Cum să salvezi ceva când se aliniază și planetele

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

 Prietenii Parcului IOR au reușit să bage în sperieți un primar. Ei sunt o mână de oameni care locuiesc în sectorul 3 și au asurzit de picamerele fără număr, fără număr scoase la treabă de elanul civilizator al unui potentat de sector. 

Comunitatea noastră e de vreo doi ani pe Facebook dar acum câteva zile am trecut din virtual în real. Nu ne cunoșteam decât din auzite și din postări.

Când am aflat că se intenționează masacrarea unei suprafețe a parcului pentru a ridica acolo o sală polivalentă, dedicată culturalizării de sector, ne-am dat seama că pozele cu apusuri și rățuște din parc nu mai țin de cald și nu mai țin loc de acțiune civică. E uluitor cum se găsesc resurse, energii, inspirație atunci când te apucă furia. Cum bați la uși la care ni ai fi îndrăznit altă dată, pentru că motivația ta nu era așa de puternică…

Ne-am întâlnit la o cafenea lângă parc de vreo câteva ori. Am văzut că eram diferiți ca formare profesională, lucru bun, pentru că puteam aduce expertize diferite în proiect.

N. venea cu experiența de ONG, C. cu cea de avocat, E. - cu cea de inginer IT. Eu, cu cea din comunicare publică și presă. Erau și alții, oameni discreți, care au muncit în umbră la comunicate de presă, bannere, etc. Tăcuți, eficienți ca niște furnici bine programate.

Repede, am pus la cale planul. Vom scula presa cu noaptea în cap, vom face flash mob la derdeluș, vom merge la ședințe de consiliu, vom striga cât putem de tare pe Facebook și ne vom bate la cap prietenii virtuali să dea mesajul mai departe. Așa am și făcut. În mai puțin de o săptămână aveam un articol mare și documentat într-un cotidian foarte bun cum e Gândul, plus aparițiile la Digi, Hotnews, B365, etc despre participarea la ședințele Consiliului local, documente depuse la Primărie și Tribunal, câteva mii de oameni pe Facebook ce știau despre cauza noastră, alte câteva mii ce urmau să afle în 24 de ore, implicarea unor persoane publice. Am comunicat pe grupul de pe Facebook ca niște obsedați, unul face asta, tu faci aia, etc.

Foarte mulți oameni au imprimat fluturași și afișe și le-au distribuit. Peste 150 de oameni au venit la protestul din octombrie, la cele două ședințe de consiliu local au venit 15-20 de persoane. Există o comunitate online de peste 8000 de persoane care au distribuit informația.

Până ieri nu credeam că vom putea opri hidra, mai ales că buldozerele stau la poarta parcului. Dar ce să vezi, perioada asta e magică, parcă au loc minuni la câteva zile. Se aliniază planetele altfel. Sigur că rezultatul alegerilor prezidențiale a influențat rezultatul luptei noastre pentru IOR și a potolit aroganța unui primar care ne-a trimis în alt sector dacă nu ne place ce face el aici. Primar care promisese că ne va consulta în orișice decizie…

Da, suntem bucuroși că nu se mai ridică o construcție în bietul IOR, și așa betonat și rebetonat, cu toalete roz bonbon (o fi culoarea favorită a edililor de sector 3), dar nu ne oprim aici. Sunt multe de lămurit cu acest parc și multe pentru care vrem să se dea socoteală. Sunt mulți bani a căror justificare se pierde în meandrele primăriei de sector 3. Dar am demonstrat cu această ocazie că o mână de oameni pot răsturna și inversa o decizie ce părea deja de neschimbat.

Morala? Niciodată nu știi cât de puternic ești. Uneori mult mai mult decât credeai.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa e jurnalista, scriitoare și mare amatoare de cafea. În restul zilelor, e cetățean revoltat. citeste mai mult

Website
iulialexa.com
Facebook
facebook.com/iuliana.alexa.7

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE