Șapte mari romane românești pe care ar trebui să le citești

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Efectele istoriei tulburi a României sunt mereu prezente în viața cetățenilor săi. De-a lungul literaturii române, experiențe profunde din această istorie sunt reprezentate cu dragoste, evoluție și pierdere care transcend timpul și spațiul. Aceste romane românești grozave sunt de neratat într-o viață.

Îngerul foamei de Herta Müller (2012)

Îngerul foamei, scris de laureatul Nobel Herta Müller, urmărește călătoria lui Leo Auberg, în vârstă de șaptesprezece ani. Leo este deportat într-un lagăr din Uniunea Sovietică în 1945; fiind prins într-un spațiu închis, el poate călători doar spre interior. Cititorul este martor la luptele și adâncurile sufletului omului. „Eram prea conștient că există o lege nespusă că nu ar trebui să începi niciodată să plângi dacă ai prea multe motive să faci asta”, își spune Leo, în timp ce foamea devine atât un tovarăș nesățios, cât și cea mai crudă legătură a sa cu viața. Autorul folosește poezia și o voce nepasională pentru a transmite absurditatea de a trăi într-un lagăr de muncă. Rezultatul este o lectură convingătoare și memorabilă. Gasesti cu siguranta acest roman în orice librărie online.

Muzici și trucuri de Ovidiu Verdeș (2000)

Musics and Tricks este povestea nepretențioasă a unui adolescent care trăia în Bucureștiul anilor 1970. Viața tânărului este controlată de forțe care constituie existența adolescenților de pretutindeni: prietenii, dorința de a fi cool, experimentare și sexul opus. Descris adesea ca versiunea românească a lui „În veghe în lanul de secară” de Salinger, romanul a făcut furori în rândul celor mai conservatori cetățeni atunci când a fost adăugat în curriculum. Scris în ceea ce poate fi descris ca fiind opusul limbii românești literare tipice, este plin de argou și are un mod subversiv de a întoarce o oglindă asupra unei societăți convenționale.

Pădurea interzisă de Mircea Eliade (1955)

Pădurea interzisă, unul dintre cele mai populare romane din literatura română, urmărește viața unui funcționar public pe nume Ștefan, care lucrează la Ministerul Economiei. Ștefan pornește într-o căutare spirituală după ce a întâlnit o femeie frumoasă și misterioasă, Ileana, la o sărbătoare din mijlocul verii. Devine sfâșiat între dragostea pentru soția sa, Ioana, și pofta pentru această nouă amantă. Amplasată între anii 1936 și 1948 în București (precum și în alte orașe europene), povestea îi permite istoricului religios Mircea Eliade să ilustreze câteva dintre temele sale preferate: juxtapunerea dintre sacru și profan și importanța ritualurilor de inițiere. Caută acest roman într-o librărie online!

Aventuri în irealitate imediată de Max Blecher (1936)

Recunoscut ca având același calibru la scris ca și Proust și Kafka, Max Blecher avea doar 28 de ani când a publicat această carte; a fost publicată cu puţin timp înainte de moartea sa. Aventurile în irealitatea imediată relatează viața lui Blecher, precum și călătoria lui către moarte. Cartea este scrisă cu inteligență și sensibilitate, atât sfidând, cât și cedând în fața absurdității vieții. Super conștient de rezultatul inevitabil, Blecher înregistrează viu fiecare transformare din corpul său, oricât de morbidă, dizolvându-și încet identitatea în acest proces. El scrie: „Când mă uit lung la un punct fix de pe perete, uneori se întâmplă să nu mai știu cine sunt sau unde sunt. Atunci îmi simt absența identității de la distanță de parcă aș fi devenit, pentru o clipă, un complet străin”.

Solenoid de Mircea Cărtărescu (2015)

Solenoid, termen folosit pentru a descrie o bobină elicoidală, este unui dintre cele mai noi romane ale lui Mircea Cărtărescu, considerat unul dintre cei mai mari autori români contemporani. În peste 800 de pagini, romanul este prezentat ca manuscrisul unui scriitor eșuat, care lucrează ca profesor de limba română la o școală primară din București. Pentru că își urăște meseria, visează să găsească o modalitate de a scăpa de îngrădirile corpului său și de a găsi refugiu în dimensiunea a patra. Datorită dimensiunii, complexității și straturilor profunde ale narațiunii, Solenoid este salutat drept cel mai bun roman al lui Cărtărescu. Caută acest roman într-o librarie online gen Emag.

Enigma Otiliei de George Călinescu (1938)

Acesta este cel mai cunoscut roman al lui Călinescu și arată că el își cunoaște clar partea proprie de „Balzac”, cu o poveste comică de dragoste zădărnicită, un bătrân avar, rude captivante și odioase și o atmosferă oarecum gotică, plasată în primul rând într-o capitală (în acest caz, desigur, București). Dacă te bucuri de Balzac sau de orice roman comic burghez cu intrigi complexe, personaje unice și tineri nevinovați, atunci cu siguranță te vei bucura de Enigma Otiliei, unul dintre cele mai importante romane românești.

Bengal Nights (Maitreyi) de Mircea Eliade (1933)

Bengal Nights, publicată în limba română sub numele Maitreyi, povestește într-o manieră ficțională dragostea interzisă dintre autor însuși și protejata poetului bengalez Rabindranath Tagore, Maitreyi Devi. În roman, Allan, un expat care trăiește în India, este angajat într-o companie condusă de Narendra Sen. După ce se îmbolnăvește de malarie, Allan este internat într-un spital. La externare, el este invitat la casa inginerului companiei. Acolo se întâlnește și se îndrăgostește fără speranță de fiica gazdei sale, Maitreyi. Pe măsură ce adevărata Maitreyi a devenit ea însăși o scriitoare celebră, Eliade i-a promis că versiunea în limba engleză a romanului nu va fi publicată în timpul vieții lor. De aceea, versiunea în limba engleză a fost publicată mai târziu în 1993. Caută acest roman într-o librărie online.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera