Dragii mei parinti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

 Va scriu si nu stiu de unde sa incep. Se apropie Craciunul si imi aduc aminte de cand eram copil: de porcul taiat in curtea bunicilor, cu o ureche mie si una tie, cu sorici si carnati, de brazii nostri romanesti si amarati, dar atat de minunati atunci, colectia de globuri de la bunica, de Mos Gerila si papusa chinezeasca, luata cu greu de tata de la soferii de tir veniti la fabrica dupa marfa de export, de pianul jucarie luat tot de acolo sau cine stie de unde, cum numai voi stiati sa faceti minuni, de bananele verzi puse la copt si bine ascunse prin dulapuri, cate ati putut sa faceti rost….Mai tineti minte?

Stiu ca nu v-a fost usor. Poate nu v-am spus-o pana acum, dar am inteles-o, iar acum o inteleg mai mult ca oricand. Ati tras cat ati putut si v-ati zbatut cu toate fortele ca noi sa ajungem oameni. Sa avem un alt destin decat voi. Unul mai bun, in care sa nu simtim ce e lipsa, ce e nevoia, cum e sa nu ai sa le dai copiilor tai ce e mai bun. Sa stiti ca n-am uitat si sa stiti ca voi mi-ati dat tot ce e mai bun: mi-ati dat dragostea voastra neconditionata, care a fost de ajuns.

Si dupa toate astea, dupa tot ce ati facut pentru mine, acum nu inteleg. Nu inteleg si nu mai stiu cum sa va explic. V-ati luptat ca eu sa am un viitor. M-ati invatat ca nu e bine sa minti, sa furi, sa fii obraznic sau smecher, sa fii ignorant. M-ati invatat sa fiu om si ati facut peste puterile voastre ca sa fiu un om invatat. Pentru ca doar prin scoala am sa reusesc in viata. Pentru ca voi nu aveti banii ca sa imi aranjati un viitor.

Ati platit zeci de ore de meditatii, camine, chirii, haine si mofturi de student. M-ati impins de la spate cu binele si mai putin binele sa fiu cel mai bun si sa invat ca nimeni altul. Tone de bani si energie, visele voastre transpuse in noi. Iar acum luati totul cu o stampila inapoi. Aruncati o viata intreaga de lectii si principii intr-o urna de vot, pentru unul care nu merita nici macar un banut la colindat. Nici macar colindul nu il stie bine mama si vai de mama lui cat e de afon.

M-ati trimis la scoli sa fiu mai desteapta ca voi, sa reusesc in viata. Si pentru ca acum sunt educata, inteleg, stiu ce se intampla in tara asta: pentru ca eu m-am dus la facultate sa invat, sa fiu desteapta, nu pentru o diploma ca altii. Vad cu ochii mei ce trebuie facut, pentru ca asta te invata scoala si viata pe drumul pe care voi m-ati impins.

Nu e  ce zic televiziunile la care voi va uitati. Tata, aia nu sunt mai destepti decat mine si nici mai invatati. Locuiesc aici, in mijlocul lor, in capitala. Ce vedeti voi in trei secvente la televizor eu vad aici cu orele si zilele, an de an. Eu vad mai mult, nu doar ce va arata ei voua. Si nu e bine.

Mai stiti ca voi ziceati “cu televizorul ati mintit poporul”? Asta fac Antenele, mama. Ca pe vremea lui Ceausescu, de ne uitam ca boii cum se ridica slava conducatorului roman. Nu gresesc si nu exagerez pentru ca eu sunt om cu scoala, asa cum ati vrut voi sa fiu.

Ii mai tineti voi minte pe colegii din liceu care au fost singurii cu 10 la BAC si voi v-ati suparat? Nu pentru ca excelau, din contra, ci pentru ca parintii mergeau cu plasele la comisie? Care treceau clasa de mila, examenele la facultate cu spaga si diploma de licenta prin plagiat? Asa e Ponta mama - e unul dintre acei copii care au furat sansa altora mai destepti dar mai saraci. Mai stii ce nervoasa erai? Si atunci de ce il votezi pe el? De ce il alegi tu acum pe el in locul meu ma mama? De ce imi iei tu sansa acum? Cu ce-am gresit?

Mama, tu ai avut scoala cu care ai sperat sa ma faci om. Eu pentru copiii mei nu o sa mai am nici asta. Invatamantul e la pamant, profesorii nu mai sunt ce erau, iar scoala chiar nu va mai conta, cu gasca Ponta presedinte. Pai cand toate lucrurile se rezolva cu plase si in ministere sunt doar inculti si repetenti, ce crezi ca se va intampla? Cand plagiatul si copiatul e in fruntea tarii, eu ce sa il invat pe copilul meu? Ce sansa ii dati voi?

Mama si mai am o ingrijorare. Daca Victor Ponta iese  presedinte eu nu o sa mai am resursele de acum ca sa traiesc. Pana acum m-am descurcat si am mai dat si acasa. Dar ce se anunta, ce vor sa faca ei, ce rau pot sa faca ei in dobitocenia si incompetenta lor e GRAV. Mama ce se intampla daca nepotul tau se imbolnaveste? Tu ai vazut ce e in spitalele de copii? Si eu nu o sa am nici plase si nici bani de plicuri pe la doctori si nici voi porc sau oratanii pe care sa le taiati.
Tata, ce se intampla daca Doamne fereste tu sau mama va imbolnaviti? Eu de unde sa scot bani? Ca hotii tolerati de viitorul regim au sa aiba grija sa ii ia si pe astia ce ii am acum. Viitorul presedinte poate sa va promita o suta in plus la pensie, dar mie sigur o sa imi ia cu miile de la salar sau din firma in care lucrez, pana cand o sa dea faliment.

Mama si tata, daca voi vreti ca eu sa reusesc in viata, daca voi ati facut atatea pentru noi, de ce il alegeti pe el in locul meu? De ce aruncati pe apa sambetei tot ce m-ati invatat pana acum? De ce alegeti sa votati un “corigent hot” in locul unui profesor respectabil?

Nu voi ziceati ca scoala il face pe om? Eu nu vad omul Ponta. Eu vad un mascarici care va minte si va pacaleste cu nerusinare, ca-n satra de la piata. Eu vad in el colegul caruia i-am dat ciorna sa copieze de mila si el si-a insusit toata teza asa ca amandoi am luat 3. Eu vad in spatele lui toti sefii aia de sectie de la voi din fabrica si patronii de dupa Revolutie care v-au muncit ca pe niste sclavi, pe niste salarii de nimic, in timp ce ei isi construiau cartierul rezidential si casele de vacanta, apoi v-au aruncat afara ca pe niste carpe. Asta vad eu.

Ne asteapta cel mai greu examen de pana acum. Voi ce faceti, parintii mei? Ce imi doriti voi mai departe? Pentru ca e prima data cand in fata foii de hartie nu sunt doar eu, sunteti si voi.1 comentariu

Dragii mei parinti
irina
#1 -

Comentariu nou

Mi-au dat lacrimile...de ras. Si nu, nu votez Ponta. Intrebari?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Elena Luca

Elena Luca

A absolvit Academia de Studii Economice, sectia REI. Are o experienta de 10 ani in marketing, lucrand pe branduri internationale... citeste mai mult

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE