Ce poate să facă un cetățean înainte să se simtă neputincios în propria democrație

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Prea des cădem pradă apatiei civice și refuzăm să vedem că suntem mai putincioși decât ne imaginăm. Prea des ne vin în mine argumente negative decât pozitive. Excelăm la justificări de tipul „de ce să nu ne băgăm”, dar nu știm să ne convingem că merită să ne implicăm pentru binele public. Iată trei lucruri mari și late pe care le poți face oricând te simți lezat în drepturile tale de cetățean român, oricând simți că interesele decidenților nu se aliniază cu ale tale.

1. EDUCĂ-TE, FII PRIETEN CU LEGEA, FOLOSEȘTE-O

Cel mai probabil că n-ai descoperit apa caldă, adică mai sunt și alții care s-au lovit de problema ta într-o manieră similară. Fii înțelept și învață din greșelile lor. Imposibil să n-ai în cercul lărgit de prieteni pe cineva care să știe pe cineva care știe să-ți traducă din legaleză. Roagă-l să te ajute, să te educe puțin legislativ/juridic. Dacă nu găsești un astfel de deștept prin intermediul Google sau Facebook, scrie-mi și te voi ajuta cu drag.

Poți să o iei și pe cont propriu - ar fi bine să începi cu textul fundamental - Constituția României. Apoi, legea 544 (din 2001) care reglementează accesul la informații de interes public îți va fi un bun prieten, la fel ca și acest site dedicat promovării și utilizării mai line a acestei legi. Nu uita nici de legea 52 (din 2003) privind transparența decizională în administrația publică, sau de legile care reglementează petițiile (233/2002) sau adunările publice (60/1991). În funcție de problema ta punctuală va fi nevoie să consulți și legi dedicate domeniului din care face parte aceasta.

2. EDUCĂ-TE, FII PRIETEN CU INSTITUȚIILE ȘI CU ALȚII CA TINE

Omul chiar e animal social, chiar dacă astăzi socializează la greu pe un mediu destul de neprietenos pentru interacțiuni precum Facebook. E greu să le faci tu pe toate singur, e păcat să nu faci uz de rețelele sociale la îndemână. Ia-ți aliați care au același interes ca tine. Fă o comunitate, oricât de mică ar fi ea. Apoi comunică clar cu cine trebuie.

Identifică decidenții și factorii de putere și încearcă să comunici cu ei. Găsește-ți parlamentarul care te reprezintă în Parlament și scrie-i ca să-i ceri o audiență. Găsește mai mulți oameni care să facă același lucru și parlamentarul va fi obligat să te bage în seamă. Vorbește cu asociația de proprietari dacă ai o problemă la scara blocului. Identifică instituțiile relevante pentru problema ta (ex - protecția consumatorilor) și ia legătura cu ele. Pune instituțiile la treabă, că doar sunt finanțate și din banii pe care îi dai anual la buget (infamele taxe și impozite)

 

pojoranu.png

3. ORGANIZEAZĂ-TE, MOBILIZEAZĂ-TE ȘI PUNE PRESIUNE PUBLICĂ

Ai făcut research, știi ce zice legea și care-s instituțiile care te pot ajuta. Știi care-s oamenii pe care te poți baza. Dacă vezi că autoritățile te ignoră mai ai o ultimă armă: presiunea publică și protestul. Nebunii cu #unitisalvam au stopat legea pentru care au ieșit în stradă. Catolicii au obținut demolarea construcției ilegale Cathedral Plaza, la fel cum a făcut și Asociația Salvați Bucureștiul cu multe alte clădiri. Ia legătura cu un ONG care te poate ajuta - recomand Miliția Spirituală sau CeRe. Ajută dacă știi și pe cineva din media care să îți amplifice mesajele, dar nu subestima nici puterea social media.

Toate acestea necesită timp și uneori niște bani, dar merită investiția: te vei simți rezolvat (confortabil din nou), satisfăcut c-ai făcut-o prin propriile puteri și n-ai stat să ți se dea și motivat s-o faci din nou. Sfaturile nu mi s-au pogorât de undeva de sus (nu-s Moise, n-am tăblițe), ci sunt un rezumat al tacticilor pe care le-am văzut că funcționează. Spor la făcut lucurile să meargă :)Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Cosmin Pojoranu

Cosmin Pojoranu

Am scris de când mă știu. Am scris de plictiseală, am scris degeaba, am scris și cu folos. Am scris... citeste mai mult

Website
funkycitizens.org
Twitter
twitter.com/yozness
Facebook
facebook.com/cosmin.pojoranu

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE