Te ocupi de acest eveniment
Promoveaza-l !

Intilnire cu poeta Svetlana Carstean (Lansari - Institutul Francez din Bucuresti, Bucuresti)

Cand:
Tip/Categorie:
Lansari
Editura Cartea Românească şi Institutul francez din Bucureşti (Bdul Dacia, nr. 77) vă invită marţi, 30 septembrie 2008, la evenimentul de lansare a volumului de versuri Floarea de menghină de Svetlana Cârstean.

Alături de autoare, vor prezenta volumul Simona Popescu, Mircea Cărtărescu, Cristian Tudor Popescu şi T.O. Bobe. Va avea loc o lectură bilingvă din volumul Floarea de menghină. În limba română va citi autoarea, iar în limba franceză, Fanny Chartres, care a tradus cîteva poeme din volum.

Prezentarea volumului şi lectura bilingvă vor fi urmate de o dezbatere pe tema „Feminitate şi totalitarism”, discuţie la care vor lua parte Carmen Muşat, Ada Solomon, Florina Pîrjol, Paul Cernat, Alex Matei, Marius Chivu, Alex Leo Şerban, Matei Martin, Doru Iftime, Ciprian Măceşaru şi Alecu Solomon.

Volumul Floarea de menghină, apărut în colecţia „Poezie” de la Cartea Românească, a avut un destin cu totul special, apariţia sa fiind întîrziată cu 10 ani. Poemul care dă şi titlul volumului, Floarea de menghină, a apărut pentru prima oară în 1995, în volumul colectiv Tablou de familie. Deşi publicată tîrziu, poezia Svetlanei Cârstean, structurată în jurul a două teme, comunism şi feminitate, nu-şi pierde din prospeţime.

Mircea Cărtărescu consideră că Svetlana Cârstean şi-a întîrziat cu zece ani debutul doar ca să se arate azi „într-o haină mai originală şi mai strălucitoare”. Aceasta pentru că poeta „aduce din amintirea unei poezii trecute (aromele anilor ’90) sofisticarea întunecată a Florii de menghină, un poem arhetipal de mare forţă, dar o completează cu gestualismul şi nevoia de sinceritate a poeziei de după anul 2000, ce au produs «poemele în format electronic» din final. O poezie bogată şi atentă la detalii ce prevesteşte, pe lîngă o viitoare poetă notorie, şi o viitoare prozatoare.”

Simona Popescu consideră că poemul Floarea de menghină este unul excepţional, un poem despre „lumea trecutului recent, comunist, cu tot sistemul ei de «menghine», privită prin ochii unui om foarte tînăr.”

Publicat astăzi, în alt context, poemul trebuie citit, ca şi întreaga carte în care e integrat, „ca o puternică pledoarie pentru libertatea individuală, care înfloreşte, pînă la urmă, în pofida naturii mereu schimbătoare a constrîngerilor («menghinelor»).”

Despre debutul întîrziat al Svetlanei Cârstean, Simona Popescu spune că „acesta aduce în literatura română o autoare cu o scriitură directă, dar şi rafinată, cu un ton satiric şi liric în acelaşi timp, combinaţie care o face inconfundabilă.”

Svetlana Cârstean (n. 1969, Botoşani) este scriitoare şi jurnalistă. Membru cofondator al cenaclului „Central” de la Facultatea de Litere din Bucureşti, a publicat pentru prima dată poemul Floarea de menghină în 1995, în volumul de debut colectiv Tablou de familie (alături de colegii săi Sorin Gherguţ, Răzvan Rădulescu, Cezar Paul-Bădescu, Mihai Ignat şi T.O. Bobe). A publicat de-a lungul anilor articole, interviuri şi poeme în Dilema, Observator Cultural, România literară, Adevărul literar şi artistic.

svetlana

Evenimente promovate pe Metropotam

1 comentariu

Intilnire cu poeta Svetlana Carstean
ionuca
#1 -

Comentariu nou

Oooh, asa ceva nu e de ratat! Merci :)

Ai grija ce postezi! Ne rezervam dreptul de a modera comentariile care contin limbaj necivilizat sau spam.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.


Recomandari evenimente

Bucuresti:

  • #staysafe
vezi toate evenimentele

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera