Ordonanta de Urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial in timp record - Guvernul a modificat Codurile penale

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea si ordonanta privind modificarea Codurilor, marti noaptea, fara sa spuna public acest lucru, iar asta a starnit imediat o serie de proteste in toata tara.

Klaus Iohannis a spus ca este o zi de doliu pentru statul de drept, iar oamenii au iesit in strada, tarziu in noapte, pentru a-si arata dispretul fata de politicieni si deciziile lor.

Ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Penal a fost publicata in Monitorul Oficial in jurul orei 01.20. Potrivit textului ordonantei, o parte a efectelor au intrat deja in vigoare, iar alte prevederi se vor aplica peste 10 zile.  In mod ironic, OUG a fost publicata in Monitorul Oficial cu numarul 13, informeaza adevarul.ro.

Articolul 1 prevede ca Legea 286 din 2009 se modifica la alin 3 din articolul 269 cu urmatorul cuprins: "favorizarea savarsita de un membru al familiei sau afin pana la gradul II nu se pedepseste".

Cat priveste abuzul in serviciu, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act cu incalcarea dispozitiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanta a guvernului, sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege sau o ordonanta a guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor si intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendaā€¯.

Ministerul Justitiei a modificat, fata de prima propunere, conditia de a exista o plangere prealabila a persoanei vatamate pentru a fi inceputa actiunea penala, informeaza mediafax.ro.

Totodata, ordonanta prevede ca "dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative".

Intrebat daca se poate intelege ca in cazul in care favorizeaza un infractor prin emiterea de acte normative faptele vor fi dezincriminate, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat: "Actele..Este preluat acest articol de la conflcitul de interese. Daca va uitati la conflictul de interese, alineatul 3 a fost preluat si aici. Alta intrebare."

Legat de conflictul de interese, noile prevederi arata ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Actul stabileste si punerea in acord a unui articol privind conducerea sub influenta bauturilor alcoolice cu o decizie a CCR din urma cu trei ani. Atunci, magistratii CCR au aratat ca alcoolemia nu poate fi stabilita "la momentul prelevarii probelor biologice", aceasta putand fi facuta raportat la momentul savarsirii faptei.

Potrivit anuntului din Monitorul Oficial, Ordonanta intra in vigoare odata cu publicarea sa, cu exceptia articolului 1, care va intra in vigoare la 10 zile de la publicare.

"Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala", se arata in anuntul de publicare in Monitorul Oficial.

La Directia Nationala Anticoruptie se afla in lucru 2.151 de dosare avand ca obiect infractiuni de abuz in serviciu, potrivit unui comunicat al institutiei, in timp ce Parchetul General a precizat ca un numar de 1.960 de persoane au fost trimise in judecata pentru aceeasi infractiune.

Potrivit DNA, in perioada 2014-2016, au fost trimise in judecata pentru infractiunea de abuz in serviciu 1.171 persoane fizice si 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro, mai exact 1.048.341.902 euro.

In prezent se afla in lucru la institutia condusa de Laura Codruta Kovesi 2.151 dosare avand ca obiect infractiuni de abuz in serviciu.

Pe de alta parte, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca 1.960 de persoane au fost trimise in judecata pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cu un prejudiciu de 196.002.878 euro, peste 200 de persoane au fost trimise in judecata pentru neglijenta in serviciu, cu un prejudiciu de 1.000.000 euro, iar 215 persoane au fost trimise in judecata pentru conflict de interese.

1.jpg

Pe aceeasi tema:1 comentariu

Ordonanta de Urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial in timp record - Guvernul a modificat Codurile penale
Cont sters
#1 -

Thank you
Remembering the days we can go out like this. Please be safe and sound everyone! Celeb Networth

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera