Istoria tradiției cadourilor de Moș Crăciun

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

În ziua de astăzi, le spunem copiilor că le oferim oamenilor cadouri de Moș Crăciun pentru a fi generoși, răspândind ideea că oferirea de cadouri este mai importantă și mai plină de satisfacții decât primirea lor. Dar v-ați oprit vreodată și v-ați gândit cu adevărat de ce o facem?

În acest articol, explorăm originile oferirii de cadouri în timpul sezonului festiv și cum a evoluat în această parte importantă a sărbătorilor de Moș Crăciun.

 

De ce oferim cadouri?

Răspunsul simplu ar fi pentru că ne place și vrem să împărtășim ceva care ne-a făcut să ne gândim la destinatar. Dar, mergând mai departe în el, pare a fi mai mult un semn de apreciere, cum ar fi oferirea unui cadou celor care ne-au ajutat de-a lungul anului. De exemplu, trimiterea copilului la școală cu o cutie de ciocolată pentru a o da profesorului lor preferat.

Practica darului și a reciprocității este o interacțiune socială umană practicată de mult timp, care poate fi găsită peste tot în lume de-a lungul istoriei. Oferirea și primirea de cadouri este o șansă de a întări legăturile sociale.

 

De ce oferim și primim cadouri de Moș Crăciun?

Privind în urmă asupra întregii istorii umane, unii ar spune că primim și oferim daruri din cauza celor trei înțelepți și a modului în care i-au adus pruncului Iisus tămâie, aur și smirnă.

Alții ar spune că este din cauza Sfântului Nicolae, a cărui poveste (din câte știu copiii) este că el ar lăsa portocale pentru copii cu comportament bun și cărbuni pentru cei obraznici. Omul adevărat a fost un episcop în 343 d.Hr., care și-a lăsat moștenirea săracilor atunci când părinții lui au murit, introducând ideea de a oferi cadouri în timpul sezonului festiv celor care locuiau în orașul său.

Când a murit, ideea de a oferi cadouri în decembrie a rămas. Moștenirea sa a devenit Mos Craciun. Acțiunea de a oferi cadouri a fost mai lungă decât chiar și Moș Crăciun. Există dovezi că, în Roma precreștină, cadourile erau oferite în ritualuri păgâne pentru solstițiul de iarnă din decembrie.

În Marea Britanie a existat o tradiție îndelungată de a împărtăși cadouri în ziua de Anul Nou, dar odată cu tendința în creștere a sărbătorilor de Crăciun din acel secol, cadourile au fost mutate în ziua lui Moș Crăciun.

 

De ce punem cadouri sub brad?

Aceasta este o tradiție relativ modernă. În Europa, brazii de Crăciun nu erau un lucru răspândit până când tradiția germană a fost adoptată de Regina Victoria în 1840 și a devenit din ce în ce mai populară în epoca victoriană. De atunci oamenii au tăiat brazi și i-au decorat în casele lor și în unele culturi, și-au plasat darurile sub ei.

Totuși, în mod tradițional, unele țări nu lasă cadouri sub brazi. De exemplu, în Franța, tradiția este ca copiii să își găsească pantofii plini de cadouri.

Oferirea de cadouri în timpul sezonului festiv tinde să cadă în date diferite, în funcție de tradițiile țărilor. Oamenii își deschid cadourile fie pe 6 decembrie (ziua Sfântului Nicolae), pe 24 decembrie (Ajunul Crăciunului), pe 25 decembrie (ziua de Crăciun), pe 1 ianuarie (ziua de Anul Nou) sau pe 6 ianuarie (Boboteaza).

Unele țări din Europa, precum Franța și Polonia, sărbătoresc Ziua Sfântului Nicolae pe 6 decembrie. Acesta este momentul în care deschid cadouri, în loc de ziua de Crăciun. Multe țări din Europa (precum România, Germania, Austria, Norvegia) și America de Sud (precum Argentina și Brazilia) și mai deschid cadouri și în ajunul sau ziua de Crăciun. Țările care deschid majoritatea cadourilor în ajunul Crăciunului sunt: Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Republica Cehă, Columbia, Danemarca, Estonia, Insulele Feroe, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Slovacia, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Quebec, România, Uruguay, Slovenia, Suedia, Elveția.

În alte țări, Boboteaza pe 6 ianuarie este o dată semnificativă și cadourile sunt oferite atunci. În Italia, copiilor li se oferă un ciorap de dulciuri sau cărbune, în funcție de dacă au fost cuminți sau nu. În Grecia, ziua de Anul Nou este semnificativă, fiind momentul când copiii primesc cadouri.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera