Locuri de Vacanta din Moinesti, Romania


Liste de locuri, locatii si adrese din Moinesti, Romania


1 comentariu

Moinesti
dulce
#1 -

New comment

Municipiul Moinesti este asezat in bazinul mijlociu al sistemului de rauri Trotus-Tazlau, intr-o zona cu bogate resurse naturale (petrol, carbune, ape minerale curative). Cele 10 izvoare cu ape minerale din "Parcul Bai", cantonate pe paraul Gâzu, insotite de frumusetile reliefului si florei locale, pledeaza pentru statutul de statiune balneoclimaterica. Pe langa toate acestea, municipiul Moinesti cunoaste o intensa viata spirituala si sportiva, precum si o dezvoltare continua a institutiilor scolare, judectoresti, bancare si turistice. Ca atare, municipiul are certe perspective de dezvoltare urbanistica, economica si turistica, dorindu-se ca el sa devina un centru balneoclimateric important, preferat de turistii autohtoni, dar si de cei din alte localitati ale tarii sau din strainatate.
Prima atestare documentara a localitatii este datata 1437. Targul Moinesti era un loc de intalnire intre locuitorii, de pe Valea Trotusului si Valea Tazlaului, a celor veniti din Transilvania, aici existau izvoare de pacura, exploatari forestiere, alte produse mestesugaresti si agroalimentare.
Aici s-a nascut, în 1896, poetul si eseistul de renume mondial Tristan Tzara, fondatorul Dada, o miscare contestatara în arta.
In anul 2001 orasul Moinesti a fost declarat municipiu. Cea mai veche mentiune despre existenta si exploatarea petrolului în România se refera la localitatea Lucacesti, astazi parte componenta a orasului Moinesti, de pe Valea Tazlaului Sarat; primele distilerii de petrol din tara sunt mentionate în prima jumatate a secolului al XIX-lea la Gazarie, cartier al orasului Moinesti. În bazinul petrolifer al Moldovei s-a forat prima sonda mecanica din România si printre primele din lume. La Moinesti a fost instalata a patra mare rafinarie din tara (1923);din toate acestea reiese faptul ca începuturile industriei petroliere în tara noastra au avut loc pe meleagurile moinestene. (Extras din "Monografia orasului Moinesti")

Ai grija ce postezi! Ne rezervam dreptul de a modera comentariile care contin limbaj necivilizat sau spam.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.


Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera