RATB s-ar putea transforma in societate comerciala, iar pretul biletelor va creste

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

RATB s-ar putea transforma in societate comerciala.

Un studiu de oportunitate realizat de Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) a precizat ca exista doua conditii importante pentru ca RATB sa se transforme in societate comerciala:

- existența unui contract de delegare de gestiune intre Primaria Municipiului Bucuresti si RATB

- evaluarea patrimoniului actual al regiei - terenuri si cladiri care vor constitui capital social al unei viitoare societati.

Ioan Radu, expert in cadrul AMRSP, a spus ca toate bunurile pe care le folosește RATB, de la terenuri pana la mijloace de transport, de la echipamente de birotica din birouri pana la dotarea autobazelor si depourilor, sunt bunuri apartinand domeniului public si privat al Municipiului Bucuresti, date in administrare RATB.

1.jpg

Legea obliga ca bunurile apartinand domeniului public sa fie evidentiate intr-o evidenta extracontabila distincta la nivelul operatorului, iar bunurile care apartin domeniului privat al municipiului trebuie, prin valoarea lor reevaluata, sa constituie capitalul social al viitoarei societati. Atat timp cat aceste bunuri apartinand domeniului privat nu au fost evaluate si evaluarea este un proces extrem de complex. Atat timp cat aceasta evaluare nu exista, din păcate, RATB nu va putea deveni societate, pentru simplul motiv ca nu ar avea capital social, a explicat reprezentantul AMRSP.

Primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava, a afirmat ca aceasta strategie va fi pusa in dezbatere publica pentru ca specialistii din domeniu sa aduca observatii si se așteapta ca pana la sfarsitul mandatului sau, respectiv pana in luna mai, sa fie supusa la vot in Consiliul General.

Potrivit acestuia, tariful de 1,3 lei pentru o calatorie cu RATB nu mai este unul real.

2.jpg

Innoirea parcului este imperios necesara, iar tariful trebuie sa fie un tarif real, trebuie sa fie fundamentat. Inca nu stim daca 1,3 lei, cat este acum pretul calatoriei, este un pret real. De asta asteptam sa vedem fundamentarea, sa vedem ce masuri se pot lua in continuare, a mai afirmat Razvan Sava.

Ioan Radu a mentionat ca, in urma unor simulari, a fost calculat un tarif de calatorie cu RATB de 2,1 lei, dar nu prin ajustare, ci printr-un nou calcul economic.

A fost o simulare in care noi am plecat de la actualul tarif, care nu are o fundamentare economica corecta, pe de o parte, si, pe de alta parte, n-am putut tine cont doar de influenta indicelui mediu al preturilor de consum, cum prevede legislatia, pentru ca in acest interval mare de timp au aparut o multime de influente in costurile unitare, inclusiv ale furnizorilor de utilitati si de piese de schimb. A trebuit sa tinem cont in simulare si de costul mediu unitar generat de toate schimbarile de TVA, de preturi, de tarife, pretul la combustibil, la energie, la piese de schimb. Asa am ajuns la 2,1 lei, dar a fost inca un argument care sa ne ajute sa sustinem ideea ca o actualizare a tarifului la transportul local in Bucuresti nu trebuie si nu poate, economic vorbind, sa se faca prin ajustare, ci printr-o noua fundamentare, a argumentat Ioan Radu.

In studiu a fost prezentata si o propunere prin care pensionarii sa-si achizitioneze un card pe care dupa aceea sa-l incarce gratuit la orice toneta RATB.

3.jpg

Noi am propus, pe modelul capitalelor din toate tarile europene, ca fiecare pensionar sa-si cumpere un card, cartonul propriu-zis — costa aproximativ 4,2 lei — pe care sa-l folosească cat rezista cardul, dar in momentul in care l-a achizitionat de la o toneta RATB, el este automat luat in baza de date ca si-a cumparat acest card si in fiecare luna se poate duce sa-si incarce gratuit cardul la orice toneta de pe teritoriul municipiului, a anuntat Ioan Radu.

Potrivit lui Ioan Radu, parcul auto al RATB are o durata de viata depasita in proportie de 70%.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera