Sfatul specialistului - Cum facem fata temperaturilor ridicate?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol scris de: Dr. Ruxandra Mica, medic specialist medicina generala

Temperaturile crescute din timpul verii contribuie la pierderea din organism a unor cantitati semnificative de minerale si vitamine, pierdere pe care o resimtim dupa un timp daca nu avem o alimentatie echilibrata.

Vezi si alte articole racoritoare: Cum te racoresti intr-o zi caniculara si Cata apa trebuie sa bem de fapt in fiecare zi!

Iata 10 reguli pentru o vara fara griji:

1. Alimentatie


Sursa

Este recomandat sa avem 3 mese principale si 2 gustari, cu un aport caloric indicat varstei si necesarului organismului (in functie de activitatea depusa). Fructele si legumele trebuie sa fie considerate alimente de baza.

2. Hidratare

Apa este principala sursa de hidratare. Recomandarea generala este sa avem un consum zilnic de lichide de 2.5 l, insa acesta creste daca suntem expusi temperaturilor ridicate.

3. Expunere la soare


Sursa

Ttrebuie sa ne expunem cu moderatie la soare, trebuie sa ne protejam deoarece razele soarelui ne pot afecta vederea si pielea daca nu ne protejam cu ochelari si creme cu filtru UVA si UVB.  E recomandat sa evitam expunerea la soare intre orele 11.00 – 17.00.

4. Insolatie

Trebuie sa ne prezentam de urgenta la medic daca in urma expunerii la soare simtim oboseala, slabiciune, dureri de cap, stari de ameteala, greata/ senzatie de voma si, in ciuda temperaturii ridicate, tegumente palide, reci si umede.


Sursa

Daca nu luam imediat masuri, atunci simptomele se pot agrava, persoana care a facut insolatie devine confuza sau chiar incepe sa delireze, isi poate pierde cunostinta mai mult de 1 minut, poate manifesta convulsii, tahicardie (cresterea ritmului batailor inimii), se accentueaza durerile de cap, apar varsaturile si diareea (care contribuie la deshidratare), pielea i se inroseste, este fierbinte si devine uscata sau transpira in exces, iar temperatura corpului creste peste 39oC.

5. Creme de protectie

In general, reclamele ne indeamna sa ne uitam la un singur parametru – factorul de protectie solara (Sun Protection Factor=SPF), sugerand ca valori mari ale SPF asigura cea mai buna protectie. Acest lucru este partial adevarat, pentru ca gradul de protectie creste liniar cu cresterea SPF-ului numai pana la un SPF=30. Fotoprotectoare cu SPF-uri mai mari de 30 ofera o extrem de mica protectie suplimentara fata de unul cu SPF 30, aceasta valoare fiind suficienta in aproape toate cazurile.


Sursa

Mai importanta decat goana dupa un SPF cat mai mare este sa ne convingem daca preparatul fotoprotector filtreaza in egala masura ultravioletele B (UV-B) si ultravioletele A (UV-A). Gradul de filtrare al UVB este indicat de SPF, dar filtrarea UV-A nu este “inclusa” in valoarea SPF. Fotoprotectoarele care filtreaza UV-A sunt marcate ca atare si poarta un marcaj specific atestand protectia fata de UV-A. Filtrarea UV-A este foarte importanta pentru ca UV-A inrosesc mai putin pielea si din acest motiv trec mai putin observate, in schimb penetreaza mai adanc si sunt mai implicate in procesul de carcinogeneza.

6. Aer conditionat


Sursa

Daca aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala. Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius.

7. Activitati in aer liber


Sursa

Evitati pe timpul zilei activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc); e de preferat sa faceti aceste lucruri dimineata devreme sau la apusul soarelui.

8. Vizita la dermatolog

Recomandam persoanelor care prezinta numeroase “alunite” un consult dermatologic inainte de expunerea prelungita la soare. Doar dermatologul este in masura sa precizeze daca nevii respectivi sunt complet benigni si nu au potential evolutiv sau daca, dimpotriva, trebuie urmariti la intervale scurte de timp sau excizati.

9. Toxiinfectia alimentara – una dintre afectiunile specifice sezonului cald


Sursa

La adulti, dar mai ales la copii, infectiile gastrice pot sa aiba o evolutie foarte rapida, cu consecinte grave, deoarece cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat riscul deshidratarii este mai mare; de aceea trebuie intervenit imediat, hidratarea, stoparea varsaturilor si scaderea temperaturii fiind prioritare.

In mod obisnuit, sunt doua simptome dominante si anume greata si varsaturile, dar destul de frecvent acestora se asociaza febra, cefaleea, inapetenta (lipsa poftei de mancare).

10. Categorii de risc

Expunerea la soare trebuie sa fie foarte limitata si atent supavegheata in cazul persoanelor din categoriile de risc, mai ales gravide si copii. In cazul gravidelor, cresterea temperaturii corpului doar cu 1-2 grade si deshidratarea genereaza un stres nedorit fatului. In cazul copiilor, trebuie sa tinem cont ca organismul lor nu are aceeasi capacitate de adaptare la mediu ca al unui adult.




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera