Te ocupi de acest eveniment
Promoveaza-l !

hot pe metropotam Curs Desen - Corp - Expresie (Alte-evenimente, Workshops - Continuu - Studio pentru Dezvoltare prin Arta, Bucuresti)

Cand:
-
Tip/Categorie:
Alte-evenimente Workshops

De la Stickman la Arlechino!

CE FACEM ÎN CADRUL CURSULUI?
În cadrul acestui curs vă propunem o analiză asupra corpului uman și a numeroaselor sale posibilități de expresie, urmărind un parcurs de lucru dinainte stabilit: trecerea de la bidimensional la tridimensional.

STRUCTURA PE ȘEDINȚE
1 - studiu corp uman, însușirea corectă a proporțiilor
2 - crochiuri
3 - jocuri de rol, actorie
4 - studiu caracter, jocuri cu mască
5 - desen, tehnici diverse, tehnici mixte
6 - compoziție figurativă

Noțiuni de bază precum proporțiile corpului uman, anatomie artistică sau modalități de reprezentare grafică vor fi studiate, discutate și puse apoi în practică, printr-un exercițiu de crochiuri care urmărește deprinderea cursanților cu tehnici diferite de lucru (creion, cărbune, tempera, tuș etc), însușirea corectă a proporțiilor întregului și descoperirea formei de expresie și analiza acesteia - ce contribuie la compunerea expresiei - poziție -atitudine, detaliu-măiestrie artistică, personalitate-deformări proporționale.
Vom folosi apoi corpul uman ca instrument/mijloc de exprimare. Vom face studiu de caracter având ca subiect personajele commediei dell'arte. În cadrul acestui exercițiu de actorie care constă în însușirea unor caracteristici pregnante ale unor tipologii umane, vom observa cum ne vor determina acestea să ne schimbăm atitudinea corporală.
La finalul cursului ne vom intoarce la desen, în încercarea de a lucra o compoziție plastică figurativă, pe o anumită temă și într-o tehnică aleasă de cursant.

CE OBIECTIVE URMĂRIM?
- însușirea corectă a proporțiilor corpului uman și a figurii umane
- stimularea creativității
- familiarizarea cu diverse tehnici de lucru
- descoperirea stilului personal

CE APTITUDINI ANTRENĂM?
- observare, redare
- însușirea termenilor specifici artelor plastice
- analiză obiectivă
- imaginație
- creativitate
- dibăcie

Mai concret, la sfârșitul cursului cursanții vor fi capabili:
- să deseneze corect un om;
- să deseneze corect corpul uman în diverse poziții;
- să folosească tehnici diferite de lucru precum cărbune, tempera, creion, tuș;
- să exprime corporal intenții;
- să lucreze în echipă pe un scenariu dat.

VREAU SĂ ȘTIU ȘI MAI MULT!
Corpul uman a reprezentat dintotdeauna un subiect de mare interes și o temă constantă în artă. Studiul proporțiilor corpului uman este mai mult decât folositor, figura umană fiind etalon pentru diverse domenii științifice și artistice.
Marii artiști din toate epocile au studiat acest subiect formulând anumite reguli generale, numite canoane. Grecii numeau simetrie, ceea ce noi numim proporție sau raportul membrelor între ele, cât și raportul fiecărui membru cu corpul întreg, astfel că având o singură parte să se poată reconstitui întregul.
Noblețea, forța, grația stau și în studiul aprofundat al proporției. Odată învățate proporțiile, acestea se pot exersa prin tehnica crochiului. Denumirea de ”crochiu” vine din franceză (croquis) și înseamnă desen rapid care redă în câteva linii trăsăturile principale ale unei figuri, ale unui obiect, ale unui peisaj. Crochiul este un desen simplu, care nu presupune precizie, ci atenție în surprinderea imaginii de ansamblu. Cu ajutorul crochiului putem exersa proporțiile corpului uman și putem surprinde mișcarea acestuia.
Desenul este o ştiinţă, iar tot ce ţine de ştiinţă se poate învăţa.
După ce s-au însușit proporțiile corpului uman și au fost exersate făcând crochiuri putem studia diverse tehnici de lucru. Redarea caracterului personajului se poate realiza prin proporții, mișcare și volum, poate fi sugerat de umbre și lumini folosind o tehnică mixtă, care presupune desen și pictură sau numai creion, cărbune, tuș, pastel.
Expresivitatea corporală este maniera elaborată de exprimare la nivel fizic a intențiilor sau a sentimentelor și presupune dezvoltarea capacităților de sinteză plecând de la improvizație, structurare, compoziție, organizarea și montajul unor secvențe ordonate de mișcări.
Conceptul de expresivitate corporală este utilizat atunci când se face referire la folosirea corpului și a diferitelor mișcări pentru exprimarea unor idei, sentimente, stări. În general, noțiunea de expresie corporală se aplică unor artiști precum dansatori, coregrafi, mimi, actori.

CINE SUNT TRAINERII?
Maria Nicola este absolventă a UNATC București - secția scenografie, clasa prof. Adriana Raicu, profesoară de arte plastice, actriță în cadrul Teatrului “Tony Bulandra” Târgoviște, scenografă și designer costume.
A colaborat ca scenograf cu cele mai importante teatre de stat și independente din țară: Teatrul Național București, Teatrul “Szigligeti” Oradea, Teatrul “Ariel” Râmnicu-Vâlcea, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Tony Bulandra, Teatrul Act, Godot Café Teatru etc.
Îi place să deseneze și este de părere că desenul este o ştiinţă, iar tot ce ţine de ştiinţă se poate învăţa si poate servi traducerii și concretizării pe foaie a gândurilor, emoțiilor, sentimentelor, stărilor și ideilor noastre.

Andreea Mateiu este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale în 2008, la clasa prof. Florin Zamfirescu, cu 4 ani de studiu, 2 ani de master specialitatea Comedia del Arte la clasa prof. Mihai Gruia Sandu și 2 ani de școală doctorală. A jucat în mai mult de 30 de roluri în teatre independente precum Teatrul Act, Godot, Apollo 111, Green Hours, Cinema Pro, Teatrul Elisabeta, Muzeul Țăranului Român etc, precum și la teatre de stat - Bulandra, Metropolis sau Teatrul Național.
Andreea este de părere că fără mișcare și implicare fizică, emoțională și mentală un spectacol nu este dus până la capăt. Cu ajutorul gestului, a mimicii, a acțiunii, exprimarea devine firească și ușoară. Imaginea este cea care primează și poate avea un impact puternic. Acestea sunt convingerile care au stat la baza cursurilor de commedia dell’arte și a celor de clowni pe care Andreea le-a coordonat cu succes până acum.

--------------------------------------------
Atelierul se adresează adulților
Vârsta minimă 16 ani.

CÂND?
Începând cu 8 noiembrie, până pe 13 decembrie
Durata: 6 ședințe
În fiecare zi de miercuri, de la ora 19:00 până la ora 21:30

UNDE?
Continuu Studio - Str. Alexandru D. Xenopol nr. 19, etajul 1. Spațiul se află în zona Grădina Icoanei, intrarea dinspre str. Polonă.

CÂT COSTĂ?
Preț per/ședință: 75 lei Preț integral: 450 lei, cu materialele utilizate incluse.
La plata integrală a celor 6 ședințe beneficiați de o reducere specială de 10% - prețul total va fi de doar 405 lei!

Locurile se ocupă după regula primul venit - primul servit; un loc se consideră rezervat după achitarea unui avans de 200 lei. Plata se poate efectua prin transfer bancar sau în numerar la sediul nostru. Dacă ne anunți de la înscriere că nu poți participa la un număr de maxim 1 ședință, aceea se scade din prețul total al atelierului, iar reducerea de 10% se anulează.

EXCELENT! CUM MĂ ÎNSCRIU?
Pentru înscrieri vă rugăm să completați următorul formular:
https://goo.gl/forms/Jfp1pt8jvgagj32k2
Sau ne puteți contacta prin e-mail la inscrieri@continuu.ro sau la numărul de telefon 0731 223 675.


Evenimente promovate pe Metropotam

Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Ai grija ce postezi! Ne rezervam dreptul de a modera comentariile care contin limbaj necivilizat sau spam.


Recomandari evenimente


d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera