Interviu cu Dexonline, despre sustinerea lui Iohannis - "O atitudine amorala este o atitudine imorala, pentru ca indiferenta este inceputul multor rele"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Zilele trecute, Dexonline si-a anuntat sustinerea pentru candidatul ACL la presedintia Romaniei. Am fost curiosi sa aflam ce anume i-a manat sa faca acest lucru si care au fost reactiile pe care le-au primit in urma anuntului sustinerii lui Klaus Iohannis. Iata ce ne-au raspuns cei de la Dexonline:

Din câte ştim, până acum nu aţi avut vreo afiliere politică. Acest lucru s-a schimbat ieri, când v-aţi anunţat susţinerea pentru Klaus Iohannis şi v-aţi îndemnat utilizatorii să nu voteze cu Victor Ponta. De ce aţi decis să faceţi acest lucru tocmai acum?

Nici acum Asociația Dexonline sau afacerea care deține site-ul dexonline.ro nu au vreo afiliere politică și nici nu vor avea vreodată. Site-ul este un instrument academic și atât. Motivele pentru care am scris acest manifest le-am spus deja în textul care a provocat atâtea reacții.

Mesaje politice însă am mai dat, acesta fiind al cincilea anul acesta. Trei au fost proteste împotriva agresiunilor lui Putin asupra Ucrainei, iar unul a fost înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, împotriva PSD-ului. Iar în ziua suspendării din 2012 am fost la protest împotriva acelei acțiuni neconstituționale cu un banner pe care am scris definiția loviturii de stat.

Nu vă este teamă că intrând în acest joc politic veţi avea de pierdut la capitolul imagine sau că veţi fi percepuţi ca unealtă de propagandă pentru un partid politic?

Nici nu încape discuție de teamă, nici măcar în planul imaginii. Să nu ne mai spunem părerea că există oameni care nu o acceptă? Să rămânem cu toți fanii paginii într-o țară în care justiția e făcută preș, așa cum se întâmpla pe vremea lui Năstase, când parchetul anticorupție se lupta cu nașii de tren și cu gestionarii? La ce ne-ar folosi?

Printre utilizatorii voştri se numără şi simpatizanţi ai PSD-ului sau oameni care consideră că întreaga clasă politică este “aceeaşi mizerie”. V-aţi gândit că mesajul vostru ar putea să-i deranjeze?

Omul care este deranjat trebuie să se gândească la faptul că dexonline.ro e un demers privat, deci nu-l plătește din propriul buzunar, și că oamenii care dețin afacerea au dreptul să ia atitudine politică, atunci când li se pare că lucrurile din jurul lor se înrăutățesc.

O spunem de fiecare dată: Dexonline a pornit la drum din spirit civic. Aceste comentarii politice - când și când - vin tot dintr-o pornire civică. De ce primul gest nu deranjează și al doilea da? Repetăm mereu aceste vorbe, atunci când ni se spune că ne-am băgat în mocirlă: O atitudine amorală este o atitudine imorală, pentru că indiferența este începutul multor rele.

Spuneţi la un moment dat: „Pentru cei care au votat cu altcineva în primul tur (e și cazul nostru), Iohannis este o soluție infinit mai bună decât Ponta.” Mai mult ca sigur, în turul I aţi votat cu Monica Macovei. Aceasta spunea într-un interviu pentru Metropotam.ro: „Dacă iese Iohannis, cred că şi el va duce România înapoi cu cel puţin 10 ani. Problema sunt corupţii şi oligarhii din spatele lui, care-i controlează orice mişcare.” Sunteţi de acord cu Monica Macovei? Va duce Iohannis Romania cu cel putin 10 ani inapoi?

Unii dintre noi au votat cu Macovei. Nu știm dacă toți și oricum nu contează și nu interesează pe nimeni. Cât despre afirmația de care pomeniți, nu e treaba noastră s-o comentăm, dar un răspuns poate fi găsit în manifestul nostru: despre cât de nociv ar fi Ponta ca președinte avem niște certitudini. Iohannis, cu problemele lui, este incomparabil mai bun și tot acolo am zis și de ce.

Au existat şi reacţii din partea partidelor celor doi candidaţi la preşedinţie? V-au contactat echipele lor?

Doar pe Facebook am văzut oameni politici și alte persoane publice care au distribuit mesajul nostru.

Care au fost reacţiile utilizatorilor voştri? V-au înjurat, v-au lăudat pentru alegerea făcută?

Până la ora aceasta, 10.30, la 36 de ore de la postare, Facebookul ne spune că mesajul a ajuns la 110.000 de utilizatori. În jur de 2500 au avut reacții pozitive, iar câteva zeci reacții negative. La un asemenea raport, dacă le-am numi reacții amestecate am fi modești.

Reacțiile sunt deci în marea lor majoritate favorabile, dar nu ne mirăm, pentru că Facebookul nu e Felix TV sau Ghiță TV. Pe de altă parte, peste 10.000 de oameni au ajuns la mesajul postat pe blog, prin bannerul pus pe site.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Gruia Dragomir

Gruia Dragomir

A absolvit Facultatea de Litere cu o lucrare de licenta despre influenta culturii americane asupra literaturii romane. A debutat... citeste mai mult

Website
metropotam.ro
Facebook
facebook.com/gruia.dragomir

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE