Ce trebuie să știi despre încălzirea în pardoseală

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tot mai mulți oameni se orientează către surse de încălzire a locuinței mai eficiente și mai economice. Dacă ai luat și tu în considerare acest lucru, îți spunem ce trebuie să știi despre încălzirea în pardoseală.

O metodă nouă și nu prea

Pare că această metodă este una nouă și se încadrează în seria invențiilor secolului nostru, dar vei fi uimit, poate, să afli că nu este deloc așa. Încă din anul 5000 î.e.n., poporul corean și chinez au început să dezvolte astfel de metode.

Ele au fost modernizate apoi de către romani, în jurul secolului al III-lea, î.e.n. și nu au mai fost utlizate până în secolul al XVII-lea. Metoda a fost reluată în secolul al XIX-lea și perfecționată până în zilele noastre. Să vedem, deci, care sunt aspectele pe care e bine să le știi înainte să decizi dacă vrei sau nu să adopți încălzirea în pardoseală.

Informații generale despre încălzirea în pardoseală

Înainte de orice, e bine să știi că va fi nevoie să fie instalate mai multe conducte în podea, care funcționează ca un calorifer, dar care încălzesc spațiul uniform, așa că îți oferă mai mult confort decât clasicele calorifere. Poți renunța cu totul la acestea și te poți bucura de un spațiu de amenajare extins.

Modul de funcționare este cel al unui corp încălzit, electric sau pe bază de apă, căldura propagându-se uniform în cameră. Nu este extrem de diferit față de cel al încălzirii prin calorifere, însă asigură un plus de confort pentru că vei păși pe o podea încălzită.

Tipuri de încălzire în pardoseală

Sunt două mari categorii principale de încălzire prin pardoseală: încălzire electrică și încălzire cu apă. Instalarea celei electrice poate părea mai convenabilă decât cea pe bază de țevi prin care circulă apa caldă deoarece instalarea este mai facilă și mai ieftină, însă costurile de întreținere și de funcționare sunt mai ridicate.

Materialul din care e făcută pardoseala

Atunci când suntem în etapa în care trebuie să alegem materialul din care este construită pardoseala, este necesar să luam în calcul conductivitatea termică pentru a obține cele mai bune rezultate. Ce înseamnă asta? Cât de bine se propagă căldura pe suprafața podelei.
Orientează-te, așadar, către materiale care asigură asta, cum ar fi piatra sau gresia. Dacă optezi pentru lemn, alege parchetul laminat pentru că este mai subțire și asigură o conductivitate mai eficientă. Evită materialele groase, care funcționează ca un blocaj pentru căldură și care împiedică distribuția ei și generează costuri mai mari.

Centrala termică

O întrebare care apare deoseori atunci când iei în considerare încălzirea în pardoseală este dacă vei avea nevoie de o centrală termică dedicată acesteia. Răspunsul este nu, însă trebuie să ții cont de faptul că ai nevoie de o centrală eficientă.

Vestea și mai bună este că poți apela la surse de energie regenerabile, cum ar fi un panou solar pentru apă caldă și astfel obții o eficientizare sporită a costurilor.

Tipuri de locuințe

O altă întrebare comună se referă la tipul de locuință în care poate fi montată încălzirea în pardoseală. Ei bine, o astfel de instalație poate funcționa pentru approape orice locuință. Este mai dificil, în schimb, dacă stai într-un bloc foarte vechi și optezi pentru înclăzire electrică în pardoseală pentru că sistemele electrice de care dispun acestea sunt vechi și nu sunt destul de puernice pentru a o susține.
Altfel, dacă ai o casă în curs de construcție este ideal să iei în considerare încălzirea în pardoseală pentru a nu mai avea bătăi de cap ulterioare. Poți trece la acest tip de încălzire și dacă locuiești deja la casă, însă va trebui să ai în vedere că va fi necesară ridicarea planșeului. Același lucru este valabil și dacă locuiești la bloc, luând în calcul și mențiunea făcută mai sus.

Eficiență

Costurile diferă, în funcție de ce sistem de încălzire în pardoseală alegi să implementezi, de eficiența centralei termice, dar și de cât de bine este izolată casa ta. Diferența de cost față de celelalte tipuri de încălzire nu este una extrem de mare, însă este un sistem fiabil.

Spor la treabă!




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera