De vorba cu reprezentantii RATB: ce parere au despre autobuzele electrice si cand vor fi acestea achizitionate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Primaria Municipiului Bucuresti si RATB au demarat la inceputul anului un proiect de testare a unor autobuze electrice pe strazile Bucurestiului.

Ele au circulat prima data pe linia lui 104, iar mai apoi au fost introduse si pe linia lui 381.

Noi am vrut sa aflam daca aceste vehicule vor fi achizitionate de Primarie, asa ca am stat de vorba cu reprezentantii RATB despre aceste autobuze.

Este transportul electric o alternativa pentru Bucuresti?

Faptul ca transportul electric este o solutie viabila pentru marile aglomerari urbane nu mai constituie o indoială pentru operatorii de transport. Specialistii in domeniu au aratat ca, pentru operatorii de transport, dar si pentru autoritatile locale, castigul folosirii mijloacelor de transport electrice este dublu, caci se reduce atat costul de operare, cat si impactul asupra mediului inconjurător.

Care au fost rezultatele testarii unor astfel de autobuze?

Autobuzele electrice au fost testate pentru a vedea modul cum se comporta  in conditiile de trafic din Bucuresti, ce modificari ar fi necesare in infrastructura de transport, daca aceste vehicule pot fi introduse in transportul de linie sau sunt mai degraba justificate pentru anumite scopuri: turistic, transport de noapte etc.

Rezultatele testarii autobuzului electric in traficul bucurestean sunt promitatoare, in sensul confirmarii avantajelor economice ale acestei solutii. Comparativ cu autobuzele clasice, consumul energetic este cu 20% mai redus fata de cazul in care se foloseste carburant fosil, sunt mai silentioase si mai usor de intretinut, singura lor problema fiind autonomia, intrucat un autobuz electric poate circula maximum 200 km pe zi in conditiile in care liniile RATB acopera intre 200 si 250 dekm/zi, in functie de traseu.

Veti achizitiona astfel de autobuze pentru parcul auto RATB?

Noi suntem interesati de aceste proiecte, prin intermediul carora putem testa cat mai multe tipuri de vehicule, electrice sau clasice, de mai mica sau mai mare capacitate, cu dotari clasice sau moderne, astfel incat, impreuna cu toti factorii de decizie si cu specialistii in domeniu, sa putem identifica, in  cunostinta de cauza, cea mai buna solutie pentru necesitatile si structura retelei de transport din Bucuresti.

Pentru proiectele de investitii de anvergura, care implica eforturi financiare deosebite, cum ar fi achizitionarea acestor autobuze, decizia apartine autoritatilorlocale, care pot sprijini RATB prin alocarea fondurilor necesare investitiei sau prin contractarea ori garantarea unor imprumuturi, necesare realizarii programelorde investitii.

In acest sens, RATB face propuneri de investitii, care sunt incluse in Planul de Investitii al Primariei Municipiului Bucuresti, apoi sunt analizate sisupuse aprobarii CGMB. In functie de fondurile existente la buget, de posibilitatile de imprumut si de prioritatile fiecarui exercitiu financiar, aceste investitii sunt aprobate sau amanate.

Cu siguranta, atunci cand va fi posibil sub aspect financiar si logistic, atunci cand vom dispune si de infrastructura necesara,autoritatile locale vor lua decizia achizitionarii unor astfel de mijloace de transport, importante pentru cresterea calitatii serviciilor noastre.

Asadar, se pare ca mai avem de asteptat mult si bine pana cand aceste autobuze vor fi cumparate de Primarie. Daca e sa ne uitam la bugetul acestui an, PMB nu sta deloc bine la capitolul datorii, asa ca nu se stie daca institutia va dori sa aloce bani pentru a reinnoi parcul auto RATB.

Pe aceeasi tema:



Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera