Cum va arata primul muzeu al culturii romilor din Romania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pentru prima data in Romania, se vorbeste despre un muzeu al culturii romilor din Romania. Initiativa le apartine celor de la Asociatia Romano ButiQ si este sprijinita de Primaria Sectorului 6.

Ajunsi la concluzia ca prejudecatile si stereotipiile inlocuiesc adevarata cunoatere a romilor, cele doua parti implicate s-au pus de acord si au hotarat infiintarea muzeului. Spatiul in care acesta va fi construit este pus la dispozitie de Primaria Sectorului 6 si, din schite, ne place cum arata, tocmai pentru ca are forma chakrei tiganesti.

Cum va arata primul muzeu al culturii romilor din Romania Cum va arata primul muzeu al culturii romilor din Romania
(click dreapta - view image pentru marire)

"Necesitatea infiintarii primului Muzeu al Culturii Romilor din Romania vine in completarea tuturor acelor programe deja demarate care urmaresc integrarea sociala si dezvoltarea culturala a romilor. Acesta este un proiect al schimbarii care vorbeste despre educatie si cultura", este o parte din declaratia viceprimarului Sectorului 6, Gabriel Petrea.

Muzeul se va deschide oficial in vara acestui an, spun ei.

Ce ne-ar placea noua sa se intample la acest muzeu?

- sa gasim obiecte, artefacte si fotografii care ilustreaza istoria si drumul romilor din India;
- sa se organizeze periodic dezbateri si workshop-uri care sa ne largeasca un pic orizonturile, sa ne faca sa ne gandim de doua ori cand auzim in jur placa extrem de repetitiva cu "toti tiganii sunt / fac la fel";
- concerte, festivaluri, lansari de carte - toate evenimentele care ne-ar putea face sa apreciem cultura roma.

Asteptam sa vedem exact unde vom gasi acest muzeu si cum va fi organizat. Pana una-alta, ni se pare o idee buna, desi controversata. Suntem convinsi ca se vor gasi destui contestatari. Voua cum vi se pare?
2 comentarii

Cum va arata primul muzeu al culturii romilor din Romania
Nume
#1 -

Comentariu nou

"fotografii care ilustreaza istoria si drumul romilor din India" - nu stiu cate fotografii o sa gasiti de prin secolele X-XII, dar le vreau si eu.

Cum va arata primul muzeu al culturii romilor din Romania
gabi
#2 -

muzeul romilor

ma bucur pentru infiintarea muzeului in sect6,sant convins ca e un lucru bun,dar citind articolele precedente am observat si unele lipsuri.comunitatea rroma nu inseamna numai muzicantii.rudarii,ursarii si vesnicii tigani care sant promovati-cei de prin sibiu.nu am vazut nimic despre tiganii florari(boldenii)sau cei din zona muzeului,respectiv giulesti ,cunoscuti ca si :ciobotari:dar cum totul are un inceput si problemele vor fi remediate pe parcurs urez bun venit noului muzeu al rromilor si abia astept sa-l vizitez.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera