Giradiko - gusturi grecesti intr-o atmosfera familiala ratacita in Centrul Vechi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Intotdeauna ni s-a parut interesant sa testam bucatarii noi, retete exotice cu teorii diferite asupra condimentelor si a regulilor culinare pe care le folosim in bucataria romaneasca. Cand vine vorba de mancare greceasca, e mai degraba vorba de alte abordari asupra unor mancaruri deja familiare, care insumate ne pot ajuta sa intelegem mai bine o noua cultura gastronomica.

European-cuisine-Greek-ingredients.gif
Sursa foto

Giradiko a fost un experiment interesant care ne-a facut sa ne dam seama cat de tare avem unele retete imprimate in paleta gustativa, dupa revelatie ne-am putut bucura si de mancare. 

Dorinta de a testa preparetele Giradiko, gandite si gatite de Viorela Dumitrana, care a gatit 14 ani in Grecia, inainte de a-si implementa retetele in acest micut restaurant vara/take away cand se inchid terasele, ne-a dus in Centrul Vechi. Expeditia a fost si una educativa, am aflat ca Gyradiko/Giradika insemna un restaurant traditional grecesc unde se mananca gyros, pentru un souvlaki am merge intr-un souvlatzidiko si tot asa si ca bucataria greceasca imbina ingredientele noastre de suflet, branzeturi, miel, masline, iaurt, ierburi aromatice, vinete si dovlecei.

10897067_336864119835173_7513370973058528656_n.jpg
Sursa foto

Fiind cald ne-am asezat pe terasa. Din interior se auzeau melodii grecesti, dar fiind o alta terasa prin multele din Centrul Vechi nu exista nicio sansa de a se izola de vacarm si de a mentine o atmosfera specifica - e posibil ca in timpul zilei sa fie altfel.

Servirea a fost extrem de rapida si, fiind la inceput, toata echipa are un entuziasm bolnavicios si o energie, vor sa imparta cu restul lumii acest locusor de suflet si se simte, e un aspect care da cu siguranta unicitate acestui loc, care altfel ar putea parea neutru si e cu siguranta ceva ce ne lipseste de multe ori.

Preturile sunt asemanatoare cu cele ale competitiei, Gyros Tessalonikis, Gyros pita 14 lei, farfurie 24, Souvlaki intre 13-15, Bifteki 15, carnatii 15, supele intre 7-15, dovlecei, vinete pane 7 lei, salate 12-15, intreg meniul poate fi accesat aici.

Am incercat un Gyros de porc, ca doar eram la un restaurant gyradiky 14 lei. A fost mare, plin de carne, sosul tzatziki foarte bun. Metropotamul mai pretentios ar fi preferat carne mai putin uscata si mai condimentata, dar altfel a fost foarte moale si gustoasa.

Musaca greceasca 24 de lei, foarte diferita de cea pe care o gatim noi. E dulce de la bechamel, foarte cremoasa, asemanatoare cu un sufleu care are vinete, carne tocata si cartofi. Dupa ce ne-am adaptat mind set-ul ni s-a parut interesanta, putin cam dulce pentru noi.

Dovlecei pane 7 lei serviti cu sos tzatziki. O portie foarte mare pentru 7 lei, bine gatiti si salata baby spinach cu muguri de pin si un dressing de miere, facuta special pentru Metropotamul vegan, delicioasa, la 8 lei.

Giradiko ramane un mic restaurant cu foarte mult potential caruia nu i se potriveste atmosfera din Centrul Vechi, caci, desi il face accesibil, nu-l duce in locul in care credem ca si-ar putea exploata adevaratul potential- un spatiu putin mai departe de centru in care sentimentul de a sta la o masa de familie ca-n Grecia, cu bucate alese intre prieteni ciocnind un Ouzo,  sa poata domina fara perturbari.

 





Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera