Citizenfour

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Laura, în acest moment, nu îți pot oferi decât cuvântul meu drept garanție. Sunt angajat  la nivel înalt în serviciile de securitate. Sper să înțelegi că a te contacta e foarte riscant.

Să știi acum că orice graniță treci, orice tranzacție faci, orice conversație telefonică a ta, orice releu de comunicații pe lângă care treci, orice prieten sau loc pe lângă care treci, orice subiect pe care îl tratezi, toate acestea sunt în mâinile unui sistem fără granițe dar care își ia multe precauții. În final, dacă publici acest material, voi fi direct implicat…

Sunt cuvintele cu care începe documentarul realizat de Laura Poitras despre Edward Snowden. Snowden a contactat-o sub numele de CitizenFour.

În iunie  2013, Poitras, alături de jurnalistul de investigație Glenn Greenwald și de reporterul Ewen MacAskill de la Guardian, au mers la Hong Kong pentru a-l întâlni pe Snowden.

Citizenfour prezintă în manieră hiperrealistă destinul acestui personaj care a întors lumea pe dos, și a produs scandaluri politice la cel mai înalt nivel atunci când a decis să vorbească despre hobby-ul guvernului american de a colecta informații despre absolut orice și despre oricine.

Sunt 8 zile de dialog filmat cu cel mai vânat personaj high profile din lume. Documentarul prezintă un tip claustrat într-un hotel din Hong Kong, în pijamale sau în halat de baie, ușor timorat, spunând că nu e obișnuit să apară în media. Îl vedem în halat de baie, desculț și dându-se cu gel pe păr.

Aparent un tip banal. În realitate, unul din cei mai puternici oameni de pe planetă. Pentru că documentarul vorbește în fiecare minut despre putere, despre mecanismele sale interne concurente, despre competiția dintre presa care vrea să spună tot, și structurile de putere care nu vor să se știe nimic.

Despre dezechilibrul cosmic dintre om și Putere. Și vorbește despre dreptul la intimitate, încălcat grosolan de către cei care întregistrează tot ce faci.

Despre libertate ca echivalent al intimității. Pentru că un om căruia i-a fost încălcată intimitatea, nu mai e un om liber. Nu mai poate protesta, nu se mai poate opune deciziilor abuzive ale structurilor de  putere, pentru că acele structuri de putere sunt cu un pas înaintea lui și știu să îi închidă gura. One way or another.

Un film filozofic despre libertate, justiție și eroism, drepturile omului și democrația în era 2.0, ceva radical nou, care nu seamănă cu nimic din ce știai. Unii vor spune că Snowden e erou, alții vor spune că e un antierou, un teribilist care a vrut expunere, la fel ca Julien Assange (care apare la un moment dat atunci când relatează cum a încercat să îl scoată pe Snowden din Moscova - rămăsese în zona de tranzit a aeroportului pentru că americanii i-au anulat pașaportul) și să-l trimită în Islanda sau Venezuela, unde ar fi fost în siguranță.

Un film despre planeta unde nu te mai poți ascunde. Și asta e neliniștitor.

E irelevant ce a vrut Snowden să fie. Cert e că un om care a riscat atât de mult știind ce face are ceva excepțional.

Gestul său de a da în vileag abuzurile poate fi interpretat drept un act moral ori incident de securitate ce cutremură bazele stabilității cotidiene. A ta sau a mea.

Interpretarea o faceți voi. Realitatea însă bate și imaginația și concluziile simple.

 

PS In perioand 16-22 martie are loc Festivalul de FIlm Documentar One World. Sunt si alte filme interesante acolo. Mergeti si vedeti-leNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa e jurnalista, scriitoare și mare amatoare de cafea. În restul zilelor, e cetățean revoltat. citeste mai mult

Website
iulialexa.com
Facebook
facebook.com/iuliana.alexa.7

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE