Ce trebuie să știți înainte de a vă cumpăra un șemineu pe lemne

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Arderea lemnului pentru a se încălzi este o tradiție veche în multe părți ale lumii. În special în țările nordice, subiectul nu lasă pe nimeni indiferent, fie că este vorba de proprietarii și utilizatorii de șeminee pe lemne, fie că este vorba de opozanții care sunt îngrijorați de emisiile semnificative cauzate de arderea lemnului atunci când aceasta este făcută fie greșit, fie cu echipamente învechite.

Dar chiar și cea mai modernă tehnologie de ardere a lemnului va avea probleme dacă materialul combustibil este de proastă calitate, de exemplu, dacă buștenii sunt prea umezi sau dacă utilizatorul arde lucruri pentru care șemineul nu a fost niciodată destinată.

Există multe sfaturi bune pentru arderea lemnului disponibile, inclusiv în manualul de utilizare care însoțește noul dumneavoastră semineu pe lemne.

Noile modele de șemineu pe lemne, adică cele care se află pe piață începând cu 1998, sunt numite cu ardere curată deoarece funcționează cu un principiu de ardere superior, bazat pe alimentarea cu aer în două etape diferite - spre deosebire de sobele de modă veche, care furnizează aer într-o singură etapă.

Această alimentare cu aer în două etape face posibilă separarea arderii în două etape: vaporizarea și arderea parțială a compușilor volatili cu prima admisie de aer; și arderea compușilor volatili rămași cu a doua admisie de aer. Această a doua alimentare cu aer intră în camera de ardere la viteză mare, exact în locul în care este necesar, și este, de asemenea, preîncălzită. Acest lucru asigură un amestec optim de aer și compuși volatili, precum și o temperatură de ardere ridicată. În acest fel, totul este pregătit pentru o ardere rapidă și eficientă și pentru emisiile reduse de compuși volatili - atât gaze, cât și particule - care rezultă.

Acestea fiind spuse, operatorul (dumneavoastră) are totuși un impact mare asupra procesului de ardere într-un șemineu pe lemne. Clădirea în care se află șemineul va avea, de asemenea, un impact. Modelele din Norvegia, de exemplu, funcționează, în general, cu o alimentare cu aer pasivă: adică aerul nu este împins în camera de ardere de un ventilator, ci mai degrabă aspirat de curentul de aer generat în coșul de fum de o diferență de temperatură care, la rândul său, creează o diferență de densitate. În plus, foarte puține șeminee din Norvegia sunt echipate cu regulatoare automate de alimentare cu aer, ceea ce înseamnă că reglarea alimentării cu aer depinde de operator.

Oricine poate încălzi o casă cu lemne, dar este o provocare mai mare să încălziți o casă cu lemne într-un mod care să minimizeze impactul asupra naturii, climei și sănătății și să maximizeze producția de căldură.

Acest lucru înseamnă că o mare responsabilitate se află pe umerii proprietarului și operatorului, care sunt de obicei aceeași persoană. În aceste vremuri de prețuri ridicate la energie în cea mai mare parte a Europei, am decis să vă oferim câteva sfaturi despre cum să obțineți cele mai bune rezultate.

Nu trebuie să vă mulțumiți cu o tehnologie învechită

Schimbați-vă vechea sobă pe lemne (cumpărată înainte de 1998) cu alimentare cu aer într-o singură treaptă cu un șemineu pe lemne care arde curat. Chiar și cu cel mai atent operator și cu cel mai bun material combustibil, emisiile unei sobe sau ale unei inserții vechi vor fi prea mari, deoarece principiul de ardere pe care îl urmează este depășit.

Dacă aveți un șemineu pe lemne deschis folosit pentru orice altceva decât pentru ambianță de câteva ori pe an, instalați o inserție pentru șemineu. Șemineele deschise contribuie doar în mică măsură la încălzirea casei (uneori chiar provoacă o pierdere netă) și au emisii ridicate. Sobele antice pe lemne (de dinainte de 1940) sunt adesea frumoase la vedere și merită păstrate, dar cel mai bine este să fie lăsate ca un obiect frumos pe care să îl aveți expus, dar nu să-l folosiți.

Trebuie să țineți cont de cantitatea de căldură necesară, de tipul de locuință și de coșul de fum

Atunci când treceți la un șemineu pe lemne nou, asigurați-vă că acesta este potrivit pentru nevoile dumneavoastră de încălzire (măsurate în kW) și pentru locuința dumneavoastră, inclusiv pentru coșul de fum.

Caracteristicile coșului de fum (înălțime, secțiune transversală, izolație, etanșeitate) sunt toate importante, deoarece acestea determină cât de mult tiraj va fi generat pentru a furniza șemineului dumneavoastră aerul de care are nevoie. Atunci când aprindeți focul în șemineul dumneavoastră, tirajul este creat de coșul de fum și de diferența de temperatură și, prin urmare, de densitate dintre aerul din încăpere și aerul exterior - după cum probabil știți, aerul cald se ridică. Pe măsură ce temperatura fumului de eșapament crește, tirajul se va îmbunătăți datorită diferenței crescute de temperatură dintre fum și aerul exterior. Pentru a regla și mai mult tirajul, puteți regla deschiderea orificiului de aerisire al șemineului (pot exista mai multe, pentru a regla separat aporturile de aer primar și secundar).
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera