascultat. Ca simplul fapt de a vorbi cu accent, stilul molcom si calm iti deschid usa (la tartorii de la creatie) si bunavointa celor din jur.
 • Acelasi stil calm si senin aplaneaza replici acide si rautati. Nu calmul vadit abtinut de la nervi al domnului Iohannis de ieri, ci calmul ala seren, ca no, acuma nu e sfarsitul lumii, orice-ar fi. Si chiar nu e.
 • Calmul denota siguranta pe care poate nu o ai, dar ardeleanul din tine mascheaza. Lasa impresia ori ca lucrurile nu sunt atat de grave pe cat par, ori ca esti pe deplin in control si stii ce faci si ce vorbesti.
 • Am invatat sa imi inec emotia prin detasare. Sa nu tin cu dintii de o agenda, sa vad de afara cum curge treaba si sa anticipez acele momente putine dar bune cand pot sa intervin.
 • Am invatat sa ma concentrez si sa blochez zgomotul de fond. Sa-i las pe altii sa vorbeasca in timp ce eu imi organizez “agale” gandurile pe foaie, apoi raspund la intrebare, la obiect.
 • Am invatat sa nu iau lucrurile personal. Asta e cel mai greu lucru la un ardelean. Ca nu e vorba despre el sau mamaliga lui cand se vorbeste despre un proiect. Este vorba despre acel proiect si ce se poate face mai departe. Punct.
 • Am invatat sa nu imi fie frica sa fiu eu. Eu, ardeleanca din provincie. Pentru ca sinceritatea si calmul sunt agasante uneori dar dezarmante de cele mai multe.


Domnule Iohannis, as vrea sa nu va dau sfaturi. Sunt altii care au sau isi asuma acest rol. Dar eu cred ca lumea vrea sa vada cine sunteti. Nu incercati sa fiti altcineva, ce va zice (sau nu) staff-ul de campanie. Ardelenii nu stiu nici “sa dea la gioale”, nici sa scoata replici rapide din buzunar. Nici nu cred ca vi se potriveste stilul si se vede ca e fortat.

Eu nu cred ca azi merge o disputa sharp dar cu multe vorbe goale aruncate, pe stilul avocatesc. Da, romanilor le place circul, show-ul, telenovela. Dar mai stiu ceva. Romanilor le place omenia, atentia, sa se simta implicati. Detasati-va de dumeavoastra si vorbiti despre ei si cu ei. Uitati de atacuri si puncte de bifat pe lista, lasati-l pe Ponta sa vorbeasca, notati-va pe foaie si raspundeti la obiect si la intrebare. Aratati-ne ca sunteti ardelean!

Ieri seara a fost un meci pe care l-am urmarit de la distanta intre doi adversari. Nici unul nu a parut sa stie pentru cine se duce batalia cu adevarat. Ar trebui sa se duca pentru romani. Ponta se lupta pentru putere, Iohannis nici el nu stie pentru ce.

I-as spune totusi domnului Klaus Iohannis sa evite atacurile personale. Sa nu o mai ia personal si sa nu mai raspunda personal. Calmati-va si priviti totul de la distanta. Cand Ponta va spune sa va cereti scuze, rugati-l sa ceara scuze poporului roman, nu dumneavoastra, ca are de ce. Aratati natural ceea ce sunteti, ce stiti, ce vreti, iar pentru ceea ce nu stiti nu va jenanti ca nu-i mare bai (inca). Puneti mana pe o Constitutie si rapoarte economice, de tara. Uitati de ACL sau PNL, ca presedintele nu are culoare politica. Presedintele are un popor. Pentru asta candidati - sa fiti vocea si mainile poporului roman!


PS Am scris acest text dupa ce am vazut prima dezbatere dintre cei doi candidati. Sper ca in a doua dezbatere sa fie si un pic de Romanie, nu numai candidati.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Mihaela Barsan

Mihaela Barsan

Lucreaza in comunicare de 12 ani. Pasionata de tehnologie si internet, in prezent conduce propria agentie de digital advertising. citeste mai mult

Website
twitter.com/elanovac

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


 • REACTIE RAPIDA
 • COMUNITATI
 • OPINIE
 • CUNOASTERE
 • ACTIUNE