Stereotipuri legate de bucuresteni - din perspectiva unui provincial

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cum sunt bucurestenii? Cum e la Bucuresti? Astea sunt intrebarile pe care si le pune orice provincial atunci cand decide sa se mute la Capitala, acolo unde teoretic umbla cainii cu covrigi in coada. Ti se va dovedi mai tarziu ca nu e asa, ca Bucurestiul e Vestul Salbatic si ca risti la fiecare pas sa te intepi in spinii unui cactus. Cum este, de altfel, in orice sat, oras sau tara.


Sursa foto

Am discutat cu cativa oameni dragi noua - actori, cantareti si oameni de radio si ne-au spus despre lucrurile care le vin in minte atunci cand aud cuvantul "Bucuresti".

Exista parti bune si parti rele ale Bucurestiului, insa un provincial are inradacinate in minte cateva stereotipuri legate de bucuresteni pe care ori le traieste, ori le ia din auzite si le crede pentru ca se simte inferior. Un provincial va spune intotdeauna despre bucuresteni ca sunt egocentristi. De ce? Pentru ca nu sunt "capabili" sa faca sacrificii mari, sa iasa din zona de confort pentru a vedea ca lumea e atat de mare incat devenim nesemnificativi.

Pe de alta parte, un bucurestean va spune despre un provincial ca este un "taran" cu tendinte de emancipare. Stereotipul numarul unu in mintea unui provincial este bucuresteanul emancipat, modern si cu bani; mai pe scurt: omul de la oras.

Bucurestenii sunt comozi din nastere si nu concept existenta in afara Bucurestiului. Merg doar la munte/mare si isi duc copiii "la tara", insa nu ar locui niciodata intr-unul din locurile astea.

Bucurestenii habar nu au de strazile din Bucuresti. Provincialii se orienteaza mai bine in spatiu pentru ca au fost nevoiti sa invete asta, intr-un timp relativ scurt si obligati de diverse circumstante, cum ar fi ajunsul la facultate, un interviu pe o straduta din Berceni sau chiar gasirea unui mall.


Sursa foto

Bucurestenii nu stiu ce inseamna liniste, nu s-au bucurat niciodata de un rasarit la tara, pe camp sau intr-o curte plina de Regina Noptii. Pacat...ii doresc fiecarui bucurestean sa numeasca "acasa" un loc in care sa fie trezit de cocosi si raze de soare, nu de trafic si claxoane.

Un alt stereotip legat de bucuresteni este superficialismul lor atat de natural - pe de o parte justificat, caci in Vestul Salbatic lucrurile se petrec cu o viteza inspaimantatoare, incat nu au timp nici macar pentru ei, dar pentru ceilalti?

Da, bucurestenii se simt superiori provincialilor si ii numesc "tarani veniti la oras". Suntem atat de multi, noi, provincialii, incat uneori ma intreb daca mai exista oameni 100% bucuresteni. Insa asta nu le da dreptul bucurestenilor sa catalogheze oamenii in asa maniere "nepoliticoase".

Bucurestenii sunt aerieni, nu au foarte multe griji in afara Starbucksului; traiesc cu parintii pana la 30 de ani, habar nu au sa isi faca un ou ochi si se gandesc numai la bani. Provincialul mai intai trebuie sa supravietuiasca, sa plateasca chiria si sa umple frigiderul la salariu.

Cam astea sunt stereotipurile provincialilor legate de bucuresteni. Pe unele le-au trait, pe altele le-au auzit.

Asteptam si raspunsul bucurestenilor - poate provincialul din noi se insala. Ce spuneti? 

Pe aceeasi tema:1 comentariu

Stereotipuri legate de bucuresteni - din perspectiva unui provincial
Alexandra
#1 -

Pentru mine, nu conteaza de unde vii..

..atata timp cat stai pe partea dreapta a scarii rulante de la metrou. Asta e singura regula ce trebuie invatata si respectata in Bucuresti, zic eu!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera