Ce se intampla de fapt la statia de metrou Eroilor 2 - Metrorex face lumina in cele vehiculate in presa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Mii de oameni circula zilnic cu metroul in Bucuresti, asa ca orice defectiune, modificare sau intarziere afecteaza multimea si ne intereseaza in mod direct.

Pe 3 august am aflat cum in zona Cotroceniului a iesit o spuma din subteran, din cauza lucrarilor la metroul din Drumul Taberei, iar apoi ca noua statie Eroilor are mari probleme, deoarece toate galeriile au fost inundate de panza freatica.

Am vrut sa aflam si reactia Metrorex cu privire la cele de mai sus , iar raspunsul lor a fost ca totul decurge conform planurilor si ca nu avem motive de ingrijorare:

4.jpg

SC Metrorex SA asigura cetatenii municipiului Bucuresti ca nu au existat si nu exista probleme in subteran la statia de metrou Eroilor 2 (in constructie), cum s-a vehiculat in mass-media. De altfel, Constructorul face urmatoarele precizari:

De la momentul martie 2016 si pana in prezent, toate lucrarile desfasurate in subteran au avut loc in deplina siguranta. In acest sens, mentionam lucrarile care s-au desfasurat in aceasta statie: iesirea echipamentului Tunnel Boring Machine (TBM) Sfanta Filofteia in statie fara niciun fel de eveniment, realizarea intregului tunel de legatura care face conexiunea intre Magistrala 5 si Magistrala 1, pregatirea zonei subterane pentru subtraversarea statiei Eroilor 1 si a raului Dambovita, demolarea elementelor din beton pentru intrarea si iesirea TBM-urilor, peretii interior ai acestei statii.

Subliniem ca aceste lucrari care se desfasoara la o adancime de 25 metri nu ar fi putut fi realizate daca existau probleme de genul celor prezentate de mass-media. Reiteram ca informatiile lansate in spatiul public nu corespund cu realitatea si, chiar daca la acest moment lucrarile de la suprafata nu redau o activitate intensa, asiguram ca aceasta se desfasoara intr-un ritm considerabil in subteran.

2. Apa din subteran este scoasa si trebuie sa fie scoasa, insa acest lucru se realizeaza numai pentru partea exterioara a statiei si printr-un sistem de epuisment care asigura mentinerea in unele zone a nivelului panzei freatice necesar facilitarii lucrarilor din subteran.

Aceasta apa nu se evacueaza, cum eronat a fost prezentata situatia in mass-media, pentru a inlatura unele neconformitati existente in aceasta statie. Evacuarea apei are loc in conformitate cu tehnologia de executie a unui asemenea gen de lucrari subterane.

3. Precizam ca nu exista nicio problema cu cimentul care se pompeaza in subteran. In data de 26.07.2016, in timpul saparii TBM-ului pe traseul de legatura a Magistralei 5 cu Magistrala 1, in zona reperilor topografici RTT6 si RTT7, montati pentru monitorizarea continua a zonei de influenta, s-a infiltrat de la generatoarea superioara a utilajului pana la suprafata terenului o cantitate mica de spuma folosita de scut pentru a pastra presiunea suport pe suprafata utilajului.

Conform Raportului utilajului de sapatura din data de 26.07.2016, situatia prezentata in mass-media a fost temporara, locala si nesemnificativa din punct de vedere al influentei asupra parametrilor TBM-ului, acestia fiind in concordanta cu prevederile din proiect, montarea inelelor aferente tunelului realizandu-se in conditii normale.

O cantitate foarte mica din amestecul mentionat a iesit la suprafata, insa situatia nu se datoreaza deficientelor in zona de executie a metroului, ci unor probleme existente in terenul necontrolat de utilajele de sapat tuneluri, cum ar fi prezenta copacului din traseul tunelului, ale carui radacini pot produce discontinuitati locale ale terenului. Subliniem insa ca materialul injectat nu face altceva decat sa consolideze terenul.

De altfel, pentru executia tunelurilor de metrou, TBM-urile care executa aceasta lucrare injecteaza in zona prin care trec un amestec de ciment si bentonita, consolidand, astfel,  terenul din zona aflata in apropiere.

2.jpg

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera