In weekend trecem la ora de vara - afla de ce se schimba ora

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In noaptea de sambata spre duminica, Romania va trece la ora de vara. Adica, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Asta inseamna ca vom dormi mai putin cu o ora, dar ca ne vom bucura mai mult de lumina naturala pe timpul zilei.

Ce este ora de vara

Trecerea de la ora de iarna la ora de vara este o practica de natura economica prin care ora oficiala este decalata, pentru ca activitatile de orice fel din cadrul societatii sa se poata desfasura mai mult timp pe lumina naturala, facandu-se astfel economie la energia electrica.

La noi, trecerea la ora de vara are loc in ultima duminica din luna martie. Se trece inapoi la ora de iarna in ultima duminica din Octombrie.

de ce se schimba ora

Nu se cunoaste exact cine a avut aceasta idee. Se spune ca Benjamin Franklin a fost primul care a sugerat acest lucru prin 1784. Cert e ca abia prin 1916, in timpul Primului Razboi Mondial, unele tari au folosit schimbarea orei ca o practica pentru reducerea consumului de energie electrica.

In afara de economia de curent, se spune ca dupa trecerea la ora de vara numarul de accidente rutiere produse din cauza vizibilitatii reduse pe intuneric scade. Si ca, in general, se castiga mai mult timp pentru activitati sociale si recreationale.

Un dezavantaj este ca schimbarea orei produce confuzie printre cei care calatoresc des. Astfel ca, trenurile de calatori aflate in circulatie intre orele 3.01 si 4.00 (ora iarna), vor circula intarziate. La fel se intampla si cu zborurile care pleaca sau ajung in Romania, daca mai adaugati si schimbarea de fus orar totul devine si mai complicat.

In tarile vecine (Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria) trecere se face in aceeasi zi de duminica, 31 martie 2013.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera