Halele Carol se transforma intr-un loc de cultura urbana - cum arata in prezent fosta fabrica industriala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In Bucuresti exista multe locuri faine unde iti poti petrece timpul liber in vara asta  - gradini de vara, locuri unde poti merge cu cortul sau evenimente misto la care sa mergi.

Un alt loc din categoria "to go" se afla la  Halele Carol, despre care nu stiam foarte multe lucruri pana acum putin timp. Auzisem ca sunt fostele fabrici de armament, momentan in paragina.

Ei bine, un grup de oameni cu initiativa din Bucuresti incearca sa transforme locul si sa il readuca printre bucuresteni.

Halele Carol, cunoscute de oameni drept fostele fabrici industriale situate vis-a-vis de Gara Filaret, au intrat intr-un proiect de recuperare a cladirilor construite in 1887 si de reconversie a lor.

Practic vechea fabrica poarta acum denumirea de Halele Carol, iar locul parasit si aflat in paragina va fi transformat. Nu este vorba de construirea de la zero a cladirii, ci de folosirea spatiilor sigure existente acum in scopuri culturale, nu industriale.

Proiectul este derulat de Zeppelin in parteneriat cu Eurodite si Hesper S.A., ce detine fostele fabrici in momentul de fata.

Obiectivul celor doua insititutii este sa transforme Halele Carol in spatii pentru industriile creative si pentru evenimente. Acest lucru se intampla deja, pentru ca au avut loc deja proiectii de film, party-uri sau gale de premiere.

Proiectul este o initiativa culturala ce a schimbat si numele locului: initial Wolf, apoi Steaua Rosie, Hesper S.A.si acum Halele Carol.

Halele Carol au intrat deja in procesul de modernizare, prin colaborarea cu trei artisti si un arhitect din Norvegia ce au realizat 5 instalatii de design postindustrial  pentru Romanian Design Wek, care sa reflecte istoria locului.

Am trecut pe acolo ca sa vedem in ce stare se mai afla Halele Carol si am fost surprinsi de doua lucruri: de cele 5 instalatii, care ofera locului un aer nordic si de o terasa instalata chiar in curtea Halelor.

Terasa strica putin din vibe-ul locului, umbrelele rosii nu par tocmai de acolo, insa cel putin oamenii au unde sa se relaxeze inaintea unui eveniment. Din cate am inteles, si terasa este in constructie, deci asteptam sa vedem daca se va mai schimba ceva la ea.

Dupa ce am parcurs curtea din Halele Carol, am ajuns si in sala unde se desfasoara evenimentele, un spatiu mare, foarte bine organizat, incapator si cu un ecran urias pe unul dintre pereti. Tot in sala mare se gaseste si Poarta, ultima instalatie din cele 5 despre care vorbeam mai sus si pe care o puteti vedea in pozele de mai jos.

Ca sa intelegi mai bine de ce sunt importante aceste 5 piese de design postindustrial pentru transformarea locului, le-am fotografiat pe fiecare si am aflat cateva lucruri interesante.

Prima instalatie este o rampa din lemn de pin lunga de 14 metri, care duce pana la Hala compresoarelor si Hala mare si care ofera o vedere deasupra Parcului Carol. O puteti vedea chiar de la intrare in Hale, este folosibila si prevazuta cu un panou explicativ.

Cel de-al doilea element de design postindustrial de la Hale sunt prismele, in numar de 23, colorate, amplasate pe linia de limita a Halelor. Toate cele 23 de prisme se pot roti individual, iar culorile fiecarei fete se bazeaza pe un sistem de nuante derivate din culorile unui copac primavara. Prismele ofera si ele vedere spre copacii din Parcul Carol.

Purtati mai departe in gradina Halelor Carol, am ajuns langa o constructie care semana cu o banca alternativa si care poarta numele de Tusenben, ce inseamna miriapod in norvegiana, fapt ce explica forma instalatiei din lemn pe care se poate sta.

In curte mai exista o trambulina rosie pe care poti sa sari, deci artistii si-au atins scopul de a transforma locul sumbru din gradina intr-un spatiu interactiv, dovada ca am prins si niste copii foarte fericiti care topaiau de zor.

Poate cel mai intrigant element modern realizat in proiect este Poarta, aflata in interior. Nu este atasata de pereti si pare ca te invita in spatiul in care au loc evenimentele. Artistii au folosit verdele frunzelor copacilor din Carol si lemnul ca material de baza. 

Toate cele 5 instalatii fac intr-un fel legatura cu Parcul Carol, prin culori, prin faptul ca sunt din lemn si prin vederea pe care o ofera.

Le puteti vedea si explora pana in luna octombrie, cu ocazia fiecarui eveniment eveniment organizat la Halele Carol.  Merita sa dati o fuga pana acolo si sa incercati si voi cele 5 instalatii.

Mai multe imagini puteti vedea in albumul foto.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera