A comunica e un act de putere

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

După ce primăria sectorului 3 a spus că renunță la ideea creață de sală polivalentă în parcul IOR, toată lumea se gândea că rămânem acasă, cuminți, ca să ne uităm la televizor.

Ei bine, nu.

În acest colț de București stau oameni educați și activi, care nu se lasă duși cu preșul. „Deși primarul a anunțat pe blog acum 3 zile că vrea să renunțe la a mai construi în parc această clădire, deocamdată nu s-a întamplat nimic oficial, iar pe agenda sedinței de CL anunțată pentru 28 noiembrie nu apare niciun proiect de hotărâre prin care să se abroge hotărârile în vigoare legate de această investiție/PUD din parc.

Noi vrem fapte clare, nu promisiuni vagi“, spune Cristian Șoimaru, avocat. Și continuă: „Am participat astăzi la una din cele mai frumoase acțiuni civice locale. Cetățeni de toate vârstele s-au adunat la derdeluș în IOR/Titan/AI Cuza pentru a transmite lui Robert Negoiță-Betoniță un mesaj simplu: Vrem parc, NU betoane! Momentul culminant a fost când toți au format un cerc mare și au marcat toată zona în care primarul și majoritatea din Consiliul Local al sectorului 3 intenționau să construiască o clădire imensă care ar avea un impact negativ asupra parcului nostru drag.“

„Am participat astăzi la flash mob în parcul IOR pentru ca primăria, deși anunța pe site renunțarea la proiectul construcției, nu a pus pe ordinea de zi a Consiliului anularea hotarârii inițiale. Este clar ca schimbarea politică recentă a influențat atitudinea edililor față de noi, cetațenii. Nu vreau ca proiectul să fie bagat la sertar pentru a fi scos mai târziu la înaintare! Doresc anularea PUD-ului pentru acest proiect în Consiliul Sectorului 3, îmi doresc transparență și consultare publica reală din partea primariei în ceea ce privește amenajarea parcului și sectorului 3“ (Edi, inginer IT).

Deci, domnilor edili, oamenii de pe aici nu se lasă păcăliți. Așadar am ieșit azi pe deal, la derdeluș, în IOR, ca să protestăm.

Au fost mulți tineri, veniți cu copiii lor la protest. E clară schimbarea de generație. E clar că oamenii aștia nu se lasă îmbrobodiți ușor, că știu să citească un act legislativ, că au mai mers prin vest și au văzut cum sunt acolo parcurile, că citesc presa, că folosesc social media, că nu se emoționează la ideea că primarele căptușește niște blocuri din sector cu fonduri europene, și gata, merge la pachet și-o bordură roz. Un peisaj demografic încântător, de oameni civilizați, cărora nu trebuie să le explici de două ori.

Unii au venit cu cafea caldă în termosuri pentru cei care erau de ceva timp acolo și poate că resimțeau frigul. Un curent subteran de simpatie, de căldură, de înțelegere, de recunoștință văzând că vin tot mai mulți. Ne recunoșteam din pozele de pe Facebook, eram încântați să ne cunoaștem și offline. Oameni care infirmă ideea că românii, în general, sunt posaci și agresivi, ca niște funcționare la poștă. Erau oameni care își zâmbeau unii altora, politicoși și încântați că participă la ceva important pentru toți. Oameni solidari. Ce să zic, am avut și decepția să văd că nu toți cei care confirmaseră au și venit. Sau prieteni din zonă care au preferat să stea în casă. Dar asta e. Nu-i judec, și cred că nimeni nu ar trebui culpabilizat că nu vine în linia întâi. E o chestie de temperament, până la urmă. Unii fug de adrenalina pe care alții o caută.

Am mai văzut ceva la acest protest. Fiecare începe să realizeze că, dacă are un telefon cu cameră foto sau video, posedă, de fapt, o armă. Fiecare începe să realizeze că a comunica e un act de putere. Să spui, să scrii, să spui din nou, iar și iar, să postezi fotografii cu ceea ce te deranjează, să te exprimi, e un act de putere. În primul rând, pentru că îi informează și îi educă pe alții.

Dacă o poză cu o bordură hâdă scandalizează trei inși din lista mea de Facebook, acesta este nucleul unei viitoare acțiuni civice. Este un act de influență, un act de putere.
Sigur că s-a strigat „Jos Negoiță!“, și „Jos Betoniță!“...

Dar, la ce violuri edilitare a înfăptuit acest primar, mai că e un apelativ tandru... Și oamenii asta vor, să-l vadă demis. Ce credibilitate are un primar care și-a luat BAC-ul la 31 de ani?!  De când incompetența și absența educației te trimit în Parlament și la primărie? Câtă încredere să-i acorzi lui Robert Negoiță, care a spus în 2012 că în mandatul său nu se va mai construi pe spațiile verzi si că va proteja patrimoniul construit, dar care, cum s-a instalat, s-a și apucat de betonat?! Cum să nu te doară sufletul când vezi cum pe singura insulă rămasă neatinsă de elanul său betonistic, tocmai a apărut o ditamai buda publică, în mijlocul copaciloooor?! Nu cumva să te taie nevoile, și să nu te rezolve Primăria, care ți-a mai construit o toaletă roz, îmbietoare, la cinci minute mai încolo...

Prostul gust face ravagii în sectorul 3. Borduri rozalii, tranșee, garduri înalte lângă blocuri și piațete (un soi de atmosferă carcerală bântuie prin Titan), copaci îngrădiți grijuliu, să nu cumva să rămâie vreun centrimetru asimetric.

Și oamenii văd, pozează, comunică, protestează și nu se lasă.

Și e doar începutul.1 comentariu

A comunica e un act de putere
Edi
#1 -

Articole

Sunt bune mai aflam si noi realitatea.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa

Iuliana Alexa e jurnalista, scriitoare și mare amatoare de cafea. În restul zilelor, e cetățean revoltat. citeste mai mult

Website
iulialexa.com
Facebook
facebook.com/iuliana.alexa.7

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE