Cand tot raul este spre bine

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pareri extreme, dezbinare, oroare, stupefactie, reactie, implicare, pasiuni. Poate prea mari, poate exagerate, poate nu. Prea multa ura si inversunare? Prea devreme de spus.
Indiferent ce veste ne va aduce ziua de luni, lucrurile nu vor mai fi la fel. Noi nu vom mai fi la fel.

Dar cred sau sper ca vom fi mai buni. Cand tot valul de nervi si inversunare trece, indiferent cine va fi ales, cateva lucruri s-au schimbat in bine. De ce?

 1. Pentru ca aflati in fata unei lucrari de diploma, ca e licenta sau doctorat, unii (poate multi, poate putini) se vor gandi de doua ori inainte sa copieze. Si chiar daca o vor face, o vor face in cunostinta de cauza a furtului comis. “Asa face toata lumea” nu va mai fi o scuza si o norma de urmat.
 2. Golan, smecher sau chiar descurcaret nu vor mai avea aceeasi prestanta sau semnificatie aspirationala. Nu mai e nici o mandrie in a fi “golan” sau “baietas”.
 3. Furtul de idei, minciuna si inselatoria nu vor mai fi trecute atat de usor cu vederea si vor fi sanctionate mai des, prin umilire si respingere.
 4. Calitatea in detrimentul cantitatii castiga un mare plus. De la substanta unor cuvinte versus oratorie goala la media pe care o alegem ca sa ne distram si sa ne informam.
 5. A fi plecat la munca in strainatate sau capsunar capata noi valente, incarcate de pozitiv.
 6. Am devenit mai toleranti. Fata de alte religii, fata de alte etnii. Am facut pasul sa intelegem, poate pentru ca nu am avut de ales. Dar nu conteaza motivul, conteaza revelatiile de pe parcurs.
 7. Acum stim sa deschidem gura. Sa fim vocali si sa avem curaj. Am vazut ca nu doar jurnalistii sau politicienii au opinii publice demne de luat in seama. Avem curajul sa ne exprimam in spatiul public.
 8. Am iesit din letargie. S-a terminat cu ignoranta si indiferenta. Derapajele pot fi mult mai repede sanctionate de o opinie publica ce se exprima convingator. S-a creat precedentul.
 9. Am renuntat la a mai intinde mana si a ne bucura de "ajutoare". Am invatat ce inseamna sa fim demni, sa facem noi ceva pentru noi.
 10. Am coborat cu picioarele pe pamant si am inceput sa traim in Romania. Constienti de ce se intampla in jurul nostru, de ce se intampla pe plan intern si extern. Pentru ca inevatabil ne-am uitat, am vorbit cu lumea, am citit si incepem sa intelegem si mai mult.

Ar fi atat de simplu sa nu fie doar o utopie. Doar sa nu uitam pana maine ca, de azi, suntem mai buni!1 comentariu

Cand tot raul este spre bine
Cavalary
#1 -

Comentariu nou

Zici? Eu ma indoiesc...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Mihaela Barsan

Mihaela Barsan

Lucreaza in comunicare de 12 ani. Pasionata de tehnologie si internet, in prezent conduce propria agentie de digital advertising. citeste mai mult

Website
twitter.com/elanovac

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


 • REACTIE RAPIDA
 • COMUNITATI
 • OPINIE
 • CUNOASTERE
 • ACTIUNE