6 idei pentru resetarea clasei politice românești

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ca orice persoană cu IQ supraunitar, sunt dezgustat complet de clasa politică românescă. Nu mă regăsesc în ideile niciunuia, nu am mers niciodată la vot ca să aleg persoana sau ideile și nu am susținut de bună voie niciun candidat. Niciodată. Tot timpul am ales răul cel mai mic.

Si ca statul român, politicienii români mi se par blocați într-un trecut pe care nu pot să-l definesc. Nu pot să precizez anul exact, dar cu siguranță nu au nicio legătură cu prezentul și nici măcar nu sunt prin apropierea lui.

Cu riscul de a părea extremist, nu cred în democratizarea României în 2-3 generații. Dacă vrem, putem să scurtăm acest timp cu foarte mulți ani. Iată câteva idei care cred că ne pot ajuta să scurtăm acest timp:

1. Lustrația întregii clase politice

Domnilor politicieni, vă mulțumim pentru efortul depus. Ați fost bestiali. Acum vă rugăm să mergeți să deranjați pe altcineva.

Începând cu următorul ciclu electoral nu mai au voie să candideze oameni care au îndeplinit cel puțin o funcție publică sau care au lucrat cel puțin un an în sistemul public.

2. Niciun candidat nu are voie la mai mult de 2 mandate/funcție

Sunt de părere că un parlamentar trebuie să servească poporul și nu invers. Vrei să devii parlamentar pentru că ai văzut anumite probleme în societate și îți dorești să le rezolvi. Candidezi, reprezinți oamenii din colegiul tău timp de un mandat, două, apoi te întorci la treaba ta. Lași locul altuia. Sau candidezi pe o funcție diferită. Unde ai voie tot la cel mult 2 mandate.

Parlamentul nu ar trebui să fie un loc cald unde primești salariul garantat.  

3. Zero imunitate

Vreți imunitate? Vreți să fiți protejați? Mergeți la mama voastră și țineți-vă de fusta ei. Parlamentul este un loc pentru oameni responsabili, nu grupa mică de la gradiniță. Pașii greșiți trebuie pedepsiți imediat și exemplar, nu prin îndemnuri de tipul "Data viitoare să nu mai faci, da?".

4. Candidatul trebuie să locuiască în colegiul în care candidează de minim 5 ani

Buletinul acestuia trebuie să dovedească faptul că are domiciliul acolo de cel puțin 5 ani. Iar termenul de 5 ani este necesar pentru că trebuie să știi cu vreo 5 ani înainte dacă vrei să candidezi. Adică un ciclu electoral și un pic mai mult. Ca să nu ne mai trezim cu adormiți din Băneasa care candidează pe coclaurile Teleormanului.

5. Orice candidat trebuie să aibă minim 35 de ani

Nu am nimic cu tinerii, și eu la rândul meu am sub 30 de ani, însă sângele fierbinte și agitat nu are ce căuta în Parlament. Trebuie să fi trecut puțin prin viață, să fi înțeles cum ar trebui să discuți cu ceilalți, cum să te comporți, cum să negociezi ș.a.m.d. Îți ia puțin timp ca să înțelegi că întotdeauna există o cale de mijloc, că rareori poate fi așa cum îți dorești, că de cele mai multe ori viața este gri, nu albă sau neagră.

6. Orice candidat trebuie să aibă o experiență în muncă de minim 7 ani sau să fi condus cel puțin 5 ani o firmă cu cel puțin 5 angajați

Vreau oameni care au muncit, care au făcut ceva cu care se pot lăuda, care știu cât de "nenorocit" este statul român și cât de multe lucruri pot fi îndreptate. Vreau oameni care au condus o firmă, care au transpirat cu o zi înainte de a plăti salarile pentru că nu ai intrat niște facturi, care au stat la coadă la ANAF o zi întreagă pentru a se întoarce a doua zi să stea din nou. Vreau oameni care au văzut ce nu merge în societate și care își doresc să rezolve problemele de care s-au lovit ei.

Îmi veți spune că oamenii care îndeplinesc regulile de mai sus nu vor să intre în politică. Așa este. Tocmai de aceea punctul 1 este lustrația. Nu mai avem troaca în care să se bage. Avem un drum proaspăt asfaltat pe care să meargă înainte. Cine are curajul să pășească pe el?Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Razvan Diaconu

Razvan Diaconu

Pasionat in mod egal de politica si fotbal american. Fire optimista, adept al unei societati cat mai libere si auto... citeste mai mult

Twitter
twitter.com/byubay

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE