Premiera in Romania postcomunista: Hotelul Triumf din Bucuresti va fi transformat in sediu de institutii publice

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Acum cativa ani mergeam periodic la Hotelul Triumf din Bucuresti pentru preturile mici la mancare si bautura, gradina frumoasa, spatiul aerisit. Ba chiar am cazat, la un moment dat, pe cineva acolo si ne-am amuzat de aerul comunist pastrat cu sfintenie, la care se adaugase un aer conditionat.

Se pare ca acest hotel este scos la licitatie de 10 ani, fara vreun rezultat concret – din lipsa de ofertanti. Asa ca s-a recurs la alta varianta: va fi transformat in sediu de institutii publice – unii dintre potentialii chiriasi fiind Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Ministerul Justitiei.

Transformarea unui hotel de o asemenea anvergura in spațiu pentru institutii publice este o premiera pentru Romania de dupa 1989.

Hotelul Triumf se afla pe Bulevardul Kiseleff si are 2 stele. Se intinde pe o suprafata de aproape 6000 de metri patrati si este amplasat pe un teren de 15.000 metri patrati.
Are 98 de camere si apartamente distribuite pe 4 etaje, un restaurant cu 120 de locuri si o gradina de vara cu 60 de locuri.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro ca, in conditiile in care nu au fost gasiti doritori care sa cumpere hotelul, Guvernul a solicitat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca activul sa fie retras de pe lista imobilelor scoase la vanzare.

In prezent DNA si Ministerul Justitiei sunt interesati sa se mute in acest spatiu si au inceput deja evaluarea imobilului in vederea preluarii acestuia de la RA-APPS.

Guvernul asteapta decizia DNA si pe cea a Ministerului Justitiei, care analizeaza costurile si modul in care cladirea s-ar adecva la necesitatile acestor institutii.

In cazul mutarii in Hotelul Triumf, DNA si Ministerul Justitiei vor suporta din bugetele proprii costurile renovarii si, ulterior, de administrare a imobilului.

Hotelul Triumf este inclus pe lista monumentelor istorice, fiind construit in perioada interbelica de catre Petre Antonescu, arhitectul care a proiectat si Arcul de Triumf.

Cladirea a fost folosita ca bloc de locuinte de catre angajatii Bancii Nationale si utilizata ulterior, dupa al doilea Razboi Mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspeților din strainatate.

Dupa 1989, hotelul nu a mai fost ingrijit corespunzator de catre stat. Triumf nu si-a putut depasi  statutul de unitate cu doar doua stele, in ciuda amplasarii intr-o zona de lux a Capitalei.

Triumf a fost scos la vanzare pentru prima dată in 2007,  la un pret de pornire de 32,5 milioane de euro plus TVA.

In octombrie 2014, Guvernul a scos din nou hotelul la licitatie, fara sa primeasca vreo oferta, indiferent ca a scazut pretul pe parcurs, de la 19,6 milioane de euro la 15,9 milioane de euro si, ulterior, la 14,1 milioane de euro, toate plus TVA.

Pe aceeasi tema:
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera