Bananele ar putea sa dispara din pietele si supermarketurile din Romania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Bananele ar putea sa dispara din pietele si supermarketurile din Romania. Cauza este o ciuperca care afecteaza productia la nivel mondial.

Avertismentul a fost lansat de specialisti din cadrul ONU, care spun ca ciuperca respectiva este imuna la orice fel de tratament cu pesticide sau la orice forma de combatere a ciupercilor si daunatorilor.

Ciuperca a fost denumita "Boala Tropicala Panama" (TR4) si a afectat deja foarte multe culturi din Asia si America Latina, iar acum s-a extins si in sud-estul Africii. 

Peste 85% din recolta anuala de banane din intreaga lume este in pericol, afectand peste 400 de milioane de oameni care consuma banane zilnic, in unele tari lipsa acestui fruct putand provoca chiar foametea.

De asemenea, productia de banane este o afacere de peste 30 de miliarde de euro la nivel global. Astfel, o "simpla" ciuperca poate cauza si o noua criza economica.

Ciuperca TR4 poate trai timp de 30 de ani in pamant, iar efectul pe care-l are asupra bananelor este ca transfoma trunchiul bananierilor intr-o mazga neagra. Plantatii intregi pot fi distruse in decursul a 2-3 ani.

ONU mai avertizeaza ca este necesar ca tarile cu plantatii de banane sa faca eforturi comune pentru descoperirea unei solutii, altfel omenirea s-ar putea confrunta cu un "Bananageddon", care oricat de amuzant ar suna, ar avea repercursiuni pe cat se poate de serioase si dramatice.
3 comentarii

Bananele ar putea sa dispara din pietele si supermarketurile din Romania
dorel
#1 -

Comentariu nou

ciuperca care

Bananele ar putea sa dispara din pietele si supermarketurile din Romania
dragosh_r0ck
#2 -

hm

nu vad absolut nici o problema in asta. avem o gramada de fructe si legume autohtone care sunt mult mai potrivite si mai sanatoase pentru alimentatia noastra :)

si cateva exemple:

  • vitamina C - capsuni, pepene, patrunjel, spanac, usturoi, varza
  • B6 - pepene, nuci, morcovi, telina, varza
Bananele ar putea sa dispara din pietele si supermarketurile din Romania
Monica
#3 -

Comentariu nou

*repercusiuni

http://dexonline.ro/definitie/repercusiune

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera