De ce este targul de Craciun din Piata Universitatii o ghena infecta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"Ghena infecta" ar putea sa sune un pic cam dur ... sau poate ca nu, avand in vedere ca la Bucharest Christmas Market pubelele de gunoi trec drept decoratiuni de Craciun: se gateste la doi pasi de ele, se mananca printre ele, se colinda printre ele etc. De asemenea, o sa vedeti ca fiecare dintre cele 4 statui de aici (Mihai Viteazul, Spiru Haret, Gheorghe Lazar si Heliade Radulescu) este ingradita cu o ghirlanda verde de pubele.

Bine, o sa spuneti ca am fi strambat din nas si daca erau prea putine pubele. Da, asa este, dar totusi ar fi putut fi plasate mai discret si mult mai igienic, nu fix langa oala de fasole cu ciolan sau la 10 cm distanta de locul unde se coc kürtőskalács.

In plus, in week-end acestea dau pe afara, se revarsa gunoaie din ele, pentru ca este greu spre imposibil sa le golesti in acelasi ritm in care bucurestenii consuma porcarioarele de aici.

Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere

Dar sa incepem cu inceputul. Pentru noi ramane un mister de ce se incapataneaza Primaria sa organizeze acest balci (ca targ de Craciun nu poate fi numit) tocmai aici, aglomerand si mai tare aceasta zona si asa  aglomerata?

Pe trotuarul cu statiile de autobuz este un chin sa circuli. Trebuie sa faci slalom printre balti, mormane de gheata flescaita, adaposturile RATB, oameni care asteapta autobuzul... totul in spatiul de 1,5 metri care a mai ramas din trotuarul inghesuit de gardurile balciului de Craciun.

Pe cealata parte, in spatele balciului, e un chin la fel de mare sa circuli, iti mai si picura in cap apa si tencuiala. Practic, prin culoarul creat aici, intre cladire si garduri, te simti ca la Posada.

Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere

Intr-adevar, e diversitate mare anul acesta la targul de Craciun din Piata Universitatii. Printre pubele, oale de fasole si kürtőskalács, veti mai avea ocazia sa descoperiti si coroane de flori depuse de Academia Daco-Româna la statuia lui Mihai Viteazul. Stati linistiti, nu o sa cada in mazga de pe jos, o sa se pravaleasca direct intr-una dintre pubelele de gunoi care stau cu gurile cascate sub fundul calului domnitorului. 

Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere

HAI SI TU! Timp de o luna, la Bucharest Christmas Market traditia e la ea acasa! Pot fi achizitionate obiecte traditionale, ceramica pictata, lemn cioplit, icoane si panzeturi brodate, costume si masti traditionale, jucarii din lemn si instrumente muzicale, globuri pictate manual, coronite din crengute de brad sau ghirlande si lumanari parfumate, dar si produse alimentare si mancaruri cu specific romanesc."

Da, dar toate aceste produse traditionale romanesti sunt amestecate cu kitschuri de toate felurile, iar rezultatul este o "salata orientala" putin diferita de oferta unei piete de cartier: sosete, chinezarii, pastrama, zacusca, palinca, cartofi prajiti, hot dog, vin fiert, fish and chips, jucarii de lemn, Mosi Craciuni electrici si care miorlaie diverse colinde, icoane pe sticla, felicitari cu "keep calm", fulare made in Bangladesh, caciuli din blana de jder, mamaliga, magneti de frigider etc.

Unde mai pui ca mancarea este execrabila si scumpa.

Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere

Mai avem si casuta SOS Satele Copiilor Romania ("Ne putem implica si putem fi Mos Craciun pentru copiii din SOS Satele Copiilor Romania, simtind bucuria unica de a darui"). Foarte frumos, dar este o imagine cam ciudata si dezolanta sa vezi pe langa casuta SOS cum se perinda copii ai strazii cu pungi de aurolac si oameni fara adapost.

Sincer, Bucharest Christmas Market este cel mai trist targ de Craciun pe care l-am vazut. Este cel mai kitschos, cel mai prost gandit si plasat si cel mai mizerabil targ de Craciun. Nici vorba sa intre in discutie atunci cand cauti targuri de Craciun misto din Europa.

Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidereTargul de Craciun de la Universitate dupa deschidere Targul de Craciun de la Universitate dupa deschidere

Vezi mai multe poze de la Targul de Craciun din Piata Universitatii

Pe aceeasi tema:


1 comentariu

De ce este targul de Craciun din Piata Universitatii o ghena infecta
Tiberiu Cazacioc
#1 -

O imitatie ieftina de Viena

Targul acesta a pornit acum 2 ani dintr-o cooperare cu Primaria din Viena, pentru a fi promovat, subliminal, targul de acolo. Este al treilea si s-a continuat pentru ca este o masina de facut bani si spagi. Asezarea casutelor cu spatele la strada, la bulevard este cel putin stranie, parca ai merge prin spatele curtii. Produsele sunt banale, se gasesc si la Obor, si la ASAS, si la orice piata din Bucuresti. Nu este nimic deosebit. Nu este in fata primariei, care este acum la Grozavesti. Nu putem imita piata de Craciun din Viena pentru ca nu suntem Viena. Este doar un loc banal, de facut bani din covrigi si carnati de proasta calitate. PS: Nu uitati ca a fost o intreaga lupat ca Primaria sa nu betoneze spatiul de la statui. A fost un concurs de solutii si iata ca asta a fost scopul. O suprafata betonata de facut bani, nu un spatiu urban cu evenimente de calitate. o cacealma.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Gruia Dragomir

Gruia Dragomir

A absolvit Facultatea de Litere cu o lucrare de licenta despre influenta culturii americane asupra literaturii romane. A debutat... citeste mai mult

Website
metropotam.ro
Facebook
facebook.com/gruia.dragomir

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE