Sfaturi practice pentru amenajarea bucătăriei și alegerea mobilei
Care este misiunea mobilei de bucătărie? Noi spunem că sunt de fapt trei. În primul rând să fie funcțională, ca să te ajute la gătit. În al doilea rând, să fie atrăgătoare din punct de vedere estetic, asta ca să nu te uiți cu dezgust la ea. Și trei, să fie rezistentă, asta ca să nu fie nevoie s-o schimbi de două ori în trei ani.
Cum găsești mobilă de bucătărie care să îndeplinească mai mult decât satisfăcător toate aceste criterii? Păi te apuci serios de căutat. Și iei în calcul cele mai importante criterii de selecție și sfaturi practice. Uite ce-ți sugerăm noi!
Stabilește care sunt zonele de interes
Noi zicem să începi cu plan bine cumpănit și de abia apoi să pleci în căutarea mobilei de bucătărie. Mai exact, uită-te bine la spațiul disponibil și apoi pune mâna și măsoară. Vei stabili unde urmează să servești masa, dacă bucătăria va fi folosită și în acest scop, unde vei găti și unde vei servi o gustare. Depinde ce alte activități mai vrei să întreprinzi în spațiul respectiv.
Intră puțin în detalii: unde va sta colțarul de bucătărie, unde va sta frigiderul, unde proptești mașina de spălat vase și așa mai departe. Mulți designeri spun că de preferat este ca bucătăria să aibă și un punct de atracție, adică acel colțișor rezervat relaxării și voii bune.
La modul cel mai practic, marchează pereții și pardoseala în funcție de cât spațiu vrei să ocupe mobilierul pe care urmează să-l cumperi. În acest mod îți imaginezi cum va arăta întreg spațiul și nici nu riști să cumperi piese de mobilier de care până la urmă nu vei avea nevoie.
Ia în calcul distanțele de siguranță
Ca idee, amplasarea atât a electrocasnicelor, cât și mobilei de bucătărie trebuie să respecte niște norme de siguranță. Probabil că intuiția nu te ajută în acest sens, deoarece ești preocupat cum să faci loc pentru toate. Stai fără griji, tocmai de asta îți prezentăm următoarele informații:
Fixează blatul de lucru la o înălțime de aproximativ 90 de cm față de podea. Desigur, poți să faci ajustări în funcție de înălțimea persoanei care va găti cel mai mult. Regula spune că înălțimea corectă de lucru este de 10-15 cm între cot și blat. Sperăm să te ajute acest aspect;
Dacă vrei mai mult spațiu de depozitare, folosește corpuri mai înalte. Experții le recomandă pe cele de 92 de centimetri;
Ca hota să fie cu adevărat eficientă, recomandat este să lași o distanță de aproximativ 65 de centimetri între baza hotei și plită sau aragaz. Dacă vorbim despre o plită pe gaz, distanța se mărește la 75 de centimetri. Astea sunt distanțele generale, dar vezi că se pot schimba în funcție de producător. Deci verifică atent cărticica tehnică înainte de instalare;
Între aragaz și chiuvetă trebuie să existe o distanță minimă de 60 de cm. La fel, între aragaz și frigider se recomandă să lași cel puțin 40 de cm. În caz contrar riști să stingi flacăra de la aragaz cu apa de la chiuvetă sau să stropești frigiderul/chiuveta cu uleiul încins.
Mizează pe calitate
Ți-am oferit câteva indicații despre cum să amenajezi, acum hai să vedem ce facem cu mobila. Uite ce materiale există pe piață și ce avantaje prezintă fiecare:
- Mobilier din PAL. Mai ieftin decât cel din MDF sau lemn, dar mai puțin rezistent pe termen lung. Nici la umiditate nu face față prea bine;
- Mobilier din MDF. Destul de rezistent, mai ales când vine vorba de uzura normală și de umiditate;
- Mobilier din lemn. Vorbim despre lemn, dar și despre lemnul masiv sau cel stratificat. Prețul este mai ridicat și mobilierul se recomandă în cazul bucătăriilor clasice sau rustice. Arată foarte bine și se menține.
Categoric, dacă vrei să te joci puțin ai la dispoziție și opțiunea de a beneficia de inserții din geam, sticlă, metal și așa mai departe. Dar cu cât crește valoarea estetică, cu atât va crește și prețul.
Spor la amenajat!
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.