Mall-ul care urmeaza sa se construiasca langa Palatul Stirbei din Bucuresti este anchetat de DNA

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

V-am povestit, cu parere de rau, cum un centru comercial si de locuinte se va ridica in spatele palatului Stirbei, in locul terasei Eden, dar si despre petitia realizata impotriva acestuia.

La ora actuala, procurorii au deschis o ancheta care vizeaza legalitatea declasarii si demolarii unor anexe ale palatului, dar si modul in care au fost emise avizele de construire de pana acum.

Mai multi functionari din cadrul Ministerul Culturii si Primaria Sectorului 1 sunt vizati.

Proiectul prevede ca in spatele Palatului Stirbei, de pe Calea Victoriei, sa fie ridicat un complex cu sapte etaje in centru si cate trei pe lateral. Palatul, monument istoric de categoria A, a apartinut uneia dintre cele mai bogate familii din istoria noastra - Stirbei.

In 2005, a fost cumparat de omul de afaceri Ovidiu Popescu, cu 11 milioane de euro, informeaza Pro TV.

1.jpg

In 2007, langa palat inca mai exista o casa de oaspeti la subsolul careia se afla una dintre cele mai vechi crame ale Capitalei. Tot aici era si un corp al grajdurilor, in forma semicirculara - unic in arhitectura Bucurestiului.

Declasarea acestor monumente a dus imediat la demolarea lor. Doar asa a fost posibil ca pe acest teren sa apara apoi proiectul de construire a complexului de locuinte de lux si spatii comerciale.

Cazul a intrat in atentia DNA.

Acum, procurorii DNA ancheteaza modul in care a fost decisa declasarea anexelor, dar si cum s-au dat avizele: "Se efectueaza cercetari penale fata de mai multi functionari din cadrul Comisie Nationale a Monumentelor Istorice, Directiei pentru Cultura a Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 1 Bucuresti."

.jpg

PUZ-ul a primit in 2013 aviz de la Ministerul Culturii pentru consolidarea palatului si construirea complexului. Atunci, ministru era Daniel Barbu. Acesta sustine ca nu a semnat nimic. Apoi, au venit avize de la Comisia de Urbanism a Capitalei, Directia Transporturi si de la Agentia pentru Protectia Mediului. Mai multe ONG-uri contesta proiectul. Printre cei care se opun sunt si reprezentantii Universitatii de Arte.

Urmatorul aviz ar urma sa vina de la arhitectul sef al Capitalei. Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei: "Se incadreaza in limita indicatorilor care sunt in zona protejata. Daca n-as da aviz as incalca legea."

Acesta spune ca nu va lua, totusi, o decizie pana cand ancheta DNA nu va fi finalizata. Pe de alta parte, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, sustine ca proiectul va reveni la Comisia Monumentelor Istorice pentru alte faze ale avizarii.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera