O noua lege - toate supermarket-urile trebuie sa aiba 50% produse romanesti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Legea care prevede ca toate supermarketurile sa aiba 50% produse romanesti a fost adoptata de Camera Deputatilor, care este camera decizionala, cu 293 de voturi "pentru".

Legea va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.

Comerciantii amenintau cu inchiderea unor magazine, daca aceasta lega va trece de Parlament in forma actuala. Ei spuneau ca activitatea unor unitati poate fi suspendata, daca nu respecta actul normativ.

1.jpg

In plus, reprezentantii marilor magazine spun ca termenele scurte pentru plata marfurilor cumparate de la producatori si costurile pentru operarea schimbarilor le-ar putea afecta afacerile.

Potrivit legii, cel putin jumatate din produsele vandute trebuie sa fie romanesti:

comerciantii — persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern.

2.jpg

Kaufland, Carrefour, Lidl, Metro si Auchan au avut fiecare vanzari de peste un miliard de euro anul trecut. Toate aceste borne au fost atinse in 2015, an in care TVA-ul la alimente a scazut, iar consumul a crescut puternic. Au fost conditii pe care marile magazine au stiut sa le exploateze mult mai bine decat cele mici.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera