Catedrala Mantuirii Neamului va fi rezistenta la cutremure de 8,5 grade si va fi gata in 2017

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La Catedrala Mantuirii Neamului lucreaza peste 200 de muncitori in schimburi si constructia se inalta pe zi ce trece, aceasta urmand sa fie gata in 2017.

Constructia a fost gandita sa dainuie mai bine de 500 de ani si sa reziste la cutremure de peste 8,5 grade - momentan este finalizata in proportie de 60%, iar costurile pentru lucrarile "la rosu" fiind sub 100 de milioane de euro.

La Catedrala Neamului se vor folosi 100.000 de metri cub de beton, 45.000 de tone de armatura rigida si aproximativ 25.000 de tone de armatura flexibila, de zece ori mai mult decat la un bloc de zece etaje. Eficienta energetica este asigurata de zidurile masive de rezistenta si de caramida plina folosita pe interiorul si exteriorul acestora.

Despre costurile constructiei a vorbit parintele Nicolae Cringasu, consilier patriarhal, coordonator la sectorul monumente si constructii bisericesti, care a aratat ca valoarea totala ar fi sub 100 de milioane de euro, pana in faza "la rosu", si nu 400-500 de milioane, asa cum s-ar fi vehiculat, sume foarte deplasate fata de realitate.

"Cheltuielile au fost pana acum de aproximativ 46 de milioane de euro, in care sunt incluse absolut toate, de la taxe, facturile emise, salarii, avize, ceea ce reprezinta peste 50 la suta din valoarea totala. Pentru biserica ar mai trebui 45 de milioane de euro, astfel ca valoarea totala ar fi sub 100 de milioane de euro, «la roşu». Speram ca in 2017 starea ei sa fie consacrată cultului, sa fie inchisa, acoperita cu ferestere si usi, sa aiba catapeteasma pictata, iar starea constructiei sa permita sa se faca slujbe", spune parintele Nicolae Cringasu.

Donatiile care sustin santierul Catedralei vin lunar de la credinciosi, la care se adauga colecta nationala, dar si sumele alocate de Guvern, primarii si consilii judetene.

Obiectivul principal al echipei de coordonare a lucrarilor il reprezinta continuarea lucrarilor la structura de rezistenta a Catedralei si finalizarea acestora pana in iunie 2017.

Apoi, in functie de sursele de finantare obtinute pentru executia intregului ansamblu arhitectural, prioritatile sunt: executia subsolurilor cladirilor adiacente Catedralei, executia parcarii subterane, a lumanararului, a pangarului si a pietei pietonale.

Incalzirea va fi realizeaza strict electric, prin corpuri statice, radiatoare si panouri radiante electrice, respectiv radianti electrici in infrarosu de joasa frecventa. Auxiliar, echipamentele de ventilare-climatizare vor putea realiza o incalzire cu aer cald.

Edificiul central al ansamblului arhitectural il constituie insasi Catedrala, in forma de Bazilica. Sub altarul de 320 de metri a fost ingropata crucea sfintita in 2007, care marca locul constructiei Catedralei.

In constructia Catedralei se intrepatrund simbolul corabiei mantuirii, simbolul cruciform al Mantuitorului rastignit si inviat si simbolul casei Sfintei Treimi. Planul orizontal, reprezentand Crucea lui Hristos, se uneste cu axul vertical al turlei Pantocratorului, care simbolizeaza Invierea si Inaltarea lui Hristos. Din acest motiv lungimea Catedralei este aproximativ egala cu inaltimea turlei Pantocratorului, explica consilierul patriarhal Vasile Cracaoanu.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera