Cum sa obtii permisul de conducere - totul despre scoala de soferi si examenul auto

Cum se obtine?

Ca sa poti obtine un permis de conducere trebuie sa indeplinesti cateva conditii simple:

 • sa ai minim 18 ani impliniti; poti insa sa incepi scoala de soferi cu cel mult 3 luni inainte de majorat;
 • sa finalizezi cursul de pregatire teoretica si practica al oricarei scoli de soferi autorizate;
 • sa fii apt din punct de vedere medical si psihologic;
 • sa nu fi fost candamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune legata de circulatia pe drumurile publice, inclusiv furtul unui autoveicul sau infractiuni de omor, lovire sau vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava sau talharie;
 • sa promovezi examenul teoretic (sala) si cel auto al politiei.

Pe scurt, trebuie sa urmezi si sa promovezi o scoala de soferi autorizata, sa iti depui dosarul la politie pentru programarea examenului auto data pana la care trebuie sa promovezi si examenul teoretic (sala), sa promovezi examenul auto cu politist in dreapta si sa te duci sa iti ridici de la politie proaspatul carnet de sofer.

Scoala de soferi

Primul pas este alegerea scolii de soferi potrivite. Printre aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare se numara seriozitatea instructorilor, zona in care se desfasoara orele de condus, masinile pe care inveti sa conduci si pretul cursurilor scolii de soferi.

Spre exemplu, daca stii deja ce masina vei conduce dupa ce obtii carnetul, iti va fi mult mai usor sa inveti sa conduci pe modelul respectiv. Ai mare grija asupra instructorului orelor de pregatire practica: exista instructori care nu respecta programul stabilit sau care isi desfasoara cursurile de practica in functie de ce drumuri si "comisioane" au ei de facut.

Inscrierea 

Dupa ce te-ai decis asupra scolii de soferi pe care vrei sa o urmezi, trebuie sa te duci acolo sa te inscrii, avand cu tine:

 1. Buletinul original si valabil;
 2. Copie dupa buletin care va ramane scolii de soferi;
 3. Banii pentru prima rata. Suma depinde de fiecare scoala in parte, asa ca iti recomandam sa-i suni inainte.

La scoala vei completa un formular de inscriere oferit de ei, vei primi un carnet de elev si ti se va intocmi dosarul in care vei aduna pe parcurs toate actele ce fac dovada pregatirii obligatorii inainte de sustinerea examenului politiei. De asemenea, iti poti alege masina pe care vei face orele de condus si instructorul care te va ajuta. 

Testul psihologic

Inainte de a incepe orele de condus trebuie sa promovezi un test psihologic simplu ce vizeaza testarea atentiei, autocontrolului si a vitezei de reactie. El consta intr-o proba scrisa ce presupune completarea unui formular asemanator unui test de IQ si intr-o proba practica ce iti va test reflexele. 

In general fiecare scoala de soferi are si un cabinet specializat sau iti poate oferi o lista a clinicilor unde poti sustine acest test.

Pregatirea teoretica

Durata pregatirii teoretice variaza in functie de fiecare scoala de soferi in parte. Cursul teoretic se focuseaza pe legislatia rutiera, te pregateste pentru examenul de sala, iar promovarea examenului de la final este obligatoriu pentru inceperea orelor de condus cu instructor. 

Examenul se aseamana cu sala si consta intr-un set de 26 de intrebari din care trebuie sa raspunzi corect la minimi 15 dintre ele. In functie de scoala de soferi, il vei da pe hartie sau pe calculator. Data de sustinere a examenului se decide la nivelul scolii de soferi. Dovada promovarii se va numara printre actele ce iti alcatuiesc dosarul despre care spuneam mai sus. 

Pregatirea practica

Orele de condus constituie cea mai importanta parte din pregatirea pentru examenul auto. Ele se desfasoara in prezenta permanenta a instructorului auto pe scaunul din dreapta, pe o masina speciala in care si instructorul are acces la functiile de franare . Pe parcursul a 30 de ore (15 sedinte) vei invata sa controlezi functiile masinii, sa conduci in conditii de siguranta, sa faci viraje, parcari, garari, intoarceri si plecari din rampa. In prima ora vei invata sa pornesti masina si pe intreaga perioada a pregatirii practice vei avea o limitare de viteza de 30-40 de km/h in localitate.

Sedintele de condus le programezi individual impreuna cu instructorul in functie de programul amandurora. In cadrul tuturor sedintelor de condus trebuie sa ai cu tine carnetul de elev pe care l-ai primit de la scoala cand te-ai inscris si in care instructorul auto trebuie sa treaca fiecare sedinta de conducere

Finalizare cursului

Dupa finalizarea orelor de condus si, implicit, promovarea cursului teoretic poti spune ca ai terminat cu brio scoala de soferi. Pasul urmator consta in finalizare dosarului ce face dovada absolvirii cursului scolii de soferi si pe care il vei depune la politie. O data finalizat cursul scolii de soferi, acesta este valabil timp de 1 an de zile de la data absolvirii.

Examen

Depunerea dosarului

Dosarul pentru examenul auto se intocmeste de-a lungul perioadei in care esti elev al scolii de soferi. In general, personalul scolii de soferi se ocupa de majoritatea actelor necesare si iti ofera toate informatiile necesare obtinerii actelor de care trebuie sa te ocupi tu.

Dosarul trebuie sa contina urmatoarele:

 1. Cerere de inscriere la scoala de soferi si fisa scolarizare, amandoua le primesti si le completezi la scoala de soferi;
 2. Carnetul de elev al scolii;
 3. Avizul pshihologic obtinut in urma testului;
 4. Fisa medicala insotita de aviz;
 5. Cazier judiciar;
 6. Copie dupa buletin
 7. Chitanta ce face dovada platii taxei examenului auto;
 8. Doua fotografii de tip buletin.

O data depus dosarul vei fi programat pentru sustinerea examenului auto cu politistul. Pana in ziua sustinerii trebuie sa dai sala.

Desfasurarea examenului

Testul auto teoretic (sala) consta intr-un chestionar auto pe calculator cu 26 de intrebari cu variante de raspuns in care mai mult de una din variante pot fi corecte. Ca sa il promovezi trebuie sa raspunzi corect la cel putin 22 de intrebari din Codul Rutier actual, din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, precum si intrebari de mecanica. Ca sa fii bine pregatit si sa nu ai batai de cap iti recomandam sa participi la cursurile scolii de soferi, sa citesti cursul de legislatie rutiera si sa completezi cat mai multe chestionare auto de test.

Doar daca promovezi sala poti da examenul auto practic (traseul). Acesta dureaza intre 20 si 40 de minute si consta in parcurgerea unui traseu prin oras, supravegheat de politistul care sta pe scaunul din dreapta soferului. In spate vei avea cel putin o persoana in rolul de martor, de obicei un alt sustinator al examenului auto. 

Examenul incepe cu pregatirea pentru drum, insemnand reglarea oglinzilor, a scaunului, dezaburirea geamurilor daca este cazul si fixarea centurii. Apoi, politistul iti va spune cand poti porni si examenul incepe, traseul stabilindu-se la indicatiile politistului. Cu exceptia manevrelor de mers si de virare stanga sau dreapta, politistul iti poate cere sa faci o parcare, sa mergi inapoi, sa pleci din rampa sau sa intorci masina din 3 miscari. Una dintre cele mai frecvente greseli care aduce cu sine picarea traseului este lipsa acordarii de prioritate, in toate situatiile posibile.

La finalul traseului politistul iti va spune daca ai trecut sau nu - de obicei primesti raspunsul pe loc, dar exista si cazut exceptionale in care va trebui sa astepti cateva ore. Daca nu promovezi traseul, trebuie sa astepti 15 zile calendaristice ca sa poti sa te programezi din nou pentru traseu si sa dai din nou sala, iar daca nu reusesti sa promovezi ambele examene si sa iti iei carnetul in termen de 1 an de la finalizarea scolii de soferi, trebuie sa urmezi si sa promovezi din nou scoala de soferi.

Solicitarea permisului

O data ce ai fost declarat admis, te poti duce la politie sa soliciti permisul de conducere, avand cu tine:

 1. Buletinul original;
 2. Chitanta ce dovedeste ca ai platit taxa de permis.

Cu acestea te prezinti la Directia Permise de pe raza orasului in care ai sustinut examenul auto, ti se va face o poza electronica de catre angajatii politisti si vei putea ridica permisul in maxim 24 de ore.


ACTE SI FORMULARE


 • REACTIE RAPIDA
 • COMUNITATI
 • OPINIE
 • CUNOASTERE
 • ACTIUNE