Norma - restaurantul din Dorobanti unde merita sa mergi pentru retetele inedite si intimitatea unei vile decorate cu gust
Norma. Restaurant proaspat deschis. Intr-o vila cocheta din Dorobanti. Pe intrarea Av. Teodor Iliescu.
Ca sa ajungi aici, trebuie sa treci din Piata Dorobanti pe langa gradini si case decorate cu bun gust, pisici haioase urcate pe garduri, copaci infloriti care iti imprima un parfum placut.
Nu ca am fi intr-o dispozitie poetica, dar drumul pana la Norma te inspira la astfel de trairi.
Ok. Ajungi.
E bine de stiut ca in curand se deschide gradina.
Bun. Intri. Si dai de un decor minimalist placut. Cu atentie la detalii. Spatiul are un aer de simplu combinat cu pretios minimalist, asa cum am simtit in Form, despre care v-am povestit acum ceva vreme.
Luminile sunt de mare efect, la fel si simbolurile de pe meniu.
Exista mai multe saloane - la parter si la etaj.
Noi am ales sa stam sus, aproape de balcon, ca sa mai admiram privelistea intre felul 1 si felul 2.
Atmosfera e placuta si intima. Lumina nici preaprea, nici foartefoarte.
Muzica data incet, jazzy si trip-hop. Am prins si un Portishead - Glory Box.
Ce gasesti in meniu
Meniul e un deliciu, adica, serios - ti se face pofta doar citind ingredientele.
Nu gasesti nimic comun, doar specialitati, precum:
- Salata de sfecla cu branza de capra, nuci caramelizate si dressing de zmeura (35 lei)
- Pulpa de rata confiata, piure de morcov, sos de sfecla si wasabi (62 lei)
- Sufleu fondant de ciocolata cu sos de zmeura si inghetata de vanilie (25 lei)
Si altele din aceleasi povesti cu retete speciale pentru amatorii de ceva nou. Si pentru cei care vor sa impresioneze pe cineva cu o masa in oras.
Preturile sunt mai mari cu vreo 10 lei decat media si va povestim imediat daca merita sau nu sa dati o tura pe aici dupa ce va luati salariul.
Bauturile pornesc de la 8 lei - apa, suc, cafea.
Ne-a placut prezentarea cu presuletul asta gri din poza de mai jos. Probabil ca "ingenios" e cuvantul cheie care defineste spatiul. Chiar daca nu am apucat sa o pozam, am apreciat si cromatica din baie, in special podeaua.
Ce am comandat si cum a fost
Inainte sa trecem la pozele cu mancare, trebuie sa ne oprim putin sa vorbim despre un aspect pe care l-am cam ignorat in ultima vreme. Nu neaparat intentionat, doar ca nu am avut mare lucru de povestit. Pana acum. SERVIREA. Oamenii astia, pe langa faptul ca-s bine-crescuti, eleganti si luminosi (de iti dau o stare de bine, chiar daca vii terminat de oboseala dupa o zi de birou) - stiu cum sa iti ofere sugestii culinare.
Adica recunoastem ca eram indecisi intre atatea retete nemaiintalnite pana acum in alta parte, incat ne tot razgandeam.
Asa ca a venit acest domn (chiar domn!) si ne-a luminat din 3 intrebari puse corect. Chapeau-bas. Pe langa asta, am apreciat atentia si delicatetea cu care a asezat tacticos tacamurile, ne-a intrebat daca ne place si daca ne mai poate ajuta in vreun fel.
Ca la castel, asa ne-am simtit.
Cel putin, in imaginatia noastra asa arata o servire de palat. O fi mai scump, dar noi zicem ca merita la ocazii speciale, mai ales pentru:
Supa crema de rosii cu frisca, busuioc si caviar (20 lei)
Atat de buna, incat ne venea sa o mancam incet-de-tot ca sa o savuram cum trebuie. Am avut si paine cu seminte. Frisca aia e delicioasa in combinatie cu crema de rosii.
Are o aroma subtila si e mai satioasa decat pare in farfurie.
Salata Nicoise cu ton rosu, salata, fasole verde si ou de prepelita (37 lei)
Ne-a dat pe spate. Pe bune. Tonul ala rosu in susan e ataaaaat de bun. Da, ok, 37 de lei e cam mult pentru o salata. Dar reteta-i unica si o sa ramana un etalon in lumea salatelor noastre de acum incolo. Si, sinceri sa fim, nici nu suntem asa mari fani ai salatelor.
Parmentier de rata cu cartofi, parmezan si patrunjel + salata (35 lei)
Nu numai ca arata ataaaat de bine, dar e si gustos. Salata vine deja dressinguita si pimpuita, de nu mai e nevoie sa adaugi ceva.
Iar combinatia asta cu rata-parmezan-cartofi in medalion de nici nu iti dai seama ce mananci, e fix ce trebuie. Sa te ia prin surprindere si vizual si la papilele gustative.
Tarta de mere cu inghetata de scortisoara si ghimbir (25 lei)
Ca un fel de merdenea-exquisite sau merdenea-de-lux cu inghetata aia fina si buna - ok, ne dam in vant dupa scortisoara si ghimbir.
Bineinteles ca poti trai si fara asta, dar ne place ca am mai bifat inca un desert de succes. Ultima data cand ne-a placut ceva atat de mult a fost in Acuarela bufet - prajitura asta cu portocale, iaurt si inghetata.
Revenind la Norma noastra, unde ne-am simtit ca la castel.
Pe scurt: retete inedite si impecabile, la fel si servirea, probabil singurul obstacol sunt preturile mai ridicate. O masa in 2 persoane ajunge la 200 de lei. Dar te rasfeti.
Asa ca stiti unde mergeti dupa ce luati salariul, nu? La o plimbarica prin Dorobanti. Sa ne ziceti si noua cum a fost.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.