Pinacoteca Bucurestiului isi redeschide portile pentru public dupa 20 de ani

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Muzeul Municipiului Bucuresti vine cu vestea ca Pinacoteca orasului isi va redeschide portile pentru public dupa 20 de ani.

Muzeul Municipiului Bucuresti, detinatorul patrimoniului, a reinfiintat Pinacoteca Municipiului Bucuresti, in cadrul Sectiei de Arta. Din anul 1994 au fost sustinute activitati de restaurare, iar din anul 2006 a inceput clasarea a operelor de arta. Din 29 iulie, publicul va putea vedea expozitia temporara ce va contine donatiile principale.

Gazda acestui eveniment va fi Palatul Sutu, sediul Muzeului Municipiului Bucuresti, incepand cu ziua de vineri, 29 iulie.

4.jpg

Pinacoteca Municipiului Bucuresti este un proiect care a luat nastere printr-un lant succesiv de donatii sustinute de un spirit de mecenat si bunavointa. Actul de nastere este datat 19 iulie 1933 si are semnatura primarului din aceea perioada, Dem I. Dobrescu, alaturi de cele ale membrilor Consiliului Comunal.

Pinacoteca functiona prin afiliere, alaturi de Muzeului Municipal, sub tutela insitutionala a Primariei Capitalei. Patrimoniul Pinacotecii a fost alcatuit printr-o serie intreaga de donatii de colectii de arta sau bunuri mobile provenite de la familiile din elita societatii de la acel moment sau de la alte institutii care sustineau cultura.

Astfel, unul dintre donatorii importanti a fost doamna Elena Movila care a sustinut demersul Primariei bucurestene prin donarea colectiei de arta pe care ea impreuna cu sotul, Ioan Movila, au alcatuit-o pe parcursul vietii. Un alt donator important in epoca, mai putin cunoscut astazi, este sculptorul Filip Marin (Marinescu).

5685816980w.jpg

In epoca au mai donat opere pentru sustinerea Pinacotecii si Societatea Tinerimea Artistica, Automobil Club, dar si achizitiile facute de Directia culturala a Primariei.

Oficial, Pinacoteca s-a deschis pentru public la data de 29 noiembrie 1933. La eveniment au fost prezenti, din partea insitutiei tutelare, primarul Dem I. Dobrescu, custodele Pinacotecii, pictorul Petre Iorgulescu-Yor, din partea ministerului, D. Bucuta, profesorul Gusti, din partea altor muzee Alexandru Tzigara-Samuras, urmati fiind de toata protipendada artistica si culturala a epocii.

In urma cutremurului din 1977 Muzeul de Arta al Municipiului Bucuresti "Anastase Simu" se va inchide pentru public sub pretextul avarierii cladirii din strada Biserica Amzei nr. 7-9 unde a functionat muzeul, patrimoniul de arta fiind transportat si depozitat, fara a se tine cont de normele de conservare, in subsolul Muzeului de Arta al R.S.R. precum si in Casa Melik din strada Spatarului nr. 22. Cu toate acestea, datorita personalului bine pregatit in tehnicile de restaurare, unele dintre aceste piese au fost salvate. Cladirea a fost folosita ca ateliere de creatie ale Uniunii Artistilor Plastici.

3.jpg

In perioada 1977-1981 Muzeul de Arta al Municipiului Bucuresti a fost lipsit de un spatiu adecvat pentru expunere.

Potrivit MMB, in momentul de fata patrimoniul artistic al Pinacotecii numara peste 5.500 de lucrari, proportia cea mai mare fiind detinuta de lucrari de pictura, urmate de grafica, sculptura si arta decorativa.
1 comentariu

Pinoteca Bucurestiului isi redeschide portile pentru public dupa 20 de ani
Andrei
#1 -

Titlu

Poate ar trebui sa corectati titlul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera