In Bucuresti se va deschide un bar in care nu se va fuma si nici nu se va consuma alcool

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In Bucuresti au inceput sa se deschida tot felul de baruri inedite - spre exemplu, v-am povestit deja despre Seneca AntiCafe - ceainaria unde platesti timpul, nu consumatia sau despre M60 - cafeneaua "clasei creative".

Orasul nostru se va imbogati cu un nou loc-experiment, un concept unic pe piata din Romania, o cafenea de tip Café Therapy, unde nu vor fi servite bauturi alcoolice si nu se va fuma.

Spatiul este gandit ca un mediu de socializare securizat, fara tentatii.

Cafeneaua va gazdui atat evenimente axate pe diversele tipuri de terapie (psihoterapie, terapie prin arta, terapie ocupationala), cat si seri dedicate diferitelor categorii din publicul larg.

"Consumul de alcool reprezinta o problema nationala, asa cum o arata si cele mai recente statistici: avem un consum mediu anual de aproape 15 litri de alcool pur pe cap de locuitor, peste media europeana, de 10,9 litri.

In Romania exista un risc maxim legat de efectele nocive ale alcoolului asupra sanatatii: numarul de ani de viata pierduti din cauza dizabilitatilor induse de alcool este 5, pe o scara de la 1 la 5.

Putini inteleg insa faptul ca este o boala si ca trebuie tratata, iar rata de abstinenta in ultimul an, in randul celor care iau decizia de a renunta la alcool, este de doua ori mai mica in Romania decat la nivel mondial: 32,4 % fata de 61,7%", a declarat Gabriella Bondoc, director medical la ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomanulor).

Barul va fi deschis de catre ALIAT, dupa un model deja international si plin de succes care poarta denumirea de dry-baruri.

Multi dintre noi iesim in oras la o bere sau la un pahar de vin, asa ca genul acesta de cafenele isi propune sa schimbe atitudinea fata de iesitul in oras.

Cafenelele terapeutice au devenit un trend international, mai ales in Marea Britanie. Au pornit ca initiative sociale, intreprinderi sociale ale asociatiilor de profil, cu reinvestirea a 50% din profit in sprijinirea activitatilor asociatiei.

Initial, unele au fost un fel de pop-up events, organizate in locatii partenere, cu un program limitat (vineri, sambata sau vineri si sambata intre anumite ore), dar intre timp si-au gasit/isi cauta propriul spatiu.

Iata lista de baruri de acest gen din UK deschise pana acum:

- The Brink (in Liverpool), primul din UK, infiintat in 2011 ca intreprindere sociala - deja au franciza sociala si vor mai fi deschise vreo 3 in UK pe modelul lor.

- Redemption (West London), deschis in 2013

- Sobar (Nottingham), creat de Fundatia Double Impact in 2014

- The Umbrella Bar (Manchester), 2014, sustinut ca imagine de actorul John Thomson (a scapat de dependenta de alcool).

- Paper and Cup (East London), 2014, cel mai recent dintre ele.

Cum vi se pare initiativa, ati iesi intr-un astfel de local?


Sursa foto

ALIAT este o asociatie non-guvernamentala si non-profit infiintata in anul 1993 de specialisti in sanatate mintala care activeaza in domeniul tratamentului abuzului si dependentei de alcool si droguri.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera