Bătaia nu e ruptă din rai: nota 4 pentru secția 10 de Poliție

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

 

Nu mai pot sta pe net citind despre evenimentele dezgustător de violente în care a fost implicată Poliția în ultimul an. Îmi vine să ridic și eu degetul mijlociu înspre Poliția Capitalei. Și o voi face-n stradă, chiar de ziua drepturilor omului, constructiv, cu soluții. Unii polițiști care se cred supermeni bat cetățeni nevinovați, depășindu-și în mod evident atribuțiile și încălcând drepturile omului. Polițiștii există pentru a apăra binele public, nu pentru a dea lecții de morală sau să aplice pedepse corporale ca un părinte unui copil (ceea ce iarăși nu-i deloc OK).

Fix acum o lună, pe 10 noiembrie 2014, jurnalistul Ștefan Mako era bătut într-o secție de poliție din Centrul Vechi. I-au dat la coaste pentru că, ironic, Mako filma cu telefonul cum doi polițiști îl bruscau pe un alt individ, documentându-se pentru un material chiar despre abuzurile poliției. Mai devreme, în primăvară, un biet parcangiu a murit în condiții suspecte în aceiași secție 10. Din nefericire, cazul lui Mako și al parcangiului zis „Dinte” nu sunt singurele exemple de exces de forță. Din fericire, pentru ambele s-a deschis dosar penal. Nu vom putea afla niciodată câte victime ale unor gesturi similare de abuz există. Decât dacă-i convingem să iasă în față și să spună lumii ce-au pățit. 
 

Astăzi, la o lună de la bătaia pe care a primit-o Mako (care a atras între timp și atenția celor de la OSCE), câțiva cetățeni, printre care mă număr și eu, organizează un mic flashmob pentru a atrage atenția asupra violenței din Poliție. Avem și soluții, dar mai întâi să vă zic ce zice Legea Poliției Române. Ea începe prin a spune că polițistul se ocupă „apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii”. Conform art. 31, polițistul poate să

 • te legitimeze dacă are suspiciuni că încalci legea.
 • să te conducă la secție doar dacă periclitezi viața persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale prin faptele tale. La fel, vei fi condus la secție dacă ești suspect de săvârșirea unor ilegalități și nu-ți pot stabili identitatea pe loc.

Numai și numai în cazul nerespectării dispozițiilor date de polițist acesta din urmă e îndreptățit să folosească forța. Un alt articol detaliază cazurile care cer folosirea forței și explică procedura de aplicare a acesteia. Îl reproduc mai jos în întregime:

1) Pentru descurajarea, impiedicarea si neutralizarea actiunilor agresive ale persoanelor care tulbura ordinea si linistea publica, actiuni ce nu au putut fi inlaturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace, politistii pot folosi scuturi de protectie, casti cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatica, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene si paralizante, jeturi de apa, arme cu glont din cauciuc si catuse, caini de serviciu, precum si alte mijloace de imobilizare care nu pun in pericol viata sau nu produc o vatamare corporala grava.

(2) Mijloacele prevazute la alin. (1) pot fi folosite impotriva persoanelor care:

 • a) intreprind actiuni care pun in pericol integritatea corporala, sanatatea sau bunurile altor persoane;
 • b) blocheaza, in afara conditiilor legii, caile publice de circulatie, incearca sa patrunda, patrund fara drept sau refuza sa paraseasca sediile autoritatilor publice, ale partidelor politice, ale institutiilor si organizatiilor de interes public ori privat, pericliteaza in orice mod integritatea sau securitatea acestora ori a personalului sau tulbura desfasurarea normala a activitatii;
 • c) ultragiaza persoanele cu functii ce implica exercitiul autoritatii publice;
 • d) se opun sau nu se supun, prin orice mijloace, indeplinirii solicitarilor legale ale politistului, numai daca exista o temere legitima ca prin actiunile lor pot pune in pericol integritatea corporala sau viata politistului

(3) Folosirea mijloacelor prevazute la alin. (1) impotriva participantilor la actiunile agresive se va face in mod gradual, dupa avertizarea prealabila asupra utilizarii unor asemenea mijloace si acordarea timpului necesar pentru incetarea actiunilor si conformarea la solicitarile legale ale politistului; exceptie fac cazurile extreme. Orice actiune in public si in cazuri extreme se face prin anuntare: „Politia!”

(4) Folosirea mijloacelor prevazute la alin. (1) nu trebuie sa depaseasca nevoile reale pentru impiedicarea sau neutralizarea actiunilor agresive.

 

Este limpede că cei de la secția 10 au încălcat nu doar legea țării, ci și Convenția Drepturilor Omului (la care România e semnatară, firește). Articolul 3 spune că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.”

Ce soluții există?

 • instalarea de camere de supraveghere în secții;
 • introducerea unor responsabili superiori ierarhic în orice unitate în care agenții desfășoară activități;
 • control civil în cazuri de abuz (pe sistemul ombudsman-ului din secțiile de poliție pe care-l au alte țări)
 • interzicerea practicii de conducere administrativă la secție.
 • în cazul conducerii administrative la sediu: respectarea dreptului de a informa familia (sau cunoștințele) despre acest lucru, dreptul la asistență medicală, dreptul de a consulta un avocat, dreptul de a tăcea;

Probabil că va fi veșnic la modă în rândul celor mai tineri să scrie pe pereți „ACAB” sau să strige „România, stat polițienesc” la proteste. Îi înțeleg, dă bine să fii anti-sistem. Am fost și eu la meciuri de fotbal unde fraternizam cu clasa suporterilor când scandau că „cea mai proastă meserie / este la Jandarmerie”. Firile mai libere au nevoie de astfel de gesturi de frondă-s pentru a-și manifesta personalitatea. Îi înțeleg, dar nu-s de acord cu ei (cum nu sunt de acord cu nicio generalizare). Nu le doresc acestor oameni care văd în polițiști întruchiparea răului să aibă nevoie vreodată de asistența forțelor de ordine.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Cosmin Pojoranu

Cosmin Pojoranu

Am scris de când mă știu. Am scris de plictiseală, am scris degeaba, am scris și cu folos. Am scris... citeste mai mult

Website
funkycitizens.org
Twitter
twitter.com/yozness
Facebook
facebook.com/cosmin.pojoranu

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


 • REACTIE RAPIDA
 • COMUNITATI
 • OPINIE
 • CUNOASTERE
 • ACTIUNE