CRONICA: Dancing Lobster - povesti culinare delicioase din gastronomia portugheza pe acorduri de fado
There's a new place in town si ne-a facut sa ne (re)indragostim de bucataria portugheza si de fructele de mare proaspete. Se numeste Dancing Lobster si se afla in Floreasca, pe strada Glodeni nr. 3.
Dupa o pauza de cronici, am ajuns la ceas de seara intr-un loc de poveste cu homari dansatori, vin verde, peste proaspat, decor marin si muzica din Portugalia. Daca vreti sa impresionati pe cineva, acesta este locul cu care puteti incepe, va povestim imediat de ce.
Atmosfera
Muzica in surdina, lumini calde, nuante de albastru, acvariu mare cu homari, meniu stufos si elemente de decor din corali rosiatici - asa incepe tabloul nostru.
Suntem undeva intre cosy si posh, relaxare si eleganta, intim si social.
Cu alte cuvinte, ne uitam in jur si ne dam seama ca locul e potrivit pentru sarbatorirea unei reusite cu colegii de serviciu, dar si pentru seri romantice care incep cu un pahar de vin verde. Daca ar fi o poveste, probabil ca printre personaje s-ar afla Mica Sirena si Capitanul Nemo.
Iar daca am putea calatori in timp, probabil ca i-am vedea aici pe Fernando Pessoa si pe Jose Saramago.
Ce gasesti in meniu si cat costa
Cand am vizitat Lisabona, ne-am indragostit de bucataria lor, dar si de stilul de viata, de serile cu Mojito din Bairro Alto - cartierul care nu doarme niciodata, de pestele proaspat, de micile atentii din partea casei pe care le primeam inainte de mancare.
Din meniu, aveti ce alege. Puteti incepe cu “petiscos” precum: ameijoas a bulhao pato, camaroes a gulho, choco frito, pica pau, mexilhões gratinados, lulinha com molho verde. Pornesc de la 27 de lei (foietaj de bacalhau) si ajung la 69 lei (pate din carne de crab proaspat). Un amestec de midii, creveti si calamari in cochilie gratinat cu mirodenii este 43 lei.
Puteti alege intre supa de peste (24 lei), crema de fructe de mare (32 lei) sau crema de legume (22 lei).
Nu ocoliti specialitatile portugheze precum “Polvo a lagareiro”, “Cataplana” sau “Arroz de Marisco “. Amatorii de carne pot incerca porcul preto hranit cu ghinda si a carnii de vita “à Portugalia”. Dacă vreți ceva mai light, puteți alege salate de creveti, cu branza de capra gratinata sau de cod crocant (45 lei).
Specialitatea naţională este reprezentată de codul sărat şi uscat numit “bacalhau” care este popular încă din epoca descoperirilor, când navigatorii prindeau peştele, îl sărau şi îl uscau pentru a-l face să dureze pe parcursul lungilor călătorii dintre continente.
În funcție de surprizele pe care ni le pregătește oceanul, cei de la Dancing Lobster aduc săptămânal, direct de pe vasele de pescuit, pește sălbatic de pe coasta portugheză a Oceanului Atlantic și proximitatea Insulelor Azore.
Pentru o experienta portugheza completa aruncati un ochi si pe vinul verde sau rosu de Alentejo.
Puteti sa manancati cu mana, exista preparate pentru care primiti un sort ca sa nu va murdariti pe haine si ustensile, important este sa lasati la intrare orice urma de jena si sa va bucurati de o masa gustoasa.
Ce am comandat si cum a fost:
Am primit din partea casei un aperitiv super gustos cu paine prajita. Si-apoi am trecut la atac: salata de caracatita, asparagus, sparanghel, peste si...doua deserturi.
Caracatita a Galega a fost DELICIOASA, pe pat de cartofi fierti condimentati cu paprika si salata verde. (67 lei).
A urmat un festin culinar. E greu sa scrii atunci cand ai o experienta pozitiva - aparent cuvintele de lauda sunt mai putine decat cele de critica.
Anyway, am mai gustat calamarii sote cu dressingul de ulei de masline, coriandru si usturoi (48 lei), peste proaspat din Atlantic (am mers pe mana chelnerului), am ciocnit cate un pahar de vin verde.
Cat despre diversitatea pestelui, va lasam o lista din care puteti alege: sardina, stavrid, macrou, biban de mare, dorada, corvina, sargo, pagrus, platica, scorpia de mare, calcan, limba de mare...si restul ii gasiti in meniu.
La desert am fost foarte surprinsi de crema-frisca pe care am subestimat-o din start. Nu am mai gustat de mult timp un desert atat de echilibrat, cu o textura atat de fina si o aroma atat de placuta. Imposibil de descris, trebuie incercat. Se numeste tort de biscuiti, dar este mult mai mult decat un tort. (22 lei).
Cea de-a doua varianta este pe baza de albus de ou - un fel de crema de zahar ars reinterpretata. Ca o bezea care se topeste. Se numeste Budinca cu albus de ou si sos de caramen (22 lei).
Mai revenim?
CATEGORIC - mai avem o groaza de alte feluri de incercat din meniu + am trecut pe wishlist un concert de fado*.
PS: In loc de final, va lasam cu locul nostru preferat din Dancing Lobster.
Mai multe poze aici.
*Periodic, au loc seri de fado cu muzica live. Puteti urmari programul si noutatile aici.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.