Giradiko - gusturi grecesti intr-o atmosfera familiala ratacita in Centrul Vechi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Intotdeauna ni s-a parut interesant sa testam bucatarii noi, retete exotice cu teorii diferite asupra condimentelor si a regulilor culinare pe care le folosim in bucataria romaneasca. Cand vine vorba de mancare greceasca, e mai degraba vorba de alte abordari asupra unor mancaruri deja familiare, care insumate ne pot ajuta sa intelegem mai bine o noua cultura gastronomica.

European-cuisine-Greek-ingredients.gif
Sursa foto

Giradiko a fost un experiment interesant care ne-a facut sa ne dam seama cat de tare avem unele retete imprimate in paleta gustativa, dupa revelatie ne-am putut bucura si de mancare. 

Dorinta de a testa preparetele Giradiko, gandite si gatite de Viorela Dumitrana, care a gatit 14 ani in Grecia, inainte de a-si implementa retetele in acest micut restaurant vara/take away cand se inchid terasele, ne-a dus in Centrul Vechi. Expeditia a fost si una educativa, am aflat ca Gyradiko/Giradika insemna un restaurant traditional grecesc unde se mananca gyros, pentru un souvlaki am merge intr-un souvlatzidiko si tot asa si ca bucataria greceasca imbina ingredientele noastre de suflet, branzeturi, miel, masline, iaurt, ierburi aromatice, vinete si dovlecei.

10897067_336864119835173_7513370973058528656_n.jpg
Sursa foto

Fiind cald ne-am asezat pe terasa. Din interior se auzeau melodii grecesti, dar fiind o alta terasa prin multele din Centrul Vechi nu exista nicio sansa de a se izola de vacarm si de a mentine o atmosfera specifica - e posibil ca in timpul zilei sa fie altfel.

Servirea a fost extrem de rapida si, fiind la inceput, toata echipa are un entuziasm bolnavicios si o energie, vor sa imparta cu restul lumii acest locusor de suflet si se simte, e un aspect care da cu siguranta unicitate acestui loc, care altfel ar putea parea neutru si e cu siguranta ceva ce ne lipseste de multe ori.

Preturile sunt asemanatoare cu cele ale competitiei, Gyros Tessalonikis, Gyros pita 14 lei, farfurie 24, Souvlaki intre 13-15, Bifteki 15, carnatii 15, supele intre 7-15, dovlecei, vinete pane 7 lei, salate 12-15, intreg meniul poate fi accesat aici.

Am incercat un Gyros de porc, ca doar eram la un restaurant gyradiky 14 lei. A fost mare, plin de carne, sosul tzatziki foarte bun. Metropotamul mai pretentios ar fi preferat carne mai putin uscata si mai condimentata, dar altfel a fost foarte moale si gustoasa.

Musaca greceasca 24 de lei, foarte diferita de cea pe care o gatim noi. E dulce de la bechamel, foarte cremoasa, asemanatoare cu un sufleu care are vinete, carne tocata si cartofi. Dupa ce ne-am adaptat mind set-ul ni s-a parut interesanta, putin cam dulce pentru noi.

Dovlecei pane 7 lei serviti cu sos tzatziki. O portie foarte mare pentru 7 lei, bine gatiti si salata baby spinach cu muguri de pin si un dressing de miere, facuta special pentru Metropotamul vegan, delicioasa, la 8 lei.

Giradiko ramane un mic restaurant cu foarte mult potential caruia nu i se potriveste atmosfera din Centrul Vechi, caci, desi il face accesibil, nu-l duce in locul in care credem ca si-ar putea exploata adevaratul potential- un spatiu putin mai departe de centru in care sentimentul de a sta la o masa de familie ca-n Grecia, cu bucate alese intre prieteni ciocnind un Ouzo,  sa poata domina fara perturbari.

 





Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera