Restaurantul indian Karishma sau "miracolul" de pe strada Iancu Capitanu, revizitat

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am scris prima data despre restaurantul indian Karishma in noiembrie 2007, in urma cu aproape 8 ani de zile.

Tinand cont de faptul ca si pe-atunci fusese inaugurat de vreo 2-3 ani, vorbim deja de peste 10 ani de activitate.

Pe o piata in care, in ultima vreme, se inchid si se deschid carciumi in fiecare luna, un restaurant care rezista de-un deceniu, chiar la aceeasi adresa, poate fi comparat cu un animal pe cale de disparitie, conservat in habitatul natural. 

Asa ca am vrut sa aflam "reteta" succesului Karishma, a carui denumire in limba sanscrita inseamna miracol.

Miracol sa fie supravietuirea in acesti ani, in ciuda specificului etnic inca relativ de nisa pentru bucuresteni?

Caruia i se adauga invecinarea, la 2 strazi distanta, cu un alt restaurant indian longeviv, Haveli, deschis tot prin 2004. Haveli se pozitioneaza acum pakistanezo-indian, dar meniul de baza ramane indian, pregatit de bucatari indieni.

Tindem totusi sa credem ca localizarea Ambasadei Indiei in apropiere le-a fost de bun augur ambelor restaurante.

Am gasit asadar Karishma la fel cum il stiam pe-afara, destul de dubios incat sa ne-ntrebam daca este deschis sau nu.

 Karishma Karishma

Amenajarea interioara a fost imbunatatita, am spune noi, in special in salonul principal, de tip vagon.

Camerele adiacente de la parter adapostesc si cateva mese mai retrase, unde nu prea ajunge insa asa multa lumina.

Cat despre aer si ventilatie, fiti impacati: oriunde veti sta, va fi la fel de inabusitor. Daca totusi aerul conditionat va fi pornit in cinstea voastra, sa nu credeti ca va face fata. Vorbim, bineinteles, de zilele calduroase din ultima vreme. 

Karishma Karishma
Karishma Karishma
 
Spatiul deschis de la etaj, dotat, culmea, cu perdea de apa (sau pulverizator/aspersor de apa), ni s-a parut de-a dreptul asfixiant. Soarele batand fix in tavanul terasei cat era ziua de lunga, transforma interiorul intr-o sauna.
 
Karishma Karishma

Nedorindu-ne combinatia de sauna cu mancare indiana picanta, ne-am asezat la parter, intr-una dintre camarute.

Am fost cam mirati de "rulajul" de clienti, pentru o duminica dupa-amiaza caniculara si pentru un restaurant care nu ofera pic de racoare. Cand am ajuns noi, erau deja o masa de 6, una de 4 si inca una de 2 persoane, iar dupa noi, care eram alte 2 persoane, au mai aparut inca 2 mese de cate 2. Sa fie oare mancarea chiar atat de buna la Karishma?

Am auzit si engleza in jur, dovada ca buna lor pozitionare in topul Tripadvisor se concretizeaza si in clienti straini.

Dar daca am putut trece, cat de cat, peste problema aerului inchis si a zapuselii din local, ca restul celor prezenti pe la mese, nu am putut totusi trece peste faptul ca un singur ospatar alerga, la propriu, intre toate aceste mese.

Tot la propriu curgeau apele pe el. La un moment dat, in timp ce ne lua comanda, bietul om s-a oprit pur si simplu din notat, si-a cerut scuze si ne-a spus ca trebuie sa se stearga de transpiratia care ii siroia de-a dreptul pe fata. 

Ne-am simtit prost ca trebuia sa ne serveasca in conditiile astea si ne-a fost rusine sa fim clientii unui local care isi trateaza angajatii in felul acesta, alimentand astfel starea lucrurilor. Baiatul era, in ciuda dificultatilor, simpatic si amabil, chiar zambitor, incercand sa pastreze aparentele si lucrurile sub control. Merita o marire de salariu.

Vazand cum nu poate face fata cu debarasatul, luatul comenzilor noi, adusul bauturilor si felurilor comandate la atatea mese si intr-o astfel de atmosfera irespirabila, nu am avut cum sa ne suparam pe el ca totul a durat o vesnicie. 

Am inceput cu ceva de baut, Mint Lemonade si Ginger Lemonade, ambele la 16 lei si cam chioare, pardon, diluate.

Ni s-au lungit urechile pana au venit bauturile la masa, apoi am suferit si mai tare pana sa ajunga la noi aperitivele.

Aproape plangeam de foame cand ne-am primit fiecare samosa (15 lei, 2 bucati) lui, alaturi de mingiute de ceapa prajite in faina galbena (16 lei, 4 bucati) si cele 3 sosuri din partea casei (sos de menta, ceapa marinata si sos picant). 

Veg samosas & mingiute de ceapa prajite in faina galbena Sos de menta, ceapa marinata & sos picant

Macar daca ar fi meritat asteptarea si disconfortul, dar nu s-a dovedit a fi cazul.

Samosa a fost ok, nimic special, dar mingiutele de ceapa, atat de uleioase si greoaie incat ni s-a aplecat, in conditiile in care am fi mancat orice de foame. Noroc cu sosul de menta, un pic racoritor, in rest lipsit de orice savoare.

Aceeasi poveste cu celelalte 2 sosuri: cel picant era doar picant, altceva nu se putea spune despre el, iar ceapa marinata fresh si acrisoara. Nicio complexitate de arome, doar gustul de baza si atat. Mancare de umplut stomacul.

Ca feluri principale, am luat ceva mai light, de vara tarzie, naut in stil Punjabi (22 lei) si linte galbena (21 lei).

Naut in stil Punjabi Linte galbena

Le-am alaturat un orez cu legume si sofran (16 lei), o lipie - Naan - cu usturoi (12 lei) si niste mango chutney (11 lei).

Orez cu legume si sofran Garlic naan

Lipia a fost singura care ne-a placut, din toata masa de la Karishma. Calda, crocanta si usturoiata, era chiar gustoasa spre deosebire de orezul cu sofran fara niciun Dumnezeu, pe care l-am mancat doar pentru a ne astampara foamea.

Nautul si lintea au fost acceptabile, pentru ne plac in general nautul, lintea si mancarea picanta, dar banale.

Concluzia: nu ajunge sa arunci o mana de condimente intr-o mancare ca sa iasa si savuroasa, nu numai picanta.

Astfel incat preturile ni s-au parut cam ridicate pentru calitatea si marimea portiilor: aperitive vegetariene intre 12 si 15 lei, non-vegetariene intre 32 si 51 lei, feluri principale vegetariene intre 21 si 30 lei, variatii pe baza de pui la 36 lei si pe baza de miel la 38, orez prajit cu legume/pui/miel la 22/33/36 lei, orez simplu sau cu chimen la 15 sau 16 lei.

Painea, singura care ni parut de interes la Karishma, porneste de la 8 lei pentru Tandoori Roti la cuptor de lut si de la 10 lei pentru Naan simplu, ajungand pana la 17 lei pentru Naanul umplut cu alune, fistic si stafide.

Mai fac si Naan cu unt (11 lei), Naan umplut cu cartofi, conopida sau branza (14 lei) si un foietaj cu menta (tot 14 lei).

Singurul desert disponibil este o portie de galuste din lapte praf dulce, in sirop de zahar (17 lei). Noua alaturarea nu ni s-a parut tocmai sanatoasa, dar daca ati incercat-o voi si este cumva extraordinara, nu ezitati sa ne anuntati.

La bauturi se aplica momentan o reducere de 20% fata de meniul a la carte, in care un espresso sau o apa plata/minerala costa 7 lei, o cola 8, o limonada simpla sau un ceai Masala 13, iar cea mai ieftina sticla de vin 60 lei.

Au si Lassi, care variaza ca pret intre 12 si 15 lei, precum si shake de mango (19 lei) si narghilea (20 lei).

O parte din meniu il puteti citi pe site-ul lor, dar tineti minte ca difera un pic fata de ce am gasit in restaurant.

Acestea fiind spuse, asteptam mai degraba parerile si experientele voastre vizavi de restaurantul indian Karishma.

Noi nu am descoperit, vizitandu-i, vreo reteta care sa garanteze succesul in industria restaurantelor, ci din contra. Din punctul nostru de vedere, unicul miracol este ca au supravietuit atatia ani si ca oamenii revin la ei in continuare.

Ce reiese este ca, daca ai un restaurant si vrei sa "reusesti" pe piata romaneasca, trebuie sa tai orice cheltuieli "inutile" (angajati, aer conditionat) si sa ai grija ca mancarea pe care o servesti clientilor sa fie overpriced, in oricare raport. Oamenii vor veni la tine pentru ca deja s-au obisnuit ca totul sa mearga prost in tara asta pe banii lor.

In incheiere, va lasam cu un proverb indian: cei care spun pe lumea aceasta lucruri neplacute, dar folositoare, aceia sunt numiti prieteni adevarati. Vrem asadar sa le transmitem celor de la Karishma sa nu fie suparati pentru cronica noastra negativa, ci sa ia criticile intr-un mod constructiv. Cu putina bunavointa, toate problemele pot fi rezolvate.

PS: in caz ca intereseaza pe cineva, Karishma asigura livrari la domiciliu prin quicky.ro





2 comentarii vrei sa comentezi?

Restaurantul indian Karishma sau "miracolul" de pe strada Iancu Capitanu, revizitat
mihai
#1 -

karishma

Sunteti un pic prea duri cu ei. Intr-adevar, sunt convins ca ziua e inabusitor pe acea terasa, dar in serile de vara e absolut genial.

La fel de adevarat este ca e un pic "de mirare" cum au rezistat in conditiile in care nu servesc nici faimosii burgeri cu cartofi prajiti si nu au nici "povesti cu oameni frumosi" de pus pe Facebook. Ma mir ca nu ati zis nimic de muzica indiana din boxe.

Ca un client al lor de destul de multi ani mie mancarea mi se pare destul de ok, in sensul ca trec pe acolo cam in fiecare saptamana. Spuneti chestia cu aruncatul condimentelor iuti in mancare parca la misto, dar e o adevarata arta sa faci o mancare picanta asa cum trebuie. Cei de la Karishma se descurca destul de bine apropo de asta, IMHO. But, then again, am mai citit si alte cronici de restaurante de pe aici si am vazut ca acordati mancarii de la Muzeul Taranului nota de trecere si chiar mai mult, in conditiile in care eu cred ca aceea este cel mult o unsoare re-incalzita, mostly, asa ca la gusturi diferite sunt si pareri diferite.

Restaurantul indian Karishma sau "miracolul" de pe strada Iancu Capitanu, revizitat
alex
#2 -

gusturi diferite

Daca ar fi sa vorbesc despre experienta mea la karishma,as avea un cu totul alt punct de vedere.Nu am frecventat restaurantul pe timp de zi,ce e cert,dar seara pot spune ca este ideal in a servi masa alaturi de cei dragi(de obicei noi mergem pe terasa).Mancarea nu mi s-a parut ca o aruncatura de ingrediente,dupa cum se sugereaza in articol...acum depinde de gustul fiecaruia.Eu personal,recomand karishma pentru cei care vor sa iasa intr-un loc linistit si care vor sa incerce bucataria indiana,in adevaratul ei sens!eu fiind un adevarat fan al bucatariei indiene.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera