Tranzactiile facute pe OLX sau Okazii sunt monitorizate de ANAF - cine intra in vizorul inspectorilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca obisnuiti sa faceti tranzactii pe platforme online precum olx.ro, okazii.ro sau lajumatate.ro, atunci aflati ca inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) monitorizeaza vanzarile online.

Persoanele fizice care vand pe astfel de platforme trebuie sa se inregistreze la autoritatile fiscale, sa depuna declaratia pe venit si sa achite impozite si contributii, insa doar daca intentioneaza sa desfasoare aceasta activitate in mod "regulat si continuu", cu scopul de a obtine venituri, potrivit specialistilor in taxe de la EY Romania, informeaza wall-street.ro.

1.jpg

Declaratia ANAF

Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) monitorizeaza activitatea de comert electronic a magazinelor online si a platformelor specializate de vanzari.

De asemenea, inspectorii DGAF investigheaza activitatea utilizatorilor care desfasoara activitati comerciale fara a respecta prevederile legale privind inregistrarea la Registrul Comertului si la autoritatea fiscala competenta, precum si cele referitoare la declararea veniturilor realizate, in vederea platii obligatiilor fiscale aferente.

Vanzatorii ocazionali de pe platformele online nu datoreaza, insa, impozite statului pentru veniturile obtinute.

Cei care obtin, insa, venituri avand caracter de continuitate din vanzari pe portaluri online au obligatii fiscale fata de stat si pot ajunge tinta verificarilor ANAF.

2.jpg

In cazul in care o persoana fizica intentioneaza sa desfasoare aceasta activitate de vanzare pe platformele specializate in mod regulat si continuu in scopul de a obtine venituri, atunci respectiva persoana are mai multe obligatii, printre care: sa se autorizeze pentru desfasurarea activitatii de comert prin intermediul internetului, sa se inregistreze la organul fiscal unde isi are domiciliul fiscal, sa depuna declaratia de venituri estimativa si declaratia anuala, sa faca plati trimestriale de impozit pe venit anticipat si anual, a declarat Ioana Iorgulescu, director executiv Impozite Indirecte la EY Romania.

Cei care vand ocazional pe platformele online nu intra in vizorul inspectorilor ANAF, intrucat pentru astfel de tranzactii nu datoreaza impozite statului.

4.JPG

Din perspectiva TVA, pentru ca bugetul statului sa fie indreptatit sa solicite TVA de la o persoana trebuie, mai intai ca acea persoana sa se califice ca si persoana impozabila, a declarat Stela Andrei, senior manager Impozit pe venit si contributii sociale la EY Romania.

Prin urmare nu orice persoana care vinde bunuri pe Olx este considerata o persoana impozabila. Daca un individ vinde un fotoliu mostenit de la parinti asta nu inseamana ca a realizat venituri impozabile cu TVA. Dar daca individul se apuca sa vanda mai multe produse si obtine venituri intr-un mod continuu, atunci acest individ ar putea fi calificat ca si persoana impozabila, a spus Stela Andrei.

3.gif
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera