Gara de Nord devine pietonala - Iata cum va arata

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus a starnit foarte multe controverse, procese si proteste. Bucurestiul e cunoscut pentru cladirile vechi deosebit de frumoase, iar demolarea lor sub protectia noptii i-a nemultumit pe multi. Din acest motiv, 30 de arhitecti si urbanisti au gandit un plan de regenerare a zonei de la Gara de Nord pana la cartierul Matache, pe teoria e mai bine sa repari decat sa distrugi.

Specialistii, numiti Arhitectii Voluntari, au pus cap la cap toate informatiile si toate ideile si au scris o carte intitulata "Cui i-e frica de cartierul Matache?" in care explica pe intelesul tuturor proiectul de regenerare urbana pentru zona Matache - Gara de Nord.

cartierul matache 1 cartierul matache 2

Elementul central al proiectului este revitalizarea monumentului istoric pe care il reprezinta Hala Matache Macelaru, reamenajarea si refunctionalizarea acesteia. Argumentul specialistilor este ca fiecare gara importanta trebuie sa aiba o piata mare in apropiere.

Ei spun ca fiecare centru urban important din Europa sau SUA are o piata majora situata in apropierea unei gari pentru a facilitata transportul micilor producatori care vin sa isi desfaca marfa in oras, dar si clientilor din suburbii.

Saint Quentin si Saint Martin Quai (Gare de l‟Est, Paris), Reading Terminal Market (Philadelphia), Borough Market (Londra) pastreaza cladirile/halele istorice construite in secolul XIX sau la începutul secolului XX pentru valoarea lor istorica, dar si pentru cea functionala; si asta ar trebui sa facem si noi. Un alt argument este faptul ca fluxul de persoane creeaza nevoia de servicii, acest lucru ducand la dezvoltarea comertului si implicit a economiei.

cartierul matache 3  cartierul matache 5

Daca Diametrala Nord-Sud este gandita special pentru soferi, Arhitectii Voluntari isi doresc o pietonala, dar cu piste de biciclete si o banda pentru transportul in comun. Hala Matache ar ramane o piata si ar fi inconjurata de tarabe, magazine, cafenele si restaurante.

Bineinteles ca ar trebui facute reamenajari si in ceea ce priveste Piata Garii de nord. In fata Garii ar trebui facuta o piateta pietonala, iar dedesubt o parcare multietajata. Tot aici vei gasi magazine, punct de informare turistica, o zona destinata taxiurilor si o zona verde.

Cartea arata cum ar putea fi regenerata urban zona luand in calcul identitatea locului si resursa umana.

Cartea a aparut in februarie 2012, dar operatiunea Diametrala Nord-Sud inca nu s-a terminat.

Sursa foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera