1 Decembrie, parada militara si maimutele tricolore

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Nu sunt mandru ca sunt roman! Nu mi-e nici rusine si nu sunt nici genul care sa se trezeasca in fiecare dimineata cu regretul ca nu s-a nascut intr-o alta tara mai asa si pe dincolo... Sa fii roman e ok, dar cam atat. Simplul fapt de a te naste in Romania nu e nici motiv de mandrie, nici de rusine.

Pur si simplu nu inteleg mandria asta tricolora, mai ales de 1 Decembrie. Poate prea putini romani stiu ce s-a intamplat pe 1 Decembrie 1918, pentru ca altfel nu-mi explic de ce Ziua Nationala a Romaniei se sarbatoreste in continuare pe 1 Decembrie, celebrand "formarea unui Stat care nu mai exista astazi: Romania Mare." (Unde-i Basarabia? A, da, nu mai e la noi, dar e pamant romanesc. Unde-i Bucovina de Nord? Unde-i Cadrilaterul? Cum sa sarbatorim la cel mai inalt nivel ceva care a incetat sa existe in 1940? - dupa cum bine scriu si cei de la Rezistenta Urbana).

Totodata, alegerea acestei zile pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei a fost facuta de Ion Iliescu in 1990, pana atunci Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita intre 1866 - 1947 pe 10 mai (reprezentand urcarea Principelui Carol pe tronul Principatelor Unite si proclamarea Independentei Romanie) si intre 1948 - 1989 pe 23 august (reprezentand intoacerea armelor impotriva Germaniei naziste).

Deci, in cazul in care nu va place de Iliescu, poate ar trebui sa va bucurati mai cumpatat de 1 Decembrie.

Nu o sa intru in discutia care spune ca e de cacao ca sarbatorim Ziua Nationala in prima zi de iarna, cand e urat si frig afara. Tot iarna sarbatorim Craciunul si nu am auzit pe nimeni sa se planga ca e frig si zapada afara de Craciun. Conteaza mai putin cum e vremea afara si mai mult felul in care alegem sa sarbatorim Ziua Nationala: cu parada militara. 

Este cel mai stupid mod in care poti sa sarbatoresti ceva: inchizi circulatia pe cateva strazi si expui tancuri si blindate si mitraliere si tunuri, totul pe o muzica "funerara", caci asa suna toate cantecele de la paradele militare romanesti. Armele alea sunt folosite ca sa omoare alti oameni, distrug familii, vieti, provoaca drame si mutileaza oameni. Noi ne mandrim cu ele si ni se umfla glanda de patriotism la vederea lor. Stupid! 

Unde mai pui ca nici macar nu e vorba despre armament de ultima ora, ci second hand, rebuturi primite de la americani sau alti aliati. Parada militara tricolora e si o parada militara a rusinii, in care aratam lumii intregi ca nu am fi in stare nici macar sa ne aparam tara daca cineva ar vrea sa ne invadeze. 

Nu ar fi mai potrivit daca am sarbatori Ziua Nationala prin manifestari mai pasnice, mai vesele, prin care sa aratam lumii intregi ca suntem un popor primitor, deschis la minte, cu simt al umorului, nu al omorului.

Nu, in fiecare an, prin aceasta parada militara ni se reaminteste exact opusul: ca suntem "o colectivitate organica din care sunt exclusi strainii si toti cei care sunt diferiti – de la romi la lesbiene, la saraci si emigranti." (cum bine observa Florin Poenaru intr-un text din 2012)

Iar pe margine, maimutele tricolore aplauda si-si urla mandria nationala, fara ca aceasta sa fie bazata pe mare lucru.

Pe aceeasi tema:


2 comentarii

1 Decembrie, parada militara si maimutele tricolore
tudor
#1 -

why so mad?

la lista de "excluși" trebuie să adaugi "maimuțele tricolore" - e mișto să scrii despre incluziune spumegând împotriva unor chestii atât de inofensive.... dar titlul e de efect - m-a făcut să dau click - bănuiesc că asta e toată ideea, felicitări.

1 Decembrie, parada militara si maimutele tricolore
Cristian
#2 -

articol impartit

jumate din articol reprezinta exclusiv parerea autorului si o respect, cealalta jumatate nu respecta parerea fiecarui cetatean roman si nu am cum sa recunosc faptul ca e este un articol obiectiv. eu sunt roman, sunt mandru, dar nu in fiecare dimineata ci din senin, sunt trist cand intampin greutati dar nu ma inseninez cand vad drapelul arborat undeva, drept urmare nu asta inseamna patriotismul... cred ca cel mai in regula este faptul ca fiecare cetatean intelege in felul lui si se expune in felul lui simatia fata de tara asta. si cu matematicieni si cu scriitori si cu militati si cu bolnavi sau handicapati, cu totii reprezentam ROMANIA si nimic nu o sa schimbe asta. tot ce se afla in interiorul granitelor romanesti sunt valorile noastre, mor de ciuda ca odata puteam fi la fel de MARI precum polonia sau germania si puteam fi chiar mai intelepti decat multe popoare adunate insa pt moment ma rezum la prezent si imi ramane decat dorinta amara ca viitorii mei copii vor fi condusi de cei care au fost in generatia mea, pt ca cei din generatia mea au fost incercati cel mai mult si numai noi ne dorim cel mai mult sa scapam de judecata oarba a celor cu burtile mari si dementi la creier din conducerea tarii. asadar, imi sustin inca odata aprecierea fata de toti cetatenii acestei tari, fata de culorile si stema si emblemele nationale. mai vreau sa intelegi draga autorule ca inainte sa te apuci sa scri ceva, fundamenteaza mai mult subiectul avand la baza parerea unor oameni simpli in urma carora sa-ti formezi o parere si sa reusesti sa o expui clar. nu ai fost prea departe de o stire tv in care se injecteaza cu succes notiunea de prosteala pe fata si se exagereaza in masa, dupa cum ai observat am greseli gramaticale dar eu le pot repara, tu, iti poti corecta mentalitatea si atitudinea impotriva acestei tari?! fa-ti bagajele si pleaca, esti doar un zmeu care indiferent cat de greu sau frumos ne-ar fi noua tot se gaseste unul ca tine sa traga de urechi!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

DESPRE AUTOR

Gruia Dragomir

Gruia Dragomir

A absolvit Facultatea de Litere cu o lucrare de licenta despre influenta culturii americane asupra literaturii romane. A debutat... citeste mai mult

Website
metropotam.ro
Facebook
facebook.com/gruia.dragomir

CE ESTE PUBLIC IQ?

Public IQ este o platforma de dezbateri libera, deschisa tuturor autorilor, persoane si organizatii, care vor sa isi faca auzita vocea in spatiul public.

Public IQ este deschis expertilor, militantilor, oamenilor care se conduc in viata dupa o ideologie complexa sau sunt interesati sa li se inregistreze opinia in privinta unei chestiuni specifice.

Metropotam si Public IQ cred ca vocile societatii civile sunt prea putin reprezentate in discursul public dominat din pacate de zumzetul intereselor speciale care lasa interesul public in plan secund sau il uita cu totul.

Autorilor Public IQ le cerem putin: onestitate, coerenta si preocupare pentru mai-binele comunitatii indiferent de natura ei.

Daca crezi ca poti contribui la o dezbatere curata si folositoare, scrie-ne la editor@publiciq.ro.


  • REACTIE RAPIDA
  • COMUNITATI
  • OPINIE
  • CUNOASTERE
  • ACTIUNE