Cronica de film documentar - Mandatul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ce vrea poporul, „norodul“? Știe el ce vrea cu adevărat? Dar liderii lui ce vor?

Putin, Alexei Navalny, avocat și liptător anticorupție, Ilya Yashin, opozanți ai lui Putin, ei ce doresc? Întrebări cărora documentarul făcut de cei trei muschetari - cameramanul Pavel Kostomarov, ziaristul Alexei Pivovarov și regizorul de teatru Alexandr Rastorguev nu le oferă un răspuns clar.

Porniți cu camera pe umăr să filmeze la cald protestele din vara lui 2012 împotriva realegerii lui Putin, cei trei surprind realitatea socială a unei Rusii în derivă. Pussy Riot, extremiștii de dreapta, superstarul Madonna care se roagă pentru libertatea fetelor din Pussy Riot, arestate pentru profanarea unei biserici moscovite.

În alt moment, un poster cu Madonna cu picioarele desfăcute este ars ritual de către niște sacerdoți bizari cu bărbi preoțești și tricouri negre cu cap de mort), popii care sfințesc tot ce prind, sau îi pupă servil mâna lui Putin, Putin însuși făcând karaoke într-o engleză aproximativă, aplaudat de Gérard Depardieu și de Sharon Stone la o petrecere de prost gust, cu rictusul său inconfundabil.

Rusia este de fapt într-un haos ce nu mai poate fi mascat. Prea mare, prea puțin populată, prea diversă să mai aibă parte de calm. Oamenii care vor să o conducă au profiluri de staruri rock (și au un know how mediatic serios, precum și relații sus în televiziuni – Yashin e într-o relație cu frumoasa prezentatoare TV Xenia Sobchak, dintr-o familie apropiată lui Putin și supranumită „Paris Hilton a Rusiei“, un conflict de interese ce ridică din nou întrebări fără răspuns) iar destinul lor politic e marcat de procese instrumentate, de eliberări în urma protestelor de stradă, de apariții în prime time și de noi arestări dramatice, în direct.

Cei care îl contestă pe Putin sunt tineri, au sub 40 de ani, sunt înalți, frumoși și au un verb persuasiv. În contrapunct, Putin e sexagenarul ridicol, care se dedă experiențelor extreme și se pozează zburând printre cocori cu deltaplanul sau pescuind păstrugă record, înconjurat de servilismul grețos al celor educați în comunism.

O derivă postmodernă, zgomotoasă, tragi-comică. Documentarul Mandatul mai rulează pe  în cadrul festivalului One World pe 22 martie ora 21 la Muzeul Taranului Roman.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa e jurnalista, scriitoare și mare amatoare de cafea. În restul zilelor, e cetățean revoltat. citeste mai mult

Website
iulialexa.com
Facebook
facebook.com/iuliana.alexa.7

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE