Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Cvartetului pentru Dialog National din Tunisia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dupa ce ieri a fost anuntat Premiul Nobel pentru Literatura, obtinut de autoarea ucraineasca Svetlana Alexievich, acum am aflat si castigatorul Premiului Nobel pentru pace, cea mai importanta distinctie din cadrul ceremoniei.

Castigatorul anului 2015 este Cvartetul pentru Dialog National din Tunisia, care a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru contributia sa decisiva la construirea unei democratii pluraluste in aceasta tara, dupa revolutia din 2011.

Cvartetul, care dateaza din anul 2013, a fost format cand in Tunisia procesul de democratizare era in pericol sa se prabuseasca din cauza asasinatelor politice si a tulburarilor sociale.

Acesta a permis Tunisiei sa stabileasca, in decursul a cativa ani, un sistem constitutional de guvernare care sa asigure drepturile fundamentale ale intregii populatii, indiferent de convingerile politice sau religioase.

Cvartetul pentru Dialog National a inclus patru organizatii din societatea civila tunisiana: Uniunea Generală Tunisiana a Muncii (UGTT), Confederatia Tunisiana a Industriei, Comertului si Artizanatului (UTICA), Liga Tunisiana a Drepturilor Omului (LTDH) si Ordinul Tunisian al Avocatilor.

Revoluția tunisiana din 2010-2011 a inceput cu o serie continua de demonstratii stradale care au avut loc in Tunisia din decembrie 2010. Demonstratiile si revoltele au inceput din cauza somajului, inflatiei de alimente, coruptiei, libertatii de exprimare si a conditiilor de trai.

Protestele au dus la indepartarea de la putere a presedintelui Zine El Abidine Ben Ali, care a demision si a fugit din Tunisia la 14 ianuarie 2011, dupa 23 ani de putere.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera