Adevaratul iepure al lui Ponta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Este destul de des vehiculata ipoteza iepurilor lui Ponta in cazul candidatilor la presedentie. Exista unii pretendenti care sunt intelesi cu premierul sa candideze astfel incat sa ia din voturile lui Iohannis. Ulterior acesti iepuri isi indeamna votantii sa voteze pentru Ponta, asa cum avem deja cazurile lui Vadim, Tariceanu, sau Melescanu.

Ei bine, ne place sau nu, prin mesaje si atitudine, Iohannis imi lasa fix aceeasi impresie de jucator de umplutura, care parca nu isi doreste sa castige.

Pe de o parte, Ponta este omniprezent - e drept, controleaza aproape toata media - dar mai ales prin mesaje si setare de agenda.

Pe de alta parte, spre deosebire de Ponta si indiferent de judecata calitativa a prestatiei premierului aspirant la presedentie, Iohannis pare ca nu isi doreste sa fie presedintele Romaniei. Pare mai mereu depasit de situatie, mai degraba reactiv decat proactiv. Nu este un participant la o discutie in care el sa seteze ritmul si nici macar o agenda sau teme publice.

Mai mult, in cazul unor teme importante, nici macar nu reactioneaza sau ramane complice in situatii in care s-a complacut in trecut.

Pare ca doarme in ghete si chiar ar putea da senzatia de noncombat. Astfel, un scenariu paranoic chiar l-ar plasa ca fiind de fapt complice cu Ponta, intrucat nu ii ridica nici o minge la fileu, nu il critica in mod direct pe teme si subiecte destul de importante.

Cateva exemple:

- reactia fata de dezastrul organizatoric de la sectiile de votare din strainatate a fost  tardiva si lipsita de nerv. Inchipuiti-va ce circ ar fi facut candidatul Traian Basescu. Ironic, singura miscare cu vizibilitate si oarecare substanta a apartinut comunitatii #unitisalvam din care fac parte inclusiv oameni care altadata invitau la boicot

- reactii foarte modeste la probleme economice ce deriva in mod direct din prestatia guvernului. Functia de premier este cea care ii ofera putere si vizibilitate lui Victor Ponta dar tot ea e cea care da masura competentei candidatului PSD. Intrebati in jur. Cati dintre cunoscutii vostri cred ca sunt bine guvernati? Inclusiv cifrele oficiale indica faptul ca Romania este intr-o acuta criza economica.

- incapacitatea de a capitaliza pe seama dubiului privind orientarea pro-occidentala a lui Victor Ponta. A spus-o The Economist, nu a spus-o principalul contracanditat al premierului

- un alt punct slab al candidatului PSD e coruptia. Prea putin a speculat dl Iohannis aceasta oportunitate, in care figuri centrale apropiate de Victor Ponta au fost arestate pentru fapte grave de coruptie. A vorbit putin spre deloc despre dosarul retrocedarilor care a dus la arestarea lui Viorel Hrebeciuc si la audierea lui Ilie Sarbu (socrul premierului)

- prestatia foarte slaba a PNL. Totusi Iohannis este presedintele PNL. Daca nu poate administra un partid cum crede ca va reusi sa stapaneasca, de exemplu, o coalitie si un guvern ostil?

- a permis PSD-ului sa ii defineasca atributiile de imagine publica. Stereotipuri ca "nu e roman", "nu e ortodox" sau "nu are copii" vehiculate de campania lui Victor Ponta puteau fi lesne ridiculizate sau, macar, tratate cu umor si transformate in avantaje. Revin la Traian Basescu, amintiti-va cum a transformat toate injuriile in avantaje competitive.

- lipsa de vlaga in aparitiile publice. Iohannis nu da senzatia de implicare, pare ca este pus sa joace un rol. Nu da senzatia ca isi doreste acel rol, tot asa cum nu pare a fi bataios sau doritor de a reprezenta interesul tuturor romanilor din functia de presedinte.

- poate, cel mai important, care este acel unique selling point al candidatului Iohannis? E neamt? A fost primar la Sibiu? A fost propus premier si refuzat de Ponta? Serios, de ce l-ar vota cineva pe Iohannis din alt motiv decat acela ca pare raul cel mic?

Acestea sunt doar cateva exemple si teme serioase de gandire care te fac sa te intrebi daca Iohannis chiar isi doreste sa fie presedintele Romaniei si nu e, de fapt, principalul avantaj competitiv al lui Ponta. Adica iepure.1 comentariu

Adevaratul iepure al lui Ponta
Cavalary
#1 -

Comentariu nou

Ca el nu prea-si doreste sa fie presedinte a parut destul de evident de la inceput, doar c-a fost impins si tras din toate partile in fata de ailalti care stiau ca alta varianta cat decat credibila n-au. Ceea ce pe de-o parte ar fi un plus, ca-i o regula generala ca o persoana care chiar isi doreste o functie care-i ofera putere n-ar trebui s-o obtina. Iar combativ intr-un stil... vizibil iarasi nu pare a fi de fel.

Daca-i iepure, ceea ce bineinteles ca e clar o posibilitate, inseamna c-am pus-o si mai rau, dar cat exista o posibilitate sa nu fie, e singura varianta care ne-a ramas acum pt. a face ca PSD sa nu detina controlul tuturor functiilor statului. Ceea ce inseamna ca nu-i nevoie de niciun motiv pozitiv pt. a-l vota pe Iohannis... Si oricum nu prea ar avea cum sa fie pozitiv tinand cont de ce partide si grupuri sunt in spatele lui. E vorba strict de raul mai mic (sau sansa de a fi un rau mai mic, cel putin), cum e mereu in turul 2.

Ce-a fost mult mai grav acum a fost ca nici in turul 1 n-am avut cum sa dau un vot pozitiv, ca indiferent daca vorbim de oameni, partide sau chiar si de ideologiile pe care teoretic ar fi trebuit sa le reprezinte, niciunul din cei 14 nu m-a convins in niciun fel. Macar alte dati mai exista ceva ce puteam spune ca intr-un fel sau altul sustin cat decat, si puteam sa dau acolo un vot pozitiv chit ca stiam ca intru la nimic virgula ceva la suta, dar acum...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Dragos Novac

Dragos Novac

gospodar de online citeste mai mult

Twitter
twitter.com/drnovac

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE