Locuitorii sectorului 6 isi pot cumpara 2 litri de apa plata cu 50 de bani

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pe la inceputul lunii mai, Primaria Sectorului 6 anunta ca va demara un proiect prin care sa micsoreze cantitatea de plastic produsa si, in acelasi timp, sa ofere locuitorilor sectorului 6 apa plata ieftina.

Aflati la o plimbare prin cartierul Militari, noi am dat peste aparatul Fantanel (caci, asa se cheama dozatorul de apa filtrata) abia acum, in Piata Veteranilor (am aflat ulterior ca mai exista un astfel de aparat si in Piata Drumul Taberei). 

Fantanel, Sectorul 6 Fantanel, Sectorul 6

Cum functioneaza

Fantanel functioneaza numai cu monede de 50 de bani, pretul fiecarui sortiment (apa plata, apa plata rece si apa carbogazoasa) fiind de 50 de bani/ 2 litri.

Daca aparatul nu poate servi produsul selectionat, moneda se returneaza (desi, in momentul in care noi ne invarteam in jurul sau si ii faceam poze, un pensionar se plangea de mama focului ca aparatul i-a inghitit moneda si ca nu i-a dat nici apa).

Nu se introduc mai multe moende pentru mai multe selectii simultane si aparatul nu da rest.

Cum e tratata apa

- este filtrata la intrarea in Fantanel printr-un sistem de prefiltrare, pentru indepartarea suspensiilor mari;
- apoi, mai este filtrata inca o data printr-un sistem Precoat format din doua filtre de carbon activ, prin care sunt eliminate 99,99% din micororganismele de tipurile chisturilor, metalele grele, si produsi chimici; 
- dupa filtrare, apa este sterilizata prin intermediul lampei UV;
-  zilnic, intregul sistem de distribuire a apei Fantanel este igienizat;

Fantanel, Sectorul 6 Fantanel, Sectorul 6

De ce Fantanel

Pentru ca Primaria Sectorului 6 si-a propus sa readuca increderea cetatenilor in apa publica (nu mai bine se ocupau de cresterea calitatii apei de la robinet???), facilitand accesul acestora la un loc din care pot fi informati cu privire la impactul actiunilor de zi cu zi asupra naturii.

De asemenea, fiecare aparat de acest tip furnizeaza in jur de 2.500 de litri de apa in fiecare zi, ceea ce inseamna aproximativ 1.250 de sticle de plastic de doi litri. Daca timp de un an se consuma apa de la Fantanel, se reduce simtitor numarul sticlelor de plastic, ajungandu-se la o economie de 457.000 de sticle de plastic. Aceste date transformate reprezinta:

- 65 de camioane de transport mai putin pe strazi si autostrazi;
- 28 de tone de sticle de plastic care nu se mai produc sau distrug;
- se economisesc 49 de tone de petrol;
- se economisesc 490 metri cubi de apa;
- in atmosfera nu se mai emit 42 de tone de dioxid de carbon si 490 de kg de monoxid de carbon;

Nu ne intrebati cu s-a ajuns la toate aceste cifre, ele erau lipite pe aparat. De asemenea, in aceeasi caseta de informatii se specifica si ca o sticla de plastic trebuie aruncata dupa doua utilizari si este indicata folosirea sticlelor din sticla.

Am incercat si noi apa. Ni s-a parut undeva la la mijloc, nu la fel de buna ca apa plata imbuteliata, dar fara gustul de clor al apei de la robinet. Chiar daca initiativa este laudabila, ar fi fost mai de apreciat ca Primaria Capitalei sa demareze un program prin care sa fie imbunatatita (poate prin aceleasi tehnici folosite de aparatul Fantanel) apa de la robinet.

Vezi mai multe poze cu Fantanel
5 comentarii

Locuitorii sectorului 6 isi pot cumpara 2 litri de apa plata cu 50 de bani
maria
#1 -

Comentariu nou

Intr-o tara normala, intr-o capitala europeana ar trebui ca apa de la robinet sa fie potabila.

Inca astept ziua in care primarul sectorului 6, Rares Manescu si primarul Sorin Oprescu sa se ocupe de maidanezi, problema nr. 1 a Bucurestiului

Locuitorii sectorului 6 isi pot cumpara 2 litri de apa plata cu 50 de bani
Irina
#2 -

Comentariu nou

La Obor sunt doua fantani de mari adancime (160 m) cu apa potabila, foarte rece, buna si fara reziduri. Una in parcul Obor si una in Piata Obor.... si nu te costa nimic sa iti iei apa de acolo... Ce se intampla in sectorul 6 este o manarie tipic romaneasca....

Locuitorii sectorului 6 isi pot cumpara 2 litri de apa plata cu 50 de bani
Foxys
#3 -

Cum

sa foloseasca primaria aceleasi metode ca la Fantanel, cand Fantanel apartine unei firme, nu primariei? Cine ar dezvalui secretul filtrarii...?

Locuitorii sectorului 6 isi pot cumpara 2 litri de apa plata cu 50 de bani
Laura
#4 -

Renunta la apa plata greu de carat si scumpa, in orice Oras Stai

Sunt de acord cu Maria si de parere ca poti bea apa din propria casa fara sa fie nevoie sa faci deplasari pentru a asigura apa plata familiei tale. Cu un calcul simplu,un http://aquabiz.ro/purificatoare-apa-prin-osmoza-inversa/purificator-apa-aqua-excito-b/care filtreaza impuritatile si bacteriile/virusii si elimina gustul de clor al apei de la robinet ajunge sa costa cca 400 lei. Se merita pentru cate beneficii ofera.

Locuitorii sectorului 6 isi pot cumpara 2 litri de apa plata cu 50 de bani
Cosmin
#5 -

Mda

"nu mai bine se ocupau de cresterea calitatii apei de la robinet???"

Evident că nu, indiferent cât vei "creşte calitatea" apei de la robinet nu va fi niciodată pe acelaşi nivel ca apa de izvor când vine vorba de substanţe minerale. Nu bei apă de sete, ci pentru calităţile ei nutritive.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera