Zexe - Zahanaua Gastronomica de la Aviatorilor cu bunatati romanesti de odinioara

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La 2 minute de Statuia Aviatorilor din Bucuresti, chiar pe strada Sofia la numarul 1, se afla un superb conac boieresc cu gradina si terasa: Zexe Zahana Gastronomica. Casa inainte a fost tot gazda unui alt restaurant, Caredy Casa Ardeleana, care dupa ani de zile de functionare in zona s-a mutat in piata Universitatii, la Caredy Kitchen.

Asadar, din toamna lui 2015 s-a deschis aici un alt restaurant sub umbrela Zexe - din punct de vedere culinar stiam la ce sa ne astetam, caci am vizitat acum ceva vreme Zexe de la Icoanei si-am testat tot felul de bunatati pe baza de carne.

De aceasta data am mers intim, intr-o persoana, ca sa testam bunatatile.

Atmosfera

Afara e terasa cu muzica in surdina in nuante de alb. Stradutele-s micute, atfel ca auzi masinile care trec si mai stabilesti cate un contact vizual cei care trec pe langa gard.

Inauntru, in schimb, e atmosfera de palat. Conac boieresc. Opulenta si sentiment de odinioara. Cu perdele turcoaz, tapet retro, geamuri mari, spatiul te imbie la visare si ne-am promis ca o sa ne rezervam o masa intr-o zi ploioasa, cu vedere la gradina.

Ce gasesti in meniu si cat costa

De la ciorba de ied (24 lei) la supa clara de bou (18 lei), terina de rata cu dulceata de arpagic (22 lei), limba de vita cu sos de sardine si galbenus de ou de prepelita (26 lei), jumari boieresti (22 lei), pipote de rata confiate (26 lei), creier de vitel (12 lei), fudulii de tauras (10 lei), falcute de vitel in sos de vin (48 lei) si-alte denumiri delicioase.

Mititeii sunt 6 lei bucata, ceafa de mangalita 22 lei, iar carnaciorii picanti 12 lei.

Ce am comandat si cum a fost

Am ales zacusta lor de casa usor picanta - 14 lei, care a venit cu chifle prajite. Multa si buna, cu gust de odinioara, cum gatea bunica.

Am incercat si fasolea batuta sau "facalatuita" cum ii spun ei in meniu - 10 lei, la felde buna. Si, sinceri sa fim, ne-am cam saturat din 2 antreuri, dar trebuia sa testam macar o ciorba.

La bucatarie nu aveau decat de ied si de burta. Cum data trecuta am incercat iedul, am zis sa vedem cum se prezinta burta.

Si a fost cea mai buna alegere pe care am facut-o. Fara sa exageram, a fost cea mai buna ciorba de burta (18 lei) pe care am mancat-o in ultimii ani. Cu burta din plin, atat de buna incat nu a mai fost nevoie sa adaugam nimic.

Bile albe, bile negre

Mancare buna, buna. Servire ireprosabila. Domnii care te servesc sunt galanti si politicosi, rabdatori cu indecisii, fac sugestii, au zambetul pe buze. Ca la carte.

Si daca pana acum aveam doar bile albe, am gasit si una neagra, o data cu nota de plata cand am vazut ca painea insuma 10 lei. Am dat, asadar, 10 lei pe paine. Si daca la zacusca si fasole intelegem din start ca nu se poate fara, la ciorba nu am cerut, a venit "din partea casei".

Acum, cu sau fara cei 10 lei, nu am trait nicio drama si-am plecat cu stomacul fericit, doar ca am fi preferat sa fie mentionat undeva in meniu ca painea (gustoasa de altfel, probabil gatita in cuptorul lor) se plateste separat. Total: 52 lei/ o persoana / fara bautura.

Am mai dat o tura prin interior sa ne clatim ochii cu atmosfera de odinioara si ne-am pregatit de plecare.

Si, daca tot am regasit in meniu produse pe care le-am testat data trecuta, vrem sa mai trecem in revista urmatoarele retele gustoase de la Zexe:

Creier pane cu cartofi prajiti in untura & Tuslamaua regala

Din ce am citit, zahanaua, acum 100 de ani, era o carciuma de pe langa abatoare, unde gaseai anumite mancaruri specifice - oasele de maduva, pizdulicea de vacuta sau purcica, fuduliile erau delicatese ale boierilor gurmanzi.

Carnea macra e pentru tarani, cea grasa e pentru boieri, asa se spunea pe timpuri.

Zexe e genul de spatiu care imbina retetele de odinioara cu un cadru opulent de bun-gust. Merita sa gustati retelele lor. Bun si pentru strainii in cautare de amintiri culinare romanesti.

Mai multe poze aici.

Pe aceeasi tema:




Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera